Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, vzpomněla jsem si na výrok jedné dr „kdyby dneska ženský nečekaly s prvním dítětem do třiceti, neměly by s otěhotněním problém“.
Občas si na to vzpomenu a přemýšlím - je tu někdo, komu by dr (nepřímo) řekla, že je jeho tělo na první dítě starý a proto nemůže otěhotnět? Taktně, samozřejmě, inteligentní dr to neřekne na plnou hu-u.
Jsem teda ale napsala blbej název diskuze..
Omlouvám se, admini nechť kdyžtak opraví..
![]()
Tak já měla dítě v 31, na pokoji v porodnici se mnou byla holčina 34, také prvorodička. Bavily jsme se o tom, obě jsme se shodly, že nám ohledně věku nikdo nic neříkal…kdybych věděla, že otěhotním na první vrz, tak klidně ještě 5 let počkám. Dítě jsem si pořizovala právě kvůli biologickým hodinám. Jednou mi řekla dr, že jsem stará, byla to dr přes prsa, že mi tukovatí, jestli chci kojit, tak rychle mimi. To je vše ![]()
Tím jsem sice mimo téma, jen jsem tím chtěla říct, že člověk (ani dr) nikdy neví, jestli zrovna jeho věk je rozhodující pro plodnost.
No, mě Mudr řekl, že je dobré, že mám první dceru ve 20ti protože kolem 27roku, už nebudu děti moct mít a nebo to bude jeden velkej průser-nevím z čeho usoudil(byl to genetik)a nějak jsem ho moc neřešila. No, nakonec se mi ve 30ti narodila druhá zdravá holčička. Je asi pravda, že v dnešní době se tělo „huntuje víc“ a ty šance na otěhotnění klesají,ale je to u každého hrozně individuální a nikdo to nemůže dokázat, takže to jen tak někomu tvrdit
to je podle mého vaření jen tak z vody.
ahoj, můj doktor mi už asi od 22ti nebo tak nějak na každý kontrole říkal, kdy budu těhotná. Vždycky jsme se tomu smáli, že jako až dostavíme barák a že ségra je starší a ta musí první a takový fóry… ale je mi jasný, že to myslel vážně. Taky říkal: „nemysli si, že když vypadáš mladě, že tělo je mladý“. Nikdy nebyl neslušný, ale evidentně ty „starý“ těhule nevidí moc rád. Když jsem tedy konečně ve 30ti přišla, že bych chtěla otěhotnět neváhal a hned mi vysvětlil ovulaci, napsal homeopatika, přikázal mi když se to nepovede hned za 2 měsíce přijít, žádný čekání. No a povedlo ![]()
Hehe, mně se gyndr v 31 letech ptala, jestli to dítě je chtěné, tzn jestli nechci žádat o interupci
![]()
Vyloženě tohle ne, ale vedli jsme s dr. polemiku o výsledcích NT screeningu, kde z důvodu věku roste riziko geometrickou řadou. Říkala jsem, že by dle skutečnosti měli ty tabulky přehodnotit, když rodí čím dál starší ženy a dr. na to, že ne tabulky, ale ženy by to měly přehodnotit a rodit dřív, třeba v 25.
Eva B. píše:
Jednou mi řekla dr, že jsem stará, byla to dr přes prsa, že mi tukovatí, jestli chci kojit, tak rychle mimi. To je vše
Fakt?? Ani jsem netušila, že prsa pak tukovatí a nešlo by (nebo šlo, ale hůř) kojit. ![]()
Prvni dite jsem mela ve 29 a nikdo mi nic nerikal ani nenaznacoval
Ale je pravda, ze se rika, ze idelani je mit prvni dite v 25 letech proste telo je na to nejlepe pripraveno…
No a cim je clovek starsi tim je vetsi riziko, ze ditko bude mit nejakou vadu, proto vsem matkam po 35 letech (tedy je jendo jeslti cekaji prvni nebo 5) doporucuji odber plodove vody.
Přišla jsem do jiného stavu v jednatřiceti a můj gyndr si tehhle fakt vzal do pusy jenom jednou - když mi při jedné kontrole zhruba uprostřed těhotenství řekl, že všechno probíhá až s podivem výborně, když uváží můj věk. ![]()
Ale jinak je to docela zouvák, když jsem s ním řešila potíže s otěhotněním, snažil se mě uklidnit výrokem, že zázraky se dějou. ![]()
my se rozhodli pro dite kdyz mi bylo 27, povedlo se po ivf, rodila jsem v 29,5
v repro centru mi rikali, jak jsem mlada
Ja jen co vim od me doktorky, ne ze by kdy komentovala, ze je nekdo starej ci ne na tehotenstvi, ze od 30 roku pocet vajicek klesa a od 35 roku uz rapidne klesa.
Aaaale, je to individualni, nekdo je plodnej azaz do 40ti a nekdo ma problem uz v 25ti.
Moje sestra je tabulkovej priklad, kdy ji klesa pocet vajicek rapidne od 35 roku. A ja jsem zase ten pripad, ze si jenou " cvrnknu " a jsem tehotna, takze rikala, ze je mozne ze budu plodna az do 40ti
.
Podstatne je, ze nikdo nikdy nemuze rict s jistotou jak to bude, jen jak to je. A ze jsou nektere gynekolozky zaujate vuci zenam, ktere chteji otehotnet po 30ce s tim uz asi nikdo nic neudela
.
Ziju v NL a tady, pokud jsi tehotna driv nez ve 30ti nebo 35ti, tak jsi zvlastni a atrakce pro okoli ![]()
Mně můj pan doktor vždy jen při kontrole pokládal zvědavou otázku, kdy už taky přijdu s dotazem na miminko? Nikdy nic nenaznačil kvůli věku. Z medicínského hlediska ho chápu. Z mého hlediska…dnešní ženy se snaží nejdříve studovat, získat nějakou praxi v práci, cestovat nebo tak a až pak zakládají rodinu. Já bych klidně těhotná do ordinace přišla v 25, ale při studiu VŠ mi to nepřišlo jako ideální nápad. Je mi 29, čekáme první miminko, problém s otěhotněním jsme neměli. Pravda je, že do 30let první dítě byla pro mě docela červená hranice, za kterou bych nerada šla.