Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bylo to u nas prakticky stejne, akorat v dobe asi 2 roky 2-3 mesice. Jeste bylo zrovna leto, vic svetla a o to horsi usinani i drivejsi vstavani.
Myslim, ze je to proste doba, kdy se mu zacina lamat ten odpoledni spanek. Pak kdyz usina vecer, tak je telo nastavene teprve na to odpoledni spani a da si jen tu hodku.
Radu nemam, jen proste vydrzet nez se to utrepe a zajede si novy rezim. U nas to trvalo myslim tak 3-4 tydny a uz spala jen na noc (zhruba v 19-20 hod) a hezky ![]()
A teď vstává ráno v kolik? Před tou změnou jste tedy měli neuvětelné štěstí (z melho pohledu), že byl syn spáč-vstával pozdě, a pak šel vždy brzo spát (ať po oběde, nebo věcer).
Já bych ho budila buď ráno (usne dřív po obědě), nebo právě po tom obědě (max.
spát do tří). A to dýl, než si to sedne-z počátku bude protoivný,
Pak si zvykne na nový režim. Ještě mě napadá, co dělá dopoledne? Můžeš se ho pokusit fakt pořádně utahat (plavání, dlouhá jízda na odrážedle apod.).
U nás v tomto věku syn přestával občas spát odpoledne. Pokud spát jde, tak nejdřív po šesti hodinách.
Mne vsechny tri deti okolo 2r prestaly spat po obede. Ty 2-3 tydny, co se zajizdel rezim, byly krute, deti pretazene a zacarovany kruh. Chtelo to vydrzet, drzet pevny rezim. Ovsem ve skolce dvema starsim teda potom dost vadil poledni klid. Nejmladsi je s tim smirena. Uz ale posledni rok a jde do skoly. Mne vyhovovalo, ze deti po o nespi, dal se lepe vyuzit den.
Omlouvám se za anonym, nějak se mi podařilo ho tam zakliknout 🙈
@Ounou Syn vstava mezi půl osmou - osmou. Když jsem ho budila dřív, stejně sel spát odpoledne později. Jinak tento týden jsem si říkala, ze ho zkusím utahat, byli jsme venku každý, opravdu každý den 2×. Dopoledne i odpoledne. Chodili jsme na procházky, ťapal po svých, hrál si na hřišti, behal za míčkem, byli jsme v herničce apod. Když jsme se vrátili domu opravdu to několikrát vypadalo ze usne dřív ale stejne se tak nestalo. Také jsem už někde četla ze by děti neměli spát po 15 hodině ale když ho vzbudim, jak jsem psala je neskutečně protivný a stejně jde večer spát pozdě🤷♀️
@P.petru @Hobitka Ale všechny píšete ze jste to tak měly taky, tak mě trochu utěšuje ze to bude asi jen období a za nedlouho se to srovná. Díky za vaše zkušenosti ![]()
Do skolky v tomto veku (jsme v zahranici) vstaval v 6, spal ve skolce 12-14:00 a spat chodil kolem 22-22:30. Vydrzelo mu to doted, ma 3.
@Aweis nedavej spat hned v 7 vecer, to se mi pak o vikendu taky probudi. Bez póedniho spanku (i kdyz o vikendu vstane v 7), musi do postele jit nejdriv ve 20:00, pak spi celou noc. Pokud jde driv, bere to stale vnitrne jako odpoledni spanek.
Ale treba dcera by byla pretazena a brecela by, on ne, kazde dite je jine.
@blumen píše:
Do skolky v tomto veku (jsme v zahranici) vstaval v 6, spal ve skolce 12-14:00 a spat chodil kolem 22-22:30. Vydrzelo mu to doted, ma 3.
to chodí spat teda dost pozde na to, ze vstava už v 6
@Nenitamduch píše:
to chodí spat teda dost pozde na to, ze vstava už v píše: Více
Driv neusne a vstava s usmevem, narozdil od nas ![]()
Dcera (7) je spac naopak, ta spi i ted deset hodin denne.
@Aweis píše:
Omlouvám se za anonym, nějak se mi podařilo ho tam zakliknout 🙈
@Ounou Syn vstava mezi půl osmou - osmou. Když jsem ho budila dřív, stejně sel spát odpoledne později. Jinak tento týden jsem si říkala, ze ho zkusím utahat, byli jsme venku každý, opravdu každý den 2×. Dopoledne i odpoledne. Chodili jsme na procházky, ťapal po svých, hrál si na hřišti, behal za míčkem, byli jsme v herničce apod. Když jsme se vrátili domu opravdu to několikrát vypadalo ze usne dřív ale stejne se tak nestalo. Také jsem už někde četla ze by děti neměli spát po 15 hodině ale když ho vzbudim, jak jsem psala je neskutečně protivný a stejně jde večer spát pozdě🤷♀️
@P.petru @Hobitka Ale všechny píšete ze jste to tak měly taky, tak mě trochu utěšuje ze to bude asi jen období a za nedlouho se to srovná. Díky za vaše zkušenosti
@Aweis Podle toho, co píšeš, tak prostě taky začal spávat po těch cca 6 hodinách. Podle mě mu to prostě stačí. Tu protivnost po buzení chápu (kdo by to měl rád, že), ale u nás prostě pomohlo to tak nastavit-teď se syn budí sám (když spí) kolem 14:30 automaticky. Prostě buď přežít, že je odpoledne protivný nebo holt bude chodit spát pozdě.
Jinak mě napadá ještě poslední věc, ale vím, že tu neradi ostatní slyší. Pokud je to bezpředmětné, tak to ignoruj-jak to máte je samozřejmě vaše věc. Že ťapal sám-není tedy problém v tom, že normálně se vozí a v těch 2,5 už by právě potřeboval hlavně se sám vylítat/vychodit? Zase soudím podle nás-kdyby byl syn v 2,5 v kočárku, tak snad nespí nikdy.
@blumen v sedm večer sel spát jen když nespal přes den. A to jsem ho spát dat musela jelikož vytuhnul v obyvaku na gauči jak byl hotovej ![]()
@Ounou s tím kočárkem jak kdy. Když potrebuju nekam rychle, něco vyřídit, nebo být někde na čas tak ano, veze se v kocare. Ale když jdu s nim vyloženě třeba na to hřiště, tak kočár beru kdyby nahodou něco, ale jinak chodí sám.
11 na obedny spánok je strašne skoro, ísť spať o 14, čiže 6-7h po zobudení bude skôr reálne.
Inak u nás 2.5 leta má režim 7 hore, na obed 1.5-2h spánku (zaspáva 13:30-14), večer ide spať 20 - 20:30.
Naše 23mesicni vstava okolo 8., pres den nekdy usne ve 14, nekdy v 18, nekdy vubec, vecer usina okolo 23. Vsechny 3 jeji starsi sestricky v tomto veku uz pres den nespaly, usinaly okolo 23. a vstavaly okolo 7.
Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti případně rady..syn 2,5 roku má v poslední době takový jakysi zvláštní spaní a usinani. Dříve vstaval kolem půl osmé-osmé, přes poledne usinal kolem 11, spal cca 1,5-2 hodiny a pak večer kolem osmé pul deváté. Ale teď ať vstává v kolik chce, tak přes den neusne dříve jak ve dvě jak je nabity energii. Pak spí 1,5-2 hod. vstane tak ve 4 a jde zase spat až v deset-jedenáct večer. I když ho zkouším dat spát dříve, tak akorat děla v postýlce blbosti a stejně usne až po té desáté. Zkoušela jsem ho i budit ale to je vždycky akorat cely odpoledne protivný a zpruzelý a stejně usne pozdě. Pokud ho nedám spat vůbec, tak jde spat třeba už v sedm večer, jenže se za hodinu probudí a to pak je vzhůru třeba do půlnoci. Uplne teď nevím, jak ho zase zkusit vrátit do nějaké normlanjesiho režimu. Nevím jestli to byla nějaká naše chyba v uspavani nebo to tak děti v tomto věku proste mají? Co vám funguje na spánek a usinani? S manželem na sebe vůbec takto nemáme čas, protože jak usne malej, jdeme spat taky a nepřijde mi dobře aby takhle malé dítě chodilo spát tak pozdě, ale já zkratka nevím jak na nej.