Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A spaní ve školce jste zkoušeli? Mně přijde přetažená, moje 5leta spí ve školce ještě teď. Doma taky ani omylem.
Myslím, že ten odpolední spánek by jí hodně pomohl. Moje malá když je přetažená tak spí taky na houno.
Zkus ji dát do postýlky a i když neusne tak ať leží. Pokud máš prostor čti pohádku. Prostě tak aby si odpočinula.
Lituji tě.
Já mám od narození také poruchy spánku, ale u mě je to kvůli ADHD. Ve čtrnácti jsem skončila u prášků na spaní a bylo to jeste horší. Takže jsem se s tím prostě naučila žít. A v podstatě se každé ráno budím strašně unavená a nevyspala. U vás bych tipla, že těch 12 hodin (19-7) je strašně moc. Takhle dlouho spí jen kojenci. Takže buď vydržet a ukládat nějaký čas později nebo dřív budit. Ale je to běh na delší trať. Může se to upravit třeba až za měsíc. Efekt rozhodně neuvidíš hned.
@Jahudka82 píše:
A spaní ve školce jste zkoušeli? Mně přijde přetažená, moje 5leta spí ve školce ještě teď. Doma taky ani omylem.
@KeckaJ píše:
Myslím, že ten odpolední spánek by jí hodně pomohl. Moje malá když je přetažená tak spí taky na houno.Zkus ji dát do postýlky a i když neusne tak ať leží. Pokud máš prostor čti pohádku. Prostě tak aby si odpočinula.
Mam jeste mladsi dite co taky nespi. Jde od unora do skolky, takte uvidím jak to bude zvladat. Zase jsem doma, je mi hloupe je nechavat ve skolce spinkat.
Jinak doma navzajem delaji hlouposti a nechteji spat…
V kocarku nebo v aute cestou ze skolky by neusnula…?
Ja bych chodila spat s ni. Dat tomu aspon tyden. Kdyz bude u tebe v posteli hned od vecera, mozna nebude mit duvod se budit, popr. to chytnes vcas nez se uplne probere.
@Anonymní píše:
Ahoj tak uz jsem fakt vyrizena. Holka 3 roky. Zakladala jsem tema uz v zari, kdy se v noci budula se strasnym revem, a rvala a rvala klidne 4 hodiny. Kouplla jsem bachovky, trochuto pomohlo. Pak prisly nemoce atd… Jenze, je to tu zas. Je v psychicky pohode, školku ma moc rada. Tentokrat se nebudi ze by rvala celou dobu, ale pravidelně se denne budí okolo pul 2 az druhe hodiny s brekem, a usne az okolo čtvrté az pul pate. Prijdu k ni, uklidnim ji, a nastava peklo. Mnuti oci, zivani, kopani, prevalovani se, susteni perinou. Vezmu ji k sobe do postele, efekt stejny. Pres den nespi, neusne. Je to temer kazdej den. O vikendu jsme byli v krytym bazenu, a to kupodivu spala jak drevo. Ve skolce je do oběda, a stejne doma spat nechce i kdyz je hyn. Davam ji spat v 19h, kdy uz o pul 7 je naprosto nepouzitna a vstava v 7 rano. Pokud ji dam spat dyl, ma to opacnej efekt, je schopna se vzbudit jeste driv, klidne okolo 23h. Nemuzu takhle fungovat. Po ranu je mi zle z nevyspani, zacinam mit opet nabehy na migreny, takze se cpu drijakama.
Přistoupila bych k vyšetření na neurologii a medikaci.
V noci se budí, řvala, mohla mít noční můry. Dávají se na to léky na dozrání příslušných center v mozku, upravují i spánek.
Ještě před tím bych ale od začátku spala s takovým dítětem ve stejné místnosti, v blízkosti. Žádné nucení do spaní ve vlastním pokoji. Situaci to jen zhoršuje..
