Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, včera se syn zeptal:Proč se země točí kolem Slunce? A proč kolem své osy? Nedokázala jsem odpovědět, řekla jsem, že je to přírodní zákon
Co byste odpověděly vy?
Hezký den všem kočkám tady
!
Země se točí kolem své osy kvůli kovovému jádru (je to něco s gravitací), rotovali bychom rychleji, ale brzdí nás náš Měsíc (což je pro nás výhodné). Postupně zpomalujeme, protože Měsíc se od nás vzdaluje až se jednou dostane z našeho gravitačního pole a zmizí… Ale proč rotujem kolem Slunce teď z hlavy nevím a musím rychle vytřít než mi příjde dcera ze školy a všechno pošlape…
Země kolem Slunce obíhá, protože Slunce je mnohem větší než Země a přitahuje si Zemi k sobě gravitační silou.
Kolem své osy bych vysvětlila tak, že se točí, protože rotace je vlastně „hybnou silou“ celého vesmíru, tzn. vše se točí, otáčí, obíhá…A Země v době svého vzniku se „roztočila“ a točí se pořád, i když to otáčení pomalinku polehounku zpomaluje…v našem měřítku ale opravdu hodně pomalu ![]()
Země (i jiné planety) vznikla shlukováním malých kamenů a částic, které svoji hybnost předaly dál, takže se otáčí i výsledek toho shlukování, ta energie se prostě neztrácí. Vygoogli si zákon o zachování hybnosti.
Pardon jestli jsem něco špatně pochopila, ale ve vedlejší diskuzi píšeš, že jsi rodila naposled před 20 lety. Takže, to se tě ptá tvůj 20 letý syn? ![]()
@digi_v píše:
Pardon jestli jsem něco špatně pochopila, ale ve vedlejší diskuzi píšeš, že jsi rodila naposled před 20 lety. Takže, to se tě ptá tvůj 20 letý syn?
@digi_v píše:
Pardon jestli jsem něco špatně pochopila, ale ve vedlejší diskuzi píšeš, že jsi rodila naposled před 20 lety. Takže, to se tě ptá tvůj 20 letý syn?
Slunce rotuje na miste, v ramci slunecni soustavy ( v ramci mlecny drahy se ale pohybuje, ale protoze i s nim se pohybuji vsechny planety slunecni soustavy tak vzhledem k nim se to jevi jako zadny pohyb) rotuje i jeho magneticky pole a rotuji i gravitony(castice). Planety obihaji ve smeru rotace Slunce. A zeme rotuje protoze kdysi davno ji roztocila srazka s planetkou, co potom vytvorila Mesic. Diky nemu je naklonena osa o 23,5 stupne a Zeme rotuje.
Ale jestli vesmir vzniknul velkym treskem, nebo jsme jenom nejaka Petryho miska, co vytvorili ufoni ti nereknu. ![]()
@cher mame 2 deti, jeste syna-ten je adoptovany, po sestrenici, ktera zemrela. nevim, zda je to tak dulezite. zbytecne jsi mi pripomnela rodinnou tragedii.
@sabrinafromprague píše:
@cher mame 2 deti, jeste syna-ten je adoptovany, po sestrenici, ktera zemrela. nevim, zda je to tak dulezite. zbytecne jsi mi pripomnela rodinnou tragedii.
Některé holky jsou tu jelita, neber si to tak. ![]()
@sabrinafromprague píše:
Já nic nepsala, ale dobrý