Proč je na někoho zlé?

629
6.8.06 12:28

Proč je na někoho zlé?

Mám trápení s 2,5 letou holčičkou asi poslední týden. Jsme u babičky (stýkáme se často skoro každý týden), vždy bylo vše v pohodě, babiačka je hodná, dá první, poslední atdatd, nedošlo k žádným konfliktům ani nadávání nic. A najednou malá začala stávkovat, večer jde spát (vždycky dala pusu na dobrou noc všem) a najednou „nechci od babičky“ „neřeknu babičce dobrou noc atd.atd. Ráno vstane a okamžitě se na ni začne mračit. Připadá mi že to dělá naschvál a já teď nevím jak reagovat. Bylo mi to trapné, tak jsem jí vynadala a poslala říct babi aspoň dobrou noc ale další den to dělá zase a zase stále říká“nech mě být" „bež plyč“ atd. a přitom se opravdu nic nestalo. Jednu dobu to dělala své starší sestře 17 let ta je teď pryč, tak si asi vybrala babičku. Nevím jak reagovat? Vynadat? Nutit?Ignorovat? Je mi to nepříjemné, babička už je z toho smutná a radši si jí přestala všímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2901
6.8.06 13:07

Ahoj,

u nás je to to samé - „neřeknu ahoj babičce“ když od ní odcházíme, „nemám ráda mámu“ většinou když jí něco nedovolím, atd.

Četla jsem (možní v Matějčkovi) že je důležité to dítěti „neoplácet“! Ono si tím řeší nějakou svou momentální frustraci - „máma mi něco nedovolila, tak jí ublížím tím, že jí řeknu, že ji nemám ráda).
Mělo by se odpovídat něco v tom smyslu "To je mi líto, jestli jsem tě něčím rozzlobila. Ale já tě mám ráda pořád stejně.“

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
6.8.06 13:42

Ahoj,
náš Jířa mi to teď taky začal někdy dělat. Je mu 2,5 roku a do teď to byl zlatý chlapeček, na každého se smál,…
U nás je zase babička nad zlato, ale kolikrát jsem slyšela - Nemáš rád maminku, chceš ji trápit apod. Dokonce mě chtěl jednou vyhodit i z auta 8O Byla jsem z toho hotová,ale pak jsem se bavila s kamarádkou - má 4 letého kluka a říkala,že to u nich bylo to samé. Že to patří k období vzdoru.
Jířa to většinou začne říkat, když se mu něco zakáže nebo když není po jeho. Když to udělal poprvé, tak jsem se jako naštvala a řekla jsem že jdu pryč, když mě nemá rád. V tu ránu jsem ho měla u nohou a hned říkal Maminka nikam nejde,bude s Jiřínkem. Čekáme druhý mímo, od začátku se na něj těší,ale posledních 14 dní jsme taky řešili - Nechci mimi, nebudu ho mít rád, nic mu nekoupíme apod. Vysvětlovali jsme mu,že to je ošklivý, že se to neříká a celkem to zabralo. Když se mi nechce vysvětlovat, tak ho ignoruju,dělám že ho neslyším a za chvíli je to ok.
Chápu ,že babička je z toho asi špatná,ale podle mě to určo malou přejde.
Pevné nervy.
 Minka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ro
2159
6.8.06 13:55

Měla jsem s Johankou podobnou potíž, reagovala tak hlavně na prababičku. Ta je velmi hodná a jediné, v čem by mohl být důvod, že často Johanku ruší při hře - má tendenci chodit a bez ohledu na to, co se děje, se ptát: Johanko, co děláš? S čím si hraješ? Apod. Tak možná tím to vzniklo. Posledního půlroku bydlí prababi s námi. Na začátku byla Johanka nadšená, po měsíci začäla s tímto, někdy i šla dát ránu. Prababi to velmi těžko nesla, že je na ní holka zlá a přesně zkoušela oplácet: Když ty takhle, tak já taky.
No a nakonec jsme zjistily spolu s babi, že je to opravdu jen mluvený vzdor. Prostě když to dojde do nějaké větší míry a už to nejde ignorovat, tak se sbalím a nechám ty dvě doma spolu na půlhodinky samotné. No a když se vrátím, tak jsou největší kamarádky a senzačně si hrajou. A je po vzdoru a zase máme na chvíli klid.
 Romana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
6.8.06 15:11

Ahoj přesně to samé máme doma taky, malá se vzteká říká běž plyč nebo do háje.Jak psaly holky je to období vzdoru,když ji to popadne tak si jí nevšímám a nechám ji,až se zklidní pak většinou přijde sama a začne se tulit aby se udobřila.Babičky už to taky začaly chápat a nevnucují se jí když nemá náladu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí