Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 5ti letou a dvacetiměsíční jako ty, a maji s etedy rádi chce to vysvětlovat že mala má dovoleno víc věcí i bourání kostek akorát třeba ne barvičky a fixy jinak ji starší toleruje všechno a v oblečení v pohodě co přichystam to si oblíkne ale zdržuje a loudá se u oblékání hlavně ve školce.
@LucieJ3 Já chápu co mi tím chceš říct, ale záleží prostě na situaci, nejdřív že čokoláda je jen příklad, ale prostě zrovna v dělení o mlsky Eliška problém nevidí, vdycky jim dám pytlíček bombonků napůl a Eliška počet spravedlivě rozdělí, sama každé dá stejně do misky a bez problémů. A co se týče privilegia už jsem psala, vybírá si oblečení, vybírá si barvu příboru…navíc když jsem ji párkárt řekla že když byla takhle malá jako Adelka tak to taky nemusela dělat tak mě vyslechla a nic proti tomu nenamítala. myslím, že kdyby se ji to nelíbilo určitě to řekne, vždycky když se ji něco nelíbí vzteká se. A jinak já jsem mladší sourozenec a mám bráchu a já zas měla spoustu povinností jen proto, že jsem holka.Co se týká hraček, máme jednoho houpacího koníka a takže se na něm mladší nemůžže houpat jen proto, že Eliška byla na světe dřív? Ačkoli už z něj skoro vyrostla…Samozřejmě má plyšáka Mickeyho a pokud ho Adě pujčit nechce nemusí, je to její plyšáček t je zas o něčem jiném.
Jo ale jinak vím, že se mají rády, jen prostě pokud Adelka neudělá zrovna to, co chce Eliška, dokáže se rozčílit a někdy ji dát facku a to je to co jse chtěla řešit
Fakt doporučuju tu knížku, dá se stáhnout z Ulož. to.
Najdeš tam, co přesně od tebe dítě potřebuje a jak mu to podat, aby se cítilo dobře.
@lussinka píše:
pokud Adelka neudělá zrovna to, co chce Eliška, dokáže se rozčílit a někdy ji dát facku a to je to co jse chtěla řešit
Představ si sebe na místě Elišky a Elišku na místě Adélky… Znáš tu situaci? Bývá to u vás?
To je jedna z nevýhod fyzických trestů a rozčilování. Dětí se nejlíp učí odkoukáváním.
@lussinka píše:
Jo ale jinak vím, že se mají rády, jen prostě pokud Adelka neudělá zrovna to, co chce Eliška, dokáže se rozčílit a někdy ji dát facku a to je to co jse chtěla řešit
Však řešením je uznat prvorozené dceři její privilegia prvorozeného. Pak nebude mít důvod se vůči mladší sestře nevhodně fyzicky vymezovat. Ale protože to zatím vypadá, že sama na sobě a na vnitřní motivaci starší dcery zapracovat nechceš, chceš řešení, které tě bude co nejméně obtěžovat, tak to doporučuji knihu „Co dělat, aby se vaše děti správně chovaly“. Tam jsou popsány různé formy trestů a taky návod, jak je uplatňovat.
@Saxana22 No řeknu jí že se to nedělá, že to není pěkný a že to bolí. Samozžejmě to Adelka okoukala a občas ji taky plácne a řeknu to samé Adelce, že se to nedělá že je to AU. Jednou když to bylo za jeden den už po páté a dala Eliška předemnou dvakrát facku z každé strany jsem ji taky plácla po tváři, začla brečet a řekla jsem ji že Adelku to taky bolí. Asi jsem to dělat neměla, ale už jsem byla z toho na nervy ![]()
@LucieJ3 Tak to není že nechci zapracovat, ale už jsem psala několikrát, že Eliška určitá privilegia má, v rámci možností.
Lussinka: me se osvedcilo nevenovat se agresorovi. Takze vzit Adelku a rict ji, ze si ted s Eliskou nebude hrat, ze takhle se k sobe lide nechovaji. To same naopak. Jak porostou, tak se samozrejme rezat budou, ale pak uz to nebude nevyrovnany boj. Pak plati nevmesovat se dokud to neni nutne…
Mé dcéři je 8 let, ale chování má jak malá
prostě vdoruje už mi občas nestačí síly
je paličatá drzá ![]()
Ahoj, narazila jsem na tuhle diskuzi, kdyz si ji zalozila, mam taky dve dcery strasi bude 5 a mladsi 2,5. Bylo to velmi podobne a ted je to zase o necem jinem ale vzdy se neco najde. Hned jsem si stahla knizku od Naomi Aldort jak ti tady byla doporucena a opravdu si ji precti, cetla jsem ruzne knihy o vychove i Sourozenci bez rivality-taky dobra. Ja styl od Naomi mam ale jen kdyz nejsem nastvana a o vecech premyslim, vzdy jsem se snazila do deti vcitit-teda hlavne do te starsi, te mladsi to bylo tak nejak jedno jak byla pohodova(ted je to troschu obracene). Nemusis vse resit, nech na starsi at navrhuje reseni, najde jich vzdy spoustu a ty jen vysvetli, jake ktere bude mit dusledky. Bije mladsi- vysvetluj, placni ji ty, at vidi jak se asi mladsi citi. Ostatni je pro me hooodne nedulezite. Ze chce stejne obleceni, tak at ho nachysta (taky forma zabavy, u nas se treba starsi minimalne hraje s hrackami ale prevlika se i cele odpoledne). Pak jsme meli treba obdobi cca 2 roky, kdy musela vse komplet vse delat a dostat prvni. Ok vyhovela jsem. Ted uz mladsi mluvi a taky se dozaduje veci, takze se musime domluvit vsechny 3, co ktera chce, starsi se to naucila vyborne a mladsi ma zatim vzdorovite obdobi ale vzdy vse nove trva cca mesic a pak neni problem. Jekot a biti se stridaji se smichem, nekdy opravdu clovek nevi jestli do pokojicku vlitnout nebo je to legrace. Obvykle ale nektera dobehne a tim clovek nelituje ani agresora:-) Psycholozka ti poradi, ale i tak budou porad nove a nove situace, tak bych se na nedulezite vykaslala a milovala dceru takovou jaka je.