Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zajímalo by mě, proč lidé stále řeší peníze a předhání se, kdo má víc a kdo se má líp? Poslední dobou se s tím setkávám stále častěji a už mě to přestává bavit a přestávám to chápat. Můj nevlastní děda stále špekuluje nad tím, jestli se má líp jeho nebo naše rodina… Můj bratr se mi neustále chlubí, kolik bere na výplatu. Švagr si přidávám na výplatě cca 2-3 tisíce oproti tomu, co má
A nyní mě dorazilo, když moje známá zeptala, co budeme kupovat za kočár a kolik stojí (vůbec ji nezajímaly recenze, vlastnosti kočárku, značka nebo barva atd.). Zajímala se jen o cenu, když jsem ji tu cenu řekla, tak zhodnotila, že je moc levnej
, že by si ho nekoupila. Další známá zhodnotila, že ona nedosáhne na porodné, ale my určitě ano
, že máme nízké příjmy. Bydlíme ve vlastním malém bytě a okolí řeší, proč se nepřestěhujeme, když čekáme malé. Naše odpovědi, že se nechceme zadlužit hypotékou nikdo nechápe. Já osobně se nepovažuji za chudinku bez peněz, ale všude neroztrubuji, co vlastníme, jaký máme příjem, kolik máme na účtě, jaké spoření. Je pro mě rozumný šetřit na lepší bydlení bez půjček, než utrácet tisíce za kočár a stovky za nové oblečení místo bazarového. Máte to v okolí také tak? Peníze a zase jen peníze.
Takove lidi v okoli nemam a kdybych mela tak bych jim rekla at mi bud prispejou a nebo si to nechaj pro sebe ![]()
@Mallorka Evidentne mate ve svem okoli dost omezene lidi… Ne, nastesti to v okoli tak rozhodne nemam.
@donaga píše:
To mě také napadlo
@Mallorka protože v dnešním světě jsou peníze měřítkem úspěšnosti.
Většinou kdo ty peníze má, tak o nich nehovoří, takovou mám alespoň já zkušenost ze svého okolí.
Protože taková je doba. Lidi se porovnávají pouze dle toho, kdo má více peněz a co si za ně může pořídit (většinou pitchoviny, které nevyužije) ale musí se chlubit, že na ně má.
@Cuddy píše:
@Mallorka Evidentne mate ve svem okoli dost omezene lidi… Ne, nastesti to v okoli tak rozhodne nemam.
Souhlas
Proč: statisticky je všude poměr 80-20, takže 20% je se zdravým rozumem a těch 80% je iq nižší, a tito lidé vidí jen peníze a závidí, když má někdo víc. Tak to prostě je. Když na něco nemám, tak si to nekoupím. A když mám a vím, že mě to finančně neohrozí, tak si občas udělám radost. I když to stojí víc. Teď třeba mi spad mobil na zem a já si koupila za 9500 nový…proč ne? Celý život šetřím, koukám, kde je co levnější, tak teď si mohu jednou dopřát dražší věc.
A tito lidé nevidí jednu věc: nejdůležiější nejsou peníze ale ZDRAVÍ. Ale to člověk pochopí, až když se něco stane.
Naštěstí se v mém okolí najdou normální lidičky, se kterými se stýkám, ale bohužel snad více těchto snobů. Myslíte, že nejdražší kočár je ten nejlepší? Mně spíš zajímají zkušenosti. Dle mýho názoru je lehký si vzít hypotéku a machrovat s velkým bytem, ale mnohem těžší je pak splácet. Větší umění je si na to vše dokázat ušetřit a odpustit si nesmysly…
@Cuddy píše:
Taky je nemáme ve svém okolí
ale tak nás ani nezajímá, kolik má kdo výplatu, pak si nemůže nikdo přidávat, protože to jsou věci, co neřešíme
a ani se mě nikdy nikdo z mého okolí neptal, za kolik jsem koupila kočárek ![]()
@alena36 víš, co je na tom nejsmutnější? Že ta holka, co mi řekla o tom kočáru, tak si během tří let prožila opravdový peklo s nemocí na hraně smrti. Vše překonala. Já si okamžitě v duchu řekla, že nedokážu pochopit, že zrovna tenhle člověk vše přepočítává na peníze.
Je to dané dobou, bohužel se to učí i naše děti :-/ čemu zase nerozumím já je to že dítě ve 3 letech neumí pořádně mluvit ale už umí na telefonu
![]()