Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, potřebuji se poradit o chování své 5leté dcery, už bohužel nevím co s ní. Mám ještě mladší dcerku 20měsíců a dost často ji ubližuje, většino ji fackuje. Důvod je banální, zbourá ji kostky, nechce od ní oblíknout, nechce se k ní chovat apod…Hodně žárlí, říkala jsem si, že časem si zvykne, ale bohužel…Jen chci zdůraznit, že mladší neupřednostňuju, měřím stejným metrem, pokud ale neupřednostnuju právě tu straší tak je problém. Jenže mladší je ještě dost malá, potřebuje hodně hlídat apod…Je od malička hodně vzteklá (starší) až nadprůměrně, všechno si chce vyřvat, když ji za něco vynadám tak se mi směje do očí, nebo si začne stěžovat jak ji nikdo nemá rád. Pro mě hodně vysilující je i to, že má potřebu stejně se oblékat jak malá, ptá se mě jestli bude mít triko s krátkým rukávem nebo s dlouhým aby věděla co si vzít, to samé s mikinou-bude mít mikunu na zip, s kapucí, rifle, nebo šustáky…naposledy udělala scénu, že má čepici s bambulí a malá bez…chtěla to stejný, ačkoli celou zimu ji to nevadilo. Musím podotknout že si spolu i hrajou, hezky ji houpe v houpačce, nebo spolu malujou, jenže několikrát denně řeším to co už jsem zmínila…Denně se převlíká do sukýnek, šatiček a pod…třeba 20× za den a je to přehnané, je nemocná a vezme si šatičky na ramínka bez punčoch, že ji to prý sluší jen takhle, vůbec neposlouchá a ani když dostane na zadek to s ní nehne, bud se mi směje s rudým zadkem, nebo začne bulet, za minutu se uklidní a jede nanovo.Jsme objednaný k psycholožce, ale je dlouhá čekací doba já už nevím jak na ní. přijde mi že mě častokrát vůbec nevnímá, napadlo mě zda nemůže mít nějakou poruchu pozornosti, ale nejvíc mě trápí její vztekání, přehnaná žárlivost a to naprosto stejný oblíkání s malou a ještě jak strašně moc si v tom oblíkání vybírá, vzteká se když ji řeknu já co si má oblíct, dost mě ignoruje…
Mam syna 3,5roku a dceru 11mesicu a zazivame si taky obcas tezke chvilky. Chodi tvoje starsi dcera do skolky? Jak se chova tam?
@marra2 ve školce je hodná, zlobí doma, neposlechne ani tatínka
@wercuska chodí,ale ted už je 3 týdny doma protože je nemocná a je to o nervy, ve školce je hodná, prý. Když jsme u někoh na návštěvě a hraje si se stejně starou kamarádkou tak je taky pohoda.
@lussinka píše:
@wercuska chodí,ale ted už je 3 týdny doma protože je nemocná a je to o nervy, ve školce je hodná, prý. Když jsme u někoh na návštěvě a hraje si se stejně starou kamarádkou tak je taky pohoda.
A to zhorseni je ted, co je doma? Asi se nudi a takhle to projevuje
Kazdopadne za vysetreni nic nedas, alespon ti poradi, jak se v takovem pripade k dceri chovat. Drzte se.
Jo jeste jsem chtela napsat, kdyz u nas nastane podobny problem, posilam syna za dvere do pokojicku, dokud se neuklidni nesmi nam na oci. ![]()
@lussinka
Já si pamatuju že tohle řešila moje teta - podobný věkový rozdíl a když starší chtěla všechno jako menší, tak to tak dělala tzn. Chceš stejný triko? máš ho mít, chceš to a to.. a došlo to tak daleko že mladší nemohla ještě chodit sama na kolotoč, do bazénu apod.. a když to nemohla ani ta starší tak najednou začala chovat se jako ta starší - víte jak to myslím? Že co nemůže mladší nebude dělat ani starší. ![]()
@marra2 Už jsem psala, že už od malička se nadměrně vztekala, každý říkal období vzdoru, to přejde, pak jsem čekala mladší holku, žárlí to přejde, ted je mladší dceři 20 měsíců a pořád to nepřešlo, je hrozně uvztekaná. Taky ji posílám do pokoje, ale ona začně histerčit já tam nechci být sama, vzteká se, bouchá do dveří (jsou prosklené) a celkově musí mít vše jen ona, bere mladší hračky z ruky, oblíká jí do sukní a šatů, minule se ve školce vztekala, že měla na sobě šustáky a malá přijela v riflích, nebo jindy zase jsme rovnou ze školky jeli k mamce a dcera se vztekala že se musíme doma stavit pro šatičky…
@Natálka26 no hlavně nechci aby mladší okoukávala chování té starší
vidím, že mladší je jiná, taky se občas vzteká ale je to, jak to jen říct…prostě jiná no, hodnější, vnímavější. Za to starší od malinka hodně šikovná na učení-barvy, tvary, ted na říkanky, počítání a velmi brzo mluvila. Prostě mi přijde hyperaktivní, ani oběd si nesmí v klidu u stolu, pořád jen rozčilování at sedí at se vrátí ke stolu a říkat to 100× aby poslechla
Celý ten přístup k ní mi přijde blbě
.
Přečti si tuhle knihu: http://www.kosmas.cz/…teme-s-nimi/, určitě tam najdeš, co změnit a proč.
@lussinka Uvidíš co vám řekne psycholožka, ale jestli je ve školce hodná a u kamarádky taky v pohodě spíš bych to viděla na tu žárlivost, tím zlobením na sebe upoutává vaši pozornost.
Co takhle ji zaměstnat v péči o dceru? Ať vidí, že to není jen tak. Formou hry. Napadá mě toto
Ahoj, nase dcerka je taky exot… neposedi… S jidlem to same jako u vas. Ve skolce ji chvali… Co bych zkusila s tim oblecenim ja:neco stejne ano, ale urcite ne vse. Asi bych se ji snazila vysvetlit, ze je jedinecna a i to, ze nema stejne obleceni se sestrickou je spravne. Potrebuje vedet, ze je pro vas ta nejlepsi (jmeno nevim) a neni stejna jako sestricka…
@lussinka píše:
@Lucie_Sx můj přístup k dceři? děkuji určitě si počtu
Jak to říct… za většinou problémů s dětmi je podle mě to, že s nimi rodič v některých situacích nejedná „správně“ (vhodně k situaci). Máme naučené nějaké chování od svých rodičů, odkoukáno z okolí, něco zkoušíme sami od sebe…a ne vždy se trefíme do toho, jakou reakci od nás dítě opravdu potřebuje.
Ty řešíš oblékání, vztekání, bití… ale problém bude prostě někde zakopaný jinde.
Ta kniha je skvělá, jestli máš možnost, přečti, hodně to změní pohled na leccos.