Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Silky123 Moje děcka byly vždycky nejšpinavější na celém sídlišti. Kluci si třeba rádi hrávali na písku s vodou, dělali „maltu“ ![]()
A dcera nezůstává pozadu, tahle fotka hovoří za vše ![]()
Přenesu do vany, tam i svleču, děcko okoupu, prádlo namočím, operu, z gumáčků vyleju vodu a příště zas ![]()
Tak tohle je zábavný, do toho bych u nás asi nešla, jsme z Jizerek a zima, ale louže beru jako rutinu ![]()
@Silky123 píše:
Dneska projevila dcerka zájem si v Intersparu lehnout na zem, lidi, moc jich tam nebylo, koukali, co se bude dít…Tak jí povídám, že u pokladen ne, že ji mohly přejet vozíky, poodešly jsme k regálům, tam si lehla asi na 40 vteřina a bylo… Asi jsem moc alternativní.
Ale vypracovala si před časem dobrou hlášku „Já se jdu uklidnit!“ Když v ní hárá vzdor (má nárok), tak to zahlásí, odkráčí do svého pokoje, plácne sebou na postel… za chvíli přijde nebo taky ne (pokud není nějak spěch, samozřejmě).
Jééé, to je taky dobrý. ![]()
Vzpomněla jsem si, že když někdy nejsem tak trpělivá, jako jsem skoro vždycky, tak pak dcerce říkám, že mě to mrzí a že jsem byla nervózní. Jak komolí slovíčka, tak jsem nervóza a už ví ![]()
@Silky123 To jsi dobrá, že jsi trpělivá. Já moc ne, akorát neumím být netrpělivá účinně. Teď jsem u jednoho deníčku dumala, jak rázné matky dosáhnou u dítěte do 3 let, aby sklaplo a zalehlo. Seřezat mi přijde kontraproduktivní (bude řvát), pouta a kobercovka přes pusu zas příliš brutální ![]()
Jinak momentálně nejoblíbenější a nejčastější hláška: „Asi je už mrtvá.“ (Z pohádky Ponyo z útesu nad mořem, chlapec tam zachraňuje zlatou rybku.)
Přestávám řešit, co bude nosit za perly ze školky, začínám se děsit, co vnese do školky.
Jj, taky umíráme, zítra chce, abych ji na písku vykopala hrobeček, taky jsou všichni mrtví, včetně mě a taťky, to má z Popelky. Podle obrázků vyprávím, a kde je maminka? Maminka umřela, náběh na brek. Naštěstí na další stránce je kmotřička víla, tak říkám, že to je další maminka, která má Popelku moc ráda a tak jí pomáhá.
Z toho vyvodila následující, až umře tatínek (umírá častěji), tak si mamka přivede domů nového tatínka, když umře maminka (umírám výjimečně), tak si tatínek dovede novou maminku.
Další logika, když je někdo hodně nemocný, tak asi brzy umře… Holky, dneska jsem vysvětlovala náhradní končetiny. Ve vaně jsme blby, když se hodně zlomí nožička, tak prostě dostane novou (logika dcerky), tak říkám, že se tomu říká protéza. Zadumala se a povídá, že teta tleskačka, naše sousedka, která vždy v údivu spráskne ruce
, má zubní protézu…
. Samozřejmě je to zkomolenina, ale takhle to prostě je.
Tak si to říkám taky, Valinka nerada mění názory, stojí si za svým ![]()
@Knihomyš píše:Přestávám řešit, co bude nosit za perly ze školky, začínám se děsit, co vnese do školky.
Já bych z těch hlášek mohla sepsat knížku
U nás je to umocněno tím, že má starší bratry a ti ji nijak nešetří ![]()
Syn postrádal klíče
Viktorka
S uspáváním radu nemám, dcera sice usíná sama, ale tak o 2 hodiny později, než bych si představovala já, a poté, co mě asi stopadesátkrát na něco nutného potřebuje ![]()
Holky, ty vaše dětičky teda vedou!
![]()
to u nás byla včera hláška nad kouskovým kompotovým ananasem, o kterém nejprve prohlašovala, že jsou to brambory. Potom se ty kousky snažila překrojit lžičkou a když jí to něšlo, tak zase zamyšleně hodnotila: „Tady to je nějaký porouchaný!“
Potom taky prohlásila, že „máme ošklivej domeček!“, tedy byt. Tak jsem se jí ptala, jestli chce bydlet jinde, když se jí u nás nelíbí, že si může jít bydlet třeba do křoví a ne tu být s námi, když se jí tu u n ás nelíbí, protože jinak nám se tu líbí a byt máme docela pěknej. Hned to mírnila a potom řekla i: „Maminko, promiň!“
když jsem se jí potom u jiné aktivity později ptala, co by si sbalila s sebou do kufříku, tak hned řekla, že hračky
![]()
Zatím ještě nepohřbíváme, ani nedáváme protézy.
Teď pro velikou rýmu nutíme smrkat a zpíváme těm zeleným nudlím. Go away, big green monster, go, away! ![]()
@momikova jo, soplům taky povinně domlouvám. tedy nezpívám, to nesmím vůbec. tedy asi bych směla, ale cokoliv začnu, dozvím se, že „to není žádná písnička“. A taky zubní kazy slovně vyháním (inspirace z jedné místní diskuse).
U nás to bylo „mami, nepíhej“ ![]()
Ona, na rozdíl ode mě, zpívá hezky.
Teď už si pár dnů hrajeme na Bambiho (to jsem já) a na koníka Willyho (to je malá), takže třeba když jdeme do školky, tak nesmím říct, ať mi dá ruku, ale zásadně kopýtko. Když se spletu, tak mi řekne, že jsem „plantalína“ ![]()
A lidi zásadně nezdraví, ale řehtá a frká na ně.
Vypadáme jako paka ![]()
My jsme každou chvíli něco/někdo jiný, musím být neustále ve střehu.
Pan slon a paní slonová, králíci Kája a Pája, teta sestra Regína (na středisku) a pí doktorka Jedlovská (nemocnice). Dneska malá konstatovala, že jsem „celá zlomená“, tak jsem jako ležela na lehátku a byla jsem operovaná…
Pak je to teta Ája a babička, teta tleskačka a její manžel apod.
A hlavně jsem paní čuníková a ona „čuňáček“. Zítra bychom měli jet s mými rodiči na statek, kde mají hodně zvířat, ale obhospodařují si to jen jako rodina, tak se Valinka těší.
@Silky123 píše:A hlavně jsem paní čuníková a ona „čuňáček“. Zítra bychom měli jet s mými rodiči na statek, kde mají hodně zvířat, ale obhospodařují si to jen jako rodina, tak se Valinka těší.
Malá je dobrá ![]()
A na statku by se líbilo i Viktorce. U našich mají sousedi ovečky, koně, kozy a plno drůbeže, ale jezdíme tam tak jednou měsíčně.
@laducha
Já se snažím být v klidu, nerozhodí mě zaprasené dítě ani jeho zvláštní požadavky, dneska je u nás 6 stupňů, šli jsme všichni krmit kačka a že pak na houpačky. Tam je samozřejmě písek, dcerka už seděla a v rukavičkách, to chci já, ať není jak ledárna, tam plácala hrad. Po mně pak chtěla ať udělám prasátko, mouchu, slona, tak jsem to tam taky v rukavicích plácala. Přišli manželé s holčičkou o trošku mladší než Vajda, když holčička viděla, jak se „vyžíváme“, taky chtěla, maminka hned oprášila rukavičky že ne, že bude špinavá…
Jasně že to někdy nejde, ale když jdu na vycházku, tak očekávám, že dítko bude za čuníka
, proto nejedeme na značkové oblečení, je na velmi kvalitní obuv. A Valinka je šťastná, momentálně chodíme obě jako prasátka, doma se svlíkáme na chodbě (bydlíme v paneláku).