Samozřejmá je úprava režimu, omezení televize, tabletu na minimum, v odpoledních hodinách až do večera vůbec.
Jak Ti tu někdo radí, že dáváš spát brzy, že 12 hodin spí jen kojenci, je to blbost. Moje děti taky nespí přes den od dvou let, ale v té době měly 12 hodin kvalitního nepřerušeného spánku. Aktuálně pětiletá taky spí v kuse 10,někdy 11 hodin. Tvoje dítě má už teď trhaný spánek, bez porady s lékařem bych do toho nezasahovala. Buzení narušuje vývoj. Ve spánku se uvolňují např. růstové hormony. Je důležité navodit kvalitní spánek se všemi fázemi.
@Anonymní píše:
Mam jeste mladsi dite co taky nespi. Jde od unora do skolky, takte uvidím jak to bude zvladat. Zase jsem doma, je mi hloupe je nechavat ve skolce spinkat.Jinak doma navzajem delaji hlouposti a nechteji spat…
Oddělit. Naše děti blízko sebe taky musí usínat odděleně. Pokoje mají po dvou, ale v tomto věku chodí spát každý zvlášť a měly to tak i starší děti. Prostě si to musíš nějak zařídit, aby mohly za každou cenu usínat odděleně.
@1Pears1 píše:V noci jsou ale v pohode. Jenze pres den vyvadi kdyz jsou spolu. Tezko je oddelim a pres den samostatne uspim, kdyz jsou maly.
Oddělit. Naše děti blízko sebe taky musí usínat odděleně. Pokoje mají po dvou, ale v tomto věku chodí spát každý zvlášť a měly to tak i starší děti. Prostě si to musíš nějak zařídit, aby mohly za každou cenu usínat odděleně.
@Lucie_Sx píše:
V kocarku nebo v aute cestou ze skolky by neusnula…?Ja bych chodila spat s ni. Dat tomu aspon tyden. Kdyz bude u tebe v posteli hned od vecera, mozna nebude mit duvod se budit, popr. to chytnes vcas nez se uplne probere.
Kocar nemame, do skolky chodíme pesky, mame to 10 minut… Nemuzu s ni spat v posteli, nevejdu se. Ma zabrany…Jediny co, tak s ni usinam vecer, a pak ji presunu k nam do postele, ale stejne je pak 2 hodiny vzhuru.
A jaky mate program po školce? Jste venku, děláte nějaký aktivity, které by ji právě dost unavily, jako ten bazén? Jak funguje manžel, dokáže tě v noci vystřídat? A co prarodice, může u nich čas od času přespat? Moji kluci maji skoro 4 roky, dvojčata, taky nespi celou noc, maji desy, nebo k nam furt chodí do postele a občas se taky 2hodiny mrni, ale asi to není takový extrém, jak u tebe a tedy dost se to zlepsilo, ve 3letech taky to bylo… Nechala bych si ji hned ve sve posteli, aby az se zacne mrnet si ji jen k sobe pritulila a trrba hned uspala. Nemůže se bat třeba tmy? A když ma desy, vzbudis ji? My deti museli vzbudit, uklidnit, že to byl jen sen a ze to neni opravdovy, rozsvitili jsme i takovy tlumeny svetlo a drželi za ruku než zase usnuli.. A nedavej ji spát pozdeji, to vůbec nepomůže.
A co na to říká dětská? Náš se taky budil několikrát za noc až do čtyř let, neustále jsme k němu běhali, nebo jsem spala u něj. K tomu mladší, která to měla stejně a já na plný úvazek v práci. Některé noci jsem přebíhala jen z pokoje do ložnice, které jsme se nakonec vzdali, aby děti mohly spát odděleně. U nás se takhle starší budil, ale často a na krátkou dobu. Prošli jsme fází růstových bolestí i nočních děsů, ale to, co ho budilo nejvic, byla alergie na roztoče, kterou mu po mém naléhání doktorka zjistila. Prostě ho vše svedělo a nedalo mu to spát. Nakonec dostal speciální povlaky na postel a spánek se zlepšil o 200%. Navíc už si v noci umí vstát a zapnout si noční lampičku, když se bojí. Jinak moje děti vstávají kolem 6. a spát chodí v půl osmé (3 a 5 let), takže časově to vyjde nastejno, jako vám s tou noční pauzou. Jen mladší si sem tam ještě zdřímne přes den tak 30 minut, ale to možná jednou týdně
@Anonymní píše:
Mam jeste mladsi dite co taky nespi. Jde od unora do skolky, takte uvidím jak to bude zvladat. Zase jsem doma, je mi hloupe je nechavat ve skolce spinkat.Jinak doma navzajem delaji hlouposti a nechteji spat…
Právě proto když strhává i to mladší to zkus, ve školce spí všechny děti tam spíš usne, já staršího taky nechávala bo mladší spala jen v kočáru a 2h venku by s náma chodit nezvládl. Nevím proč by ti to mělo být blbé. Důležité je abyste se vyspaly obě. Starší mi nespal doma od 2 let, ve školce v pohodě. Za pokus to stojí. Neřeknu kdyby tam nějak vyváděla, ale jestli jde jen o tvůj pocit tak se trápíš zbytečně. Třeba by to malé prospělo a spala by líp v noci - čím jsou unavenejsi tím hůř spí někdy.
@1Pears1 píše:
Však může spát ve školce, aspoň zkusit. Já kdybych mladší neuspala v kočáru tak mi v postýlce doma nespí tak od roka. Ale kluk už do školky chodil rok předtím než se narodila.
Nectu komentare. Dle me je pretazena. Nechala bych ji spat ve skolce s detmi, nase deti ve skolce vzdy usnuly, doma ne. Vcerejsi zkusenost, triletak vcera doma nespal, pretahl se, noc byla podobna jako u vas, strasna. Dneska ve skolce usne, vecer pujde spst sice az kolem 22, ale v noci pak bude spat pekne, vstane v 6. Takze za me rada, nechat ji ve skolce spat, v kolektivu usinajicich deti usne.
A proc je blby nechat je ve skolce spinkat, kdyz to potrebuji. Byla jsem na rodicaku, starsi ve skolce spala, vyzvedavali jsme ji po svacince a sli hned na hriste nebo se projit, byla vyspana. 1-2× tydne jsem ji nechala doma s nami cely den, ale jinak ve skolce spala, ta by to bez denniho spanku nezvladla ani ve 4 letech.
@Anonymní píše:
Ahoj tak uz jsem fakt vyrizena. Holka 3 roky. Zakladala jsem tema uz v zari, kdy se v noci budula se strasnym revem, a rvala a rvala klidne 4 hodiny. Kouplla jsem bachovky, trochuto pomohlo. Pak prisly nemoce atd… Jenze, je to tu zas. Je v psychicky pohode, školku ma moc rada. Tentokrat se nebudi ze by rvala celou dobu, ale pravidelně se denne budí okolo pul 2 az druhe hodiny s brekem, a usne az okolo čtvrté az pul pate. Prijdu k ni, uklidnim ji, a nastava peklo. Mnuti oci, zivani, kopani, prevalovani se, susteni perinou. Vezmu ji k sobe do postele, efekt stejny. Pres den nespi, neusne. Je to temer kazdej den. O vikendu jsme byli v krytym bazenu, a to kupodivu spala jak drevo. Ve skolce je do oběda, a stejne doma spat nechce i kdyz je hyn. Davam ji spat v 19h, kdy uz o pul 7 je naprosto nepouzitna a vstava v 7 rano. Pokud ji dam spat dyl, ma to opacnej efekt, je schopna se vzbudit jeste driv, klidne okolo 23h. Nemuzu takhle fungovat. Po ranu je mi zle z nevyspani, zacinam mit opet nabehy na migreny, takze se cpu drijakama.