Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych mu ho taky nenutila. Můj Matýsek měl dudlík pár dní v porodnici na chvilku a stejně ho nechtěl. Mě to teda vůbec nevadilo,spíš naopak, nemusela jsem ho to pak odnaučovat a s ručičkama jsme taky nikdy problém neměli,do pusinky si je strkal jen když mu rostly zoubky,tak jsem mu vždycky dala masážní kartáček nebo kousátko ![]()
My meli dudlik.Myslim ze lip odnaucim dudlik jak prsty.V rodine si prst dudlal jeste ve ctyrech letech a nepomahalo nic ani takova ta horka vodicka proste nic.
Já si taky myslím, že je lepší odnaučit od dudlu, jak od palce v puse. Naše malá (11 dní) taky dudlík nechce, zatím je docela v kliku, stačí si jí na chvilku vzít na ruce, hladit, chytit za ručičku a je klid. Ale sem tam si ten paleček do pusy dá a to mě šíleně nervuje.
V kočárku být nechce, tak bych ten dudlík taky brala, abysme nejezdili s řevem ven.
Tak jsem si vzala k ruce literaturu a opíšu to:
Především v prvních měsících mají miminka výraznou potřebu sát a dumlat. Sání při krmení slouží nejen k nasycení, ale také k uklidnění a uvolnění. u mnoha dětí se potřeba dumlat nestačí uspokojit během kojení. Ačkoliv jsou nakrmené a syté, působí neklidně a nespokojeně. Takový dudlík pak dokáže pravé zázraky. Pokud tedy budete dítěti dudlík dávat- a je to úplně v pořádku-měl by být anatomicky tvarovaný a pokud možno silikonový. Jakmile dítěti vyrostu zoubky, přejděte na latexový, protože silikon není tak odolný.Nejlepší je opatřit si zásobu dudlíků a dítěti je občas střídat. Předejdete tomu, aby si dítě zvyklo na chuť jednoho „vyžvejkaného“ dudlíčku a odmítalo jakýkoliv jiný…
Takže buď dudlík nebo ruka ![]()
Dudáček určitě má i výhody,mě se s ním prcek vždy uklidníl,a prý když dudaj v noci,snižuje se i riziko náhlého úmrtí/to jsem četla/,a to sání pro ně má zvláštní význam,ale teď jsou mu dva roky,a dudáček začíná být malinko problém,nestačí nám jeden,musí mít nejlíp tři,a taky jen jeden druh od chicca,v každé ruce a v puse,snažím se aby ho měl,jen když jde spát a nebo má záchvat pláče,ale odvykat bude asi oříšek,je to fakt otázka,jestli dávat nebo ne,já bych si vybrala nedávat,ale moje děti to vyžadovaly od začátku,dudlaly jak o život. ![]()
To se mi vybavilo, jak mi mamka říkala, že já také měla jeden v puse a v každé ručičce jeden.
Prý namočila, obalila v soli a dudák letěl. Poradila to kamarádce a její holčička sůl odrolila a strčila zpátky do pusy
![]()
Taky bych se chtela podelit o zkusenosti. Dcera dudak nechtela a to jsem ji ho potaji davala uz v porodnici. Byla ale hodne ubrecena a jedine co zabralo bylo prso a po skonceni kojeni lahvicka s pitim. Ted na 2 letech ma velike problemy. Usinani jedine u mlika, nebo sladkeho piti a ma spatne zuby. Odvapnene s kazy a bylo nam receno ze to je z piti v noci po vycistenych zubech. Synovi je 1 mesic a dudak taky nechce. Strasne ale za nej bojuju ![]()