Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud vám to tak vyhovuje, není co řešit ![]()
U nás starší je typický skřivan - od miminka až doteď,stejně jako já..Ale teď, jak je teplo,déle světlo, chodí spát taky trochu později.
Mladší je typická sova, ale částečně jsem si ji „přeučila“, protože mě fakt nebavilo ponocovat s miminem, padala jsem na ústa dřív než ona, byla jsem nervozní a nevyspalá..Večer, i když nespím, chci mít svůj klid a ráno klidně vstanu kolem 6, i dřív.
Byly různá období, opravdu nevím, jak moc velký vliv mělo na mladší „přeučování“ nebo přirozený průběh, roční období. Všimla jsem si u obou dětí, že v zimě chodí spát dřív, spí celkově víc a v létě,když jsme déle a víc venku, méně.
Pokud vám to vyhovuje, neřešila bych to. Já ale trvám na tom, aby i v létě byly obě moje děti do 21. hodiny v posteli.
Tak u nás se chodí spát pravidelně v 20 hod, malému je 22 měsíců a staršímu 5 let. Chodí zároveň spolu, a hned usnou. Ale to je na každým jak si určí ten svůj režim pro dítě. Teď v létě jak je dlouho světlo tak se některým dětem spinkat nechce. Já jsem ráda, že to u nás takto funguje aspoň už mám večer odpočinek ![]()
Jarda je slavík. Vstává mezi šestou sedmou, a v sedm večer už je utahaný jako kotě. Takže my prostě musíme počítat s tím, že příhezd domů maximálně do sedmi, a nebo naopak třeba až kolem osmé,a le s tím, že nám muís usnout v autě a pak ho rovnou přeneseme do postýlky.
Jo,a le znám i rodiče, jejichž dítě taky ponocuje a taky se budí pozdě ráno. To je podle mně prostě typ. Já bych si taky ráno pospapala s Jindříškem (ten spí dlouho), kdyby to šlo ![]()
Ahoj, Tomík má skoro 27 měsíců, po o spí 12:45 - 15:00, někdy míň, někdy víc, večer ukládáme v 19:30, neusne tedy hned, povídá si tam, ale to je jeho problém, já už mám klid !!! Ráno se budí v 4:30, dostane Sunar a pak zabere jeste tak většinou do 7:00, nám to tak naprosto vyhovuje ![]()
Ahoj Jani Nini, já jsem nečetla všechny příspěvky, ale to co píšeš, je jak přes kopírák u nás. Malej bude mít 14 měsíců a usíná kolem 21 - 21.30 hod. Dříve ho do postele nedostanu. Jsme venku do sedmi nebo do půl osmé do večera. Pak koupání, kaše, do toho se vrací náš táta domů, takže malej je jak z divokých vajec a pořád opakuje tata, tata. Pak dělám večeři nám a teprve kolem deváté začíná u nás být klidněji a malej začíná být unavený a jdeme spinkat. Zkoušela jsem ho tam dát i dříve, ale brečí, nechce se mu spát a jednou brečel až tak, že se pozvracel,tak to neřeším a chodí spát, jak jsem už psala nahoře. Často jezdíme taky k babičkám, kde mají bazén, a taky se vracíme kolem sedmé, osmé večer. Takže fakt stejné jako u Vás. Jestli Ti to takto nevadí, neřeš to. Já jsem zjistila, že malej usíná až když se stmívá, dříve mi neusne večer. tak pa
Jo,jestě jsem zapomněla, ráno vstává taky třeba až v půl desáté. Většinou se vzbudí v sedm na mlíko,vypije celou láhev a jak kdy, někdy už vstává, ale někdy jako dneska a včera, to znovu během minuty po dopití flaštičky zalomí a spí do půl desáté a já si jdu vklidu uvařit, nebo se dospat.
Malej si řídí spaní sám, nejde ho přinutit spát, když nechce.
Do postýlky ho dávám už ve 20 h a přesto usne až okolo 21-21:30 h (přes noc se hodně budí, ale to jiná kapitola) a vstává v 5h, pak přesun ke mě a dospání do cca 7 h.
9 měsíců mi vstával okolo 4.30 - 5 h a už neusnul a řádil, to byla hrůza ![]()
Hodně se u nás usínání a vstávání řídí dle ročního období.
Spaní přes den jsem ale upravila, po roce chodí jen jednou po obědě a vydrží spát 2-3 h, to je oproti kouskovanému dopo a odpo spaní paráda.
Já jsem se snažila malému po roce taky zavést jen jedno spaní, ale on to nevydrží a dopadlo to několikrát tak, že mi usnul vyčerpáním už v šest večer na gauči v obýváku uprostřed večerního jídla a pak se vzbudil za hodinu a blbnul do jedenácti. Takže máme dopol. spaní kolem desáté hodiny a pak odpol. spaní kolem 14 hodiny a pak chodí spát mezi 20 - 21.30 hod., jak je unavenej.
Lakyna píše:
Já jsem se snažila malému po roce taky zavést jen jedno spaní, ale on to nevydrží a dopadlo to několikrát tak, že mi usnul vyčerpáním už v šest večer na gauči v obýváku uprostřed večerního jídla a pak se vzbudil za hodinu a blbnul do jedenácti. Takže máme dopol. spaní kolem desáté hodiny a pak odpol. spaní kolem 14 hodiny a pak chodí spát mezi 20 - 21.30 hod., jak je unavenej.
Dívám se, že malej má teprve rok, nám to trvalo cca 2 měsíce a usínal mi naopak dopoledne v kočárku, když jsme nějak jeli po desáté h, tak jsem nikam nejezdila, hráli jsme si doma (byla zima) a pomalu to přešlo v ten jeden dlouhý spánek po obědě.
U nás byl problém v tom, že když usnul dopoledne, tak jen na hoďku a pak odpoledne nechtěl často spát a vydržel klidně do osmi a byl neskutečně protivnej.