Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám takový dotaz, jestli jste to měl někdo podobně a co vám zabralo. Roční dcerka ještě donedávna usínala u prsa - oboum nám to tak vyhovovalo. Asi 3 týdny se ale nacucá a je naprosto čilá a připravená na nějakou zábavu
Koupu cca ve 20,00 pak kaše a prso. Před tou 20,00 už je unavená, tak jsme mysleli, že je to ideální spací čas. Nevím, jestli jí teď nevadí, že je dlouho světlo, no teď ještě ty vedra, kdy se ani večer neochladí…
Někdy se povede, že jí dám veselou do postýlky, ona si tam chvíli hraje, pak už se různě koulí a pak usne (to trvá třeba hodinu). Já sedím nebo ležím u postýlky a snažím se moc neaktivovat, jenom jí chvílema něco šeptám a hladím.
Někdy - třeba včera, to už jsem byla šílená - uzná, že v postýlce prostě nebude, tak ji vezmu, že ji uchovám, ale to se začne hrabat z náruče, že chce běhat, já jí to nechci dovolit, tak jí dám zas zpátky do postýlky. Tam se zlobí, ječí jak tur, je celá zchvácená v tom vedru. Nevím, co s ní dělat… Nechci jí povolovat a pouštět zas blbnout z postýlky ven. Včera se takhle vztekala přes 2 hodiny. Já už jsem z toho na prášky, že nevím, jak jí utěšit - kdyby se alespoň uchovat nechala, tak mi to nevadí. Opravdu se mi nehcce do metody kontrolovaného řevu. Ale včera to u nás byla metoda nekontrolovatelného řevu… ![]()
No omlouvám se za román, děkuju všem, kteří ho dočetli až do konce a pokud máte někdo nějakou radu - budu ráda ![]()
fanča píše:
Mám takový dotaz, jestli jste to měl někdo podobně a co vám zabralo. Roční dcerka ještě donedávna usínala u prsa - oboum nám to tak vyhovovalo. Asi 3 týdny se ale nacucá a je naprosto čilá a připravená na nějakou zábavuKoupu cca ve 20,00 pak kaše a prso. Před tou 20,00 už je unavená, tak jsme mysleli, že je to ideální spací čas. Nevím, jestli jí teď nevadí, že je dlouho světlo, no teď ještě ty vedra, kdy se ani večer neochladí…
Někdy se povede, že jí dám veselou do postýlky, ona si tam chvíli hraje, pak už se různě koulí a pak usne (to trvá třeba hodinu). Já sedím nebo ležím u postýlky a snažím se moc neaktivovat, jenom jí chvílema něco šeptám a hladím.
Někdy - třeba včera, to už jsem byla šílená - uzná, že v postýlce prostě nebude, tak ji vezmu, že ji uchovám, ale to se začne hrabat z náruče, že chce běhat, já jí to nechci dovolit, tak jí dám zas zpátky do postýlky. Tam se zlobí, ječí jak tur, je celá zchvácená v tom vedru. Nevím, co s ní dělat… Nechci jí povolovat a pouštět zas blbnout z postýlky ven. Včera se takhle vztekala přes 2 hodiny. Já už jsem z toho na prášky, že nevím, jak jí utěšit - kdyby se alespoň uchovat nechala, tak mi to nevadí. Opravdu se mi nehcce do metody kontrolovaného řevu. Ale včera to u nás byla metoda nekontrolovatelného řevu…
No omlouvám se za román, děkuju všem, kteří ho dočetli až do konce a pokud máte někdo nějakou radu - budu ráda
ahoj,me se take dite vecer vzteka a nechce jit lehnout do postylky pomaha utahat ho behem dne ,ale to vzdy nejde .takze ja ho tam proste necham a za chvili se uklidni teda treba i za pul hodinky.to vis nekdy kdyz neni moc hodin tak ho vyndam ale pak je to jeste horsi .proto je dobry si udelat rezim v 8hod.ho tam dat at si pobreci a pak si zvykne .ale u kazdeho to muze byt jine nevim ,malemu je 15mesicu a tohle me delal od malinka i kdyz byl kojeny .tak byly doby kdy jsem ho uspavala kocarkem ale to byl teror pro me jezdit i hodiny .tedka je uz velkej a mel by sam pochopit aspon trosku ,ze tam proste bude takze ho brecet klidne necham .papapa
musíš si to sama srovnat co chceš. Mě dcera usíná dobře, ale zhruba od jednoho roku špatně reaguje na změnu prostředí a první noc je horor, Nepomůže tam s ní být (dělá blbosti) vzít si jí do postele (taky dělá blbosti) ani tatínek. V kočáru jí to taky trvá. Takže jsem se dopracovala právě ke kontrolovanému řevu. A opravdu do půl hodiny spí. Další den už je lepší a tak třetí den spí bez problémů.
Nejsem zastánce nějakých drsných metod, ale když tam ječí, minutu,pak dvě, tři, pět takto není přeci tak děsný. Děti jsou potvůrky. Toť můj názor a zkušenosti. ![]()
Dej do postýlky a odejdi
Co jiného? Majda je tak naučená úplně od miminka a taky někdy zkouší, spustí příšerný řev, ale hrozný, drží se mě kolem krku, do postýlky nechce, slzy jak hrachy… ale prostě ji tam dám, pohladím, dobrou noc a jdu. Hysterie totální, když zavírám dveře. A většinou je tam maaximálně do 5ti VTEŘIN klid.
Oni prostě zkoušejí, co všechno jim projde…
Teď tento týden byl dávat do postýlky taťka a ten jí to divadlo spolknul i s navijákem, povídal si tam s ní, dělal blbinky, no jasně, že jakmile jen nastavil nohu směrem ke dveřím, tak řev… Po asi 45 minutách mu došly nervy, odešel (za ukrutánského řevu) a ona opět do pár vteřin ztichla…
Někdy je pak slyšet, že si tam ještě povídá s medvídkama, jindy hned usne, není to tak, že by tam pak „zlomená“ ještě fňukala a uplakala se ke spaní.
Jen hraje divadlo.
Musíš se sama rozhodnout, co všechno jí dovolíš.
Mám jeden recept od známých: koupit v metrovém textilu něco s pěkným potiskem (ideálně pohádkové motivy), z toho ušít polštářky tak 30×30 cm, vycpat molitanem a obložit postýlku kolem dokola. Při usínání se zbytek pozornosti soustředí na obrázky - a většinou je vyhráno i u extrovertů.
Jura007 píše:
Mám jeden recept od známých: koupit v metrovém textilu něco s pěkným potiskem (ideálně pohádkové motivy), z toho ušít polštářky tak 30×30 cm, vycpat molitanem a obložit postýlku kolem dokola. Při usínání se zbytek pozornosti soustředí na obrázky - a většinou je vyhráno i u extrovertů.
ahojky, máme úplně to samé, zlobit s usínámím začal v cca 10ti měsících, kdy měl zánět průdušek, horečky a bylo mu moc zle, no tak samozřejmě jsem chovala a šušňala… a potom se nějak v tuto dobu naučil stát a to začal s usínáním v postýlce fakt horor, který trvá dodnes, více či méně se řevem…
pipet bohužel ono se to řekne, nechat vyřvat, ale každé dítě je evidentně jiné. taky jsme to zkoušeli, ale Vojtovi to nevydrží 5 vteřin, ani 5 minut, ale je schopen řvát hodinu ve stejné intenzitě, ne-li horší, je pak celej totálně zpocenej, uslzenej až hysterickej ![]()
jako to fakt nevydržím a radši si ho vezmu k sobě do postele, kde pak vytuhne během snad 20 vteřin (je-li řádně uřván, ale to se mi moc nelíbí, tahle metoda)…
podotýkám, že do toho cca 10 měsíce usínal v postýlce sám a celkem dobře, max. se hodně mlel.
tak jsme ho třeba drželi za ruku a to se uklidnil a usnul.
dnes nic nepomáhá, ani málo spaní přes den, více utahání přes den, rituály před spaním…
taky se šíleně mlátí po naší posteli, kolem dokola, záda, bříško, bok, na kolínka, stoupnout…
ale aspoň neřve…
doufám, že se to časem nějak zlepší, ale tak počítám, že v pubertě bude už spát ve svý posteli ![]()
jinak mě nevadí, když spí s náma, naopak nám to dělá dobře, i vidím, že jemu taky… ![]()
jenom to usínání je strašně náročný… ![]()
Jojo naše vydržela ječet skoro 1,5 hodiny, když jsem ji zkoušela nechat v postýlce. Pak jsem tudle akci raděj odpískala… Už jenom kvůli sousedům. Ale já to prostě nevydržím, aby takovou dobu naprosto hysterická a splavená ječela s neustávající intenzitou. A hlavně prostě nehci, aby to dítě usínalo v takovémhle stavu, kdy padne vyčerpáním z hysterie, že jí nikdo nepomůže. To si myslím, že platí na děcka, která chvilku pofňukávají a pak se uklidní. Ale ne aby to dítě usínalo uprostřed záchvatu… To po ní nechci. Já bych si jí i nechala v posteli, ale tam zas začne blbnout a slejzat… Ale teď to je už 3 večery docela dobrý. Sice si sama zrušila večerní kojení - prostě už po kaši nechce, ale docela rychle mi usínala v náručí, tak jsem jí šupla do postýlky. Tak doufám, že žádný děsy už nebudou. Šíleně mě to stresuje…
Dík všem za nápady!
Jo a pro Juru - máme obrázkový mantinel kolem postýlky, ale ten jí večer zajíma jedině, jak ho odmontovat… ![]()
Ahoj, můj syn taky nechtěl spát v postýlce, připadal si tam jako v kleci, pořád s ní lomcoval. Nezbývalo nic jiného, než že jsme mu pořídili normální postel, ve které spal od 17 měsíců a byl pokoj.Přečetla jsem mu pohádku, aby se uklidnil a pak usnul.Lenka
Ahoj, nase Eliska usinala celkem dobre.Mezi 8 a 9 jsem ji vzala k nam do postele, precetla jsem ji pohadku, zhasla a za chvilku usnula a prenesla jsem ji do pokojicku do postylky.Ted ale cca 3 dny spatne usina.Jde do postele v pohode, zhasnu a zacne bengal. Vcera manzel nevydrzel vzal ji do obyvaku, takze sla spat asi ve 22:30 Byla ted nemocna a tak jsem myslela ze je nevybita, ale dneska jsme byli venku docela dlouho a stejne se urvala v 22 hod. Myslite se se to zmeni, nebo je to vyvoj ktery s nami uz zustane? Jako odmitam po celodeni sichte ukladat dite ve 23.A pak ze materska dovolena