Proč si nerozumíme s hloupějšími lidmi?
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Proč si nerozumíme s hloupějšími lidmi?
Ahoj. Jen jsem se tak nad tím zamyslela. Je jasné a vím z vlastní zkušenosti, že to tak zkrátka je, ale proč mezi lidmi (alespoň mě to tak přijde) spolu s rostoucím intelektuálním rozdílem nastává určitá jakoby propast? Chápu že v primě na lyceu si budu těžko rozumět s jaderným fyzikem, protože zkrátka mi chybí ten matfyz, přehled v oboru, zkušenosti ( nehledě na to, že jsem technický antitalent). Ale proč se např. říká že s hloupým člověkem je absolutně k nepřežití? Já se s takovými setkávám jenom občas - vadí mi ten nesmyslný humor a to, že si s nimi nemám o čem popovídat, zkratka mají úplně jiné zájmy. Díky moc a prosím možná je to blbá otázka, ale fakt zkratka jen moje momentální úvaha.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Reakce:
Nevím, jestli jsou to hloupější lidi… Ale občas se dám do řeči s někým, s kým nesouhlasím, ale nemá smysl o tom debatovat, protože jeho názor je vyloženě hloupý, případně nechce si připustit i jinou variantu, a nemám náladu trávit půl hodiny zbytečným tlachanim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Janee19 Mě vždycky připadá, že jen s málo lidmi se dá doopravdy diskutovat. Buď si poslechnout tvůj názor a řeknou „hmmm, tvoje věc“ nebo naopak se do krve hádají a trvají na svém. Logicky uvažovat, vymyslet argumenty a reagovat - to je mezi těmi, s kým mluvím výjimka aby to uměli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Janee19 Takže abych to shrnula (došlo mi to teprve jak čtu svůj první příspěvek), tak s tebou zkratka souhlasím 🙂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Tak ono je podstatné, jak moc chceš aby ten druhý se zajímal o tebe a nebo jestli ty se zajímáš o toho druhého a to třeba právě proto, že je úplně jiný.
V okamžiku kdy primárně chceš ty druhé jako stafáž k tomu o čem se chceš bavit ty, tak lidmi s odlišnými zájmy, zkušenostmi, vzděláním to moc fungovat nebude.
Pokud se spíš budeš ptát a poslouchat a autenticky se o druhého zajímat, tak se setkat můžete. A ano, mnohdy to vyžaduje docela velkou dávku sociální inteligence, aby to zafungovalo. Takže to líp jde těm kdo mají tuhle složku inteligence rozvinutější.
Četla si některou knížek s rozhovory Aleše Palána se samotáři? Je to výsosntý intelektuál, má nominaci na magnesii literu, živí ho psaní. A přitom dokáže navázat naprosto neuvěřitelně živé a pravdivé vztahy s lidmi na úplném okraji s velmi odlišnými postoji a názory. A z toho jak rozhovry vede se docela dá naučit to, jak poslouchat druhé tak, aby to bylo užitečné pro obě strany.
No a pak je ale samozřejmě na světě spousta kreténů, kteří prostě nestojí za to aby jim člověk věnoval nějaký přebytek energie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
No počkej, jakou tady dostaneš sodu, za ty hloupější lidi. Podle mě to není o inteligenci
(považujeme-li hloupého, jako málo inteligentního), ale spíš o nějaké
sociální inteligenci, možná empatii. Skoro nikdy to není o nějakém
oboru, škole, ale o charakteru. Možná i o umění volit správná slova.
To se těžko popisuje. Někdo umí výstižně, vtipně popsat i tu jadernou
fyziku, někdo umí poutavě a s nadsázkou vyprávět o pečení buchet a
někdo tě umlátí nudnými frázemi už u pozdravu. A od toho se odvíjí
následné konverzace a navazování vztahů, porozumění si.
Mně obecně nejvíc vadí absolutně nulový
okruh zájmů, neochota navazovat konverzaci, i když opakovaně nadhodím
téma a taková ta zabedněnost. Kdy si člověk mele tu svou a je vidět, že
ani trochu nevnímá své okolí. To je až groteskní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Mám na to nepopulární názor, takže pardon předem. Jsou to jen předsudky, skutečně a funkčně
inteligentní člověk se domluví s kýmkoli, i s blbcem. Pokud se
nedomluví, není tak inteligentní, jak si myslí. Je to logická definice
inteligence, tj. schopnost řešit problémy, včetně těch komunikačních.
(To platí pro zdravou a dospělou populaci, a pochopitelně to opomíjí
fyzickou stránku věci - např. komunikace s násilníkem bude i o něčem
jiném.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Můj život se dost změnil k lepšímu, když jsem omezila hádky/debaty a začala pěstovat s lidmi konverzace. Nejde to vždy, ale často je to velice obohacující, bez ohledu na příslušnost k různým sociálním bublinám. A je fascinující, že zajímaví lidé se nacházejí fakt ve všech skupinách - třídních, politických, náboženských, etc.
Do ničeho se nenuť, ale nezavírej si zbytečně dveře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@knihomolka1903No asi tak, že tobě někdo přijde hloupý, ještě neznamená, že hloupý je. Jen třeba co jemu přijde důležité nebo zásadní, tobě přijde malichernost a naopak. Já se třeba snažím vyjít s každým, někdy je to sice těžké, ale většinou se najde společné téma. S každým si nesednu, to je jasné a mám třeba úplně jiný pohled na svět, ale někdy to jinak nejde. Každý jsme prostě jiný a jsou lidi, kteří mi jsou něčím blízcí a zase lidi, kteří ne. Musela jsem se ale naučit i s takovým člověkem vyjít (třeba v zaměstnání). Za kamaráda nebo partnera bych si takového člověka nevybrala, každý si vybírá přátele, kteří mu jsou něčím blízcí. Když mi ten člověk sedí, společné téma si vždy najdu. Takže i s jaderným fyzikem se já jako absolutně fyzikou nepolíbená dokážu bavit i kdyby to mělo být o dnešním obědu. Myslím si ale, že řešíš blbosti a hraješ si na někoho kdo nejsi. A to mě třeba vadí neřeším jestli se učíš na výběrové škole nebo na učilišti, ale to, jak se sama máš za hvězdu by mi vadilo i když určitě i s tebou bych vyšla. Vycházím z dřívější diskuze, kterou si založila. Je to 15 a myslím, že si hraješ na něco co nejsi. Píšeš, jak chodíš na prestižní školu, přitom chodíš na školu, kde se bere i žák se čtyřkou atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Dunning Kruger neboli DK efekt znas?
Jinak ja nedelim lidi na hloupejsi a chytrejsi ale na A a B. S Becky si proste nerozumim a nehodlam s nimi plytvat energii.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Okamžitě se mi vybavila v naší rodině slavná věta naší babičky. „Nikdy se nedohaduj s blbcem, nebo si někdo všimne, že mezi vámi není rozdíl.“ Pokud mi někdo nesedí, ať už povahou, vystupováním, intelektem a jinými vlastnostmi nemá pro mě smysl se s ním o čemkoli bavit, pokud to není nezbytně nutné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@knihomolka1903