Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, píši z profilu dcery mé kamarádk, nemám tu vlastní profil. Svoje děti vychovávám už od jejich předškolního věku sama. Synovi je teď už 18 let a dceři 16. Vždycky spolu vycházeli dobře, hráli si, ale teď už si nerozumí tolik jako dřív.
Vždycky jsem měla s dcerou hezký vztah, říkala mi všechno, já jí taky, občas sice byla drzá jako každý puberťák, ale to je, si myslím, normální. Poslední dobou mě ale trápí, že je na mě až moc upoutaná. Nedávno přišla s tím, že se pohádala s nejlepší kamarádkou, kterou zná už odmalička (je to opravdu slušná holka, chodily spolu už do školky, občas její rodiče berou mou dceru na dovolenou, i my berem jí). Od té doby je jako vyměněná, neustále mi volá nebo píše smsky, občas jde ven s jinou kamarádkou, ale neustále mi píše co právě dělá nebo tak. Já vím, že jsem tu pro ní, ale začínám z toho mít opravdu strach. Nechci jí navrhovat zajít k psychologovi, nebo říct, že mi to vadí, nechci tak ztratit její důvěru, přece jenom v tomhle věku jsou děti dost citlivé.
Absolutně netuším co mám dělat. Možná to bude tím, že se nebaví s kamarádkou, ale už předtím mi pořád volala a psala smsky, jen jsem si toho tolik nevšímala, když byla venku s tou kamarádkou, tak se neozvala. Jak si s ní mám nějak citlivě promluvit? A co byste na mém místě dělali vy?
Já bych asi byla ráda že mám přehled o tom co dělá mé dítě
pokud nemá potřebu spát s Váma v posteli tak mi to nepříjde nějak divné… navíc jestli se to s kamarádkou vyřeší tak asi budete mít klid i vy…
Neustále znamená co? Mojim dcerám je 23 a 19 let a taky když někam jedou nebo jdou zavolají jaké to tam je.Nebo mi napíšou sms. Třeba z plesu, je tu nuda, nebo naopak dneska je tu supr, měla jsi jít s námi. Mně na tom zas tak nic zvláštního nepříde
Včera mladší jela do zoo s nejmladším, tak taky asi třikrát volala, že dojeli, pak že jdou na oběd a jaké je to v zoo. Druhá bydlí u přítele, volala asi třicet minut, jak to bylo v práci, co vaří. Bud ráda, že spolu máte dobrý vztah ne?
@Markétka111 taky bych to nechala být. Je hezké že se sama od sebe ozve ![]()
Jí bych tomu asi nechala volný průběh.. Jestli jsou kamarádky od malička a nebyla to hádka na život a na smrt tak by se měli zase usmířit.. Hlavně bych se jí zeptala proč se pohádali a promluvila bych o tom s ni, třeba i navrhla aby se usmířili… A pokud to byla vážná hádka a s kamarádstvím je konec, tak si určitě časem najde jiné kamarádky a bude zase vše ok..
Na druhou stranu je fajn že víš co kde dělá ne? ![]()
Jenomže ona mi volá do práce i když jde jen do města s kamarádkou, nebo i kdžy je jen tak doma. Zavolá mi třeba i 6× za odpoledne, i ze školy mi pořád píše smsky. V práci také nemůžu pořád zvedat telefon nebo odepisovat na smsky.
@Markétka111 Tak jí to řekni, že v práci nemáš čas telefonovat, že si popovídáte doma, není mimino, pochopí to.
Já si taky s mámou volám klidně 5 krát za den.. i když spolu strávíme odpoledne tak si třeba ještě večer zavoláme.. Furt máme co probírat.. Tak jí to třeba vysvětli, že si ráda že se ti svěřuje a že ti píše a volá ale že v práci si s ní prostě povídat nemůžeš a že budete mít večer o čem mluvit když si nebudete volat přes den.. Podle mě to neni nic divného.. Mám zkoušky z psychologie a nic zvláštního to neni.. Prostě jen prochází těžkým obdobím a potřebuje nkoho jako oporu.. Buď ráda, jsou děti které rodičům nic neříkají a v podoné situaci se uzavřou do sebe, nebo začnou brát drogy a podobně… Tohle je asi ta nejlepší varianta a vážně myslím že stačí jen dát jí čas… ![]()
Tak já bych asi byla ráda, že mě má dcera jako kamarádku, které se svěřuje…možná se teď cítí zmateně, že se pohádala s kamarádkou a hledá u tebe pevnou půdu pod nohama…myslím, že v této situaci by nebylo dobré jí zklamat…klidně to může odeznět a zase přijít, až třeba bude zklamaná z nešťastné lásky…to budeš pro ni taky osoba, u které bude hledat útěchu…nevidím na tom nic špatného a myslím, že by za to jiné mámy byly rády…u nás v rodině taky bylo normální, že jsem o sobě navzájem věděli, kde jsme, mamka znala moje kamarádky, byli u nás jako doma…dneska se lidi hodně odcizují, i v rodině, tak si myslím, že si vlastně šťastná a jednou bych si přála mít se svou dospívající dcerou podobný vztah ![]()
Co to je nreustále? 3 sms denně nebo 3 za hodni je rozdil
třeba se jen nudí a upoutává se na tebe
jestli je to zdravé nebo už ne, to se asi ukáže časem.. ![]()
@Mama11 ono,to taky bude tím, že staršího má kluka, ti takové věci nedělají, tak je jí to divné proč dcera. Holky jsou v tomhle jiné, tot vše.
Je to hezky, taky jsme s mamkou na tel i nekolikrat denne, davame si ovsem vedet, stezujeme si atd.Je moje kamaradka, muj pevny bod, kdyz mi neni dobre. A nebo kdyz se jen nudim, nebo potrebuji radu. Zacnu tak,,otravovat,, i tchyni, protoze zarli, ze ji skoro nevolam ![]()
Já si s mojí mámou i babičkou volám a píšu několikrát denně. Je to fajn, podle mě. Co by plno lidí dalo za takový vztah.
Pořádně si to užívej, než tě vymění za přítele a to bude maminka rychle na druhé koleji! ![]()
Prostě jsou osoby, které takto potřebují sdílet své pocity, dojmy a běžné všední zážitky. A momentálně má jen tebe - maminku. Vždyť je to hezké. Některé dcery matkám nezavolají, jak je rok dlouhý. A pokud občas volá, píše nevhod, tak prostě nastavte pravidla. Neozývám se, mám práci, zavolám, až budu moct. Psychologa bych do toho netahala.