Rozvoj a projevy dětské fantazie

5002
2.2.14 21:44

Rozvoj a projevy dětské fantazie

Ahoj, holky! Nemám problém, zakládám diskusi na odlehčení.

V poslední době se u naší dcerky, nyní dva roky a osm měsíců, začíná projevovat ve větší míře fantazie. Někdy až zírám, co jí napadne. Je vnímavá, má dobrou paměť, začíná pěkně plynule mluvit ve větách, má široký repertoár říkanek. Ráda si nechává číst knížky a potom si je dlouze prohlíží sama a po svém si vypravuje nad obrázky příběhy. Běžně si povídá s hračkami, vypráví jim, uděluje jim rozkazy, co mají hračky udělat. Je to taková trochu sekernice.

Je schopná si zpívat zkomolená slova a následně mi oznámit: „Maminko, tady to zpívala kukuřice!“, „Maminko, tady to bude zpívat maso!“ Tady to zpívá chlebík!" Je schopná mi podle velikosti pojmenovat na talíři namazané chleby jako členy rodiny a ještě k nim navíc přidat čtenou tetu Miladu z dětské knížky. Je schopná sníst svůj větší chleba jako „maminku“ a potom říkat, že malinký zbylý chlebík je „miminko“, co v kočárku - na talíři pláče, tak ho na tom talíři vozí po stole, aby už neplakalo.

Z pokojíčku slyším nadšené volání: „Agátka plave! Agátce plavou ručičky!“ a následně spatřím naše dítě ležící na velkém zavřeném boxu s hračkami, jak se snaží dělat plavecká tempa. Box má modré víko a my modrou barvičkou přeci společně vždycky kreslíme vodu.

V posledním týdnu se u ní v řeči objevují rýmovaná slova, dosud rýmovala experimentálně jenom různé zvuky, slova bez významu, dneska slyším zřetelně: „písmenka - Mařenka“, „mamina - malina“. Tříbí si jazykový cit.

Z malé máme samozřejmě velikou radost. Jsme vděční, že se projevuje vývojově zrovna takhle hezky. Jenom si někdy říkám, jestli třeba na to rýmování není trochu brzy. Často se chechtáme té její fantazii, výrokům a nápadům, a je to krásné.

Napište sem taky nápady, hlášky, vašich dětí, pokud máte chuť, a chcete se o ně s ostatními podělit. :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30840
2.2.14 21:51

@momikova taky mám fantazijní holčičku :-) máme dva kocoury - to je pořád kocourek - bocourek, kočka-čočka, koťátko-holátko…Sama prohlíží knížky, vypráví večer plyšákům pohádky v postýlce. Taky měla období kdy na zahradě sbírala listy a velký list byl maminka a malý list miminko. Když jí písmenkovou polívku, tak nají písmenka ale babičku, maminku, ovečku, auto, dědečka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
2.2.14 21:53

:mrgreen: Mám ve třídě holčičku, tříletou, a ta mi ráno vždycky místo pozdravu oznámí, kým dneska je…já povídám: Ahoj Karolínko! A ona: Já nejsem Karolínka :evil: Já jsem teta…a ten den prostě na Karolínku neslyší…je „teta“…takže jí oslovuju „teto“… :mrgreen: Další den je Karolínka…pak zase třeba myška…koník… :nevim: Je strašně ukecaná, pořád brebentí…tancuje, kreslí…kreativní, neposedné dítě…

• Citovat
  • Upravit
1025
2.2.14 21:56

@momikova Mám neteř, v březnu jí budou tři roky a fantazie má na rozdávání. Jak kdyby jste psala o ní :) A navíc si strašně ráda hraje, že je někdo jinej a napodopuje ho, pak neslyší na své jméno, ale musíte ji oslovaovat jak ona chce. Teď vede Anče, Kuba a Hajnej :) Prvně byla všichni tři a pak si tak sama řekla, že to přeci není možný, takže bude jen Kuba a Anče je buď panenka nebo máma, Hajnej táta nebo panáček z lega aspod. Říkanek umí plno, zpívá písničky, minule mě dostala, když jsme byli všichni u našich a u snídaně jsme se hádali, že jsme přehodili čaje, děda měl neslazenej a babi s cukrem, tak jsme se my dospělí „hádali“, kdo to udělal a ona z ničeho nic začla spívat „Snad jsem to zavinil jááááááááá“ :D :D Všichni jsme šli do kolen, ona koukala :) Fantazii mají neuvěřitelnou, miluju to, když si děti hrají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
2.2.14 21:56

Dceři byly teď tři roky, mluví méně než tvoje, ale také si teď začala hrát a povídat tak, že mi např. řekne: Já jsem vlk a máma liška. A pokračuje: Ahoj liško, já na to: ahoj vlku, jak se máš? Ona: dobře a tak dialog pokračuje v rámci její slovní zásoby.. nebo má rádá tvořivé hry, např. zachraňujeme zapadlý míč, ona mě volá jako hasiče Sama a volá „pomoc, Same, žebřík“, já musím přijet s hasičským autem a pomáháme míči ven…je s nima legrace, s prďolkama, co? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
2.2.14 21:57

@Jitka1976 tak to u nás to funguje přesně opačně - já jí řeknu „ty jsi můj drobeček“ a ona mi řekne " maminko, já nejsem žádnej rohlík, abych byla drobeček, já jsem kačenka"…tuhle jsem jí povídala „ty můj bobečku“ a ona mi řekla „ale maminko, já přeci nejsem hovínko“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12874
2.2.14 22:05

Moje čtyřletá onehdá na dotaz, co dělá v koupelně odpověděla, že štěpí bílkovinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
2.2.14 22:09

U nás se často hraje hra „na knedlík“. Začalo to tím, že mi skoro měsíc soustavně tvrdila, že v jeslích k obědu jedli brokolici, každý den! Potom to vyměnila za knedlík. Měla vyloženě legraci z toho, že se zase ptám, co dneska jedli. těšila se na tu otázku, aby mi mohla zase takhle odpovědět. Miluje spoustu takových drobných rituálů. Jednou jsem jí na to řekla: „Prosím tebe, pořád knedlík! Ty jsi knedlík!“ No, a já hned byla taky knedlík, potom maso a další. Dneska se tím škádlíme.
Potom taky vyžaduje, abych jí zpívala, nebo říkala básničky na jí zadané slovo - máme toho hrozně moc, tak nemám problém nějakou tu básničku v paměti vylovit. Známou říkanku si potom celou z legrace zkomolí tak, aby všechna slova v ní končila jenom na jedno písmeno, třeba na „A“, opakuje si to, a děsně se tomu chechtá.
Na kocoura u nás má její řádění vliv tak, že, když Agi začne po svém nahlas vysoko zpívat, tak tak on při každé té její výšce mňouká, jak mu to trhá uši. A máme tak jejich originální zpěvavé duo, které se mi snad jednou podaří nahrát na video. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
2.2.14 22:09
@mag píše:
Moje čtyřletá onehdá na dotaz, co dělá v koupelně odpověděla, že štěpí bílkovinu.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 8o 8o 8o :pankac: Začala bych se znepokojovat, až bude štěpit ATOM…
  • Citovat
  • Upravit
mag
12874
2.2.14 22:13
@Jitka1976 píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 8o 8o 8o :pankac: Začala bych se znepokojovat, až bude štěpit ATOM…

Prozatím jsem jí přestala pouštět Byl jednou jeden život :lol: A není to zase tak dávno, co jsme s manželem museli poslouchat přednášku o nebezpečí paradentózy a příznivých účincích zubní pasty Paradontax. Stála u zdí a šermovala přitom špagetou. Bylo u toho i plivání s příměsí krve a bez :mrgreen: Akorát, že u nás doma není možno vidět reklamy, takže to musela pochytit u babiček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
2.2.14 22:16
@mag píše:
:mrgreen: :mrgreen: :pankac: :pankac: slušný

u nás tuhle proběhlo „Mars je rudá planeta, je úplně bez života“ - no čuměla jsme jako péro z gauče, až mě manžel poučil, že to má z Micekyho klubíku, jinak už jsem se vážně začínala bát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
2.2.14 22:16

@momikova Proč by na rýmování bylo brzy, prostě na to sama přišla, je to určitě přirozený vývoj. Jo dětský svět je prostě jedna velká fantazie, vše je pro ně možné a vše kolem nich je skutečné ať je to živé, kreslené či zpívající maso :mrgreen: Však si to užívej, jednou procitne do kruté reality :lol: Vzpomínám, když se dcera dozvěděla asi v pěti letech, že čert neexistuje :D a na to řekla " takže vy jste mě celý můj život lhali " no lhali :oops: ale vzala to sportovně a dnes když mi něco nevěří tak vždy řekne „no jo, to je jako s tím čertem, že?“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
2.2.14 22:18

No, to jste mi úplně připomněly: My byli takhle na podzim každý den jiná rodina. Jeden den jsme byli všichni žížaly, další den krtci, potom pejsci… Vždycky při tom extra vyjmenovala každého z nás a řekla, že je žížala.

@mag píše:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To jště doma nemáme :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1903
2.2.14 22:18

Jéé to je jako bys psala o mé dceři :lol:
Navíc dělá taky to, že si hraje na postavy z pohádek.. takže jeden den je třeba Locika, a na Dorotku neslyší.. prostě je Locika, rozdá role i mě a tatínkovi.. někdy dokonce i psovi :lol: další den je zase třeba nějaký poník z My little ponny, nebo prasátko Peppa, atd.. a přesně si pamatuje i dialogy z těch pohádek, takže ty příběhy i hraje :lol: a říká nám co máme říkat.. přesný scénář..

Pak taky mluví za své hračky.. a pro každou tu hračku má specifický hlas, takže už přesně víme, která to hračka s námi mluví.. jen podle toho jakým zrovna malá použije hlas :lol: má svoji oblíbenou ovečku, za kterou mluví takovým vysokým hláskem.. a tu si bere někdy i sebou na kroužek.. a tam když mají děti zpívat písničky, tak zpívá i ovečka (vysoký hlásek) a pak jak přijdeme domů, tak ovečka musí povykládat všem svým kamarádům hračkám, psovi, morčatům, jak bylo v kroužku :lol: a ti jí samozřejmě odpoví (jiným hlasem :D )
nedávno dostala novou hračku, malou ovečku.. no a tak si určila že je to miminko, které se narodilo té velké ovečce, takže musí být spolu, jinak pláčou, atd..
No je to neskutečné ji pozorovat :lol: :lol: fakt se u toho vždycky výborně bavíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
2.2.14 22:29

Holkyyy, jak kdybych četla v každém příspěvku neco od naši malé. 11.2. Ji budou tři a ted vede pohádka na vlásku. Ona je Locika a tata je Evžen Boubicka:-) porad chce cesat vlasy a zpívá si tu písničku. V pokojicku taky porad někoho diriguje a v knížce si taky čte zrovna co ji napadne. Naše hlavní hlášky: Skrunka v brisku jako moře, Kaceny na břehu nazvala ze jsou vyplavany, Stodola stodola se točí dokolaaa, Az mne Ježíšek přinese tu velkou postel tak budu velká a budu spravovat auta, My nemáme koníčka my máme Fatimu( nas 40kg pes),Srdíčko ma kladivo a boucha apod.
Je s nima proste hrozná sranda:-) :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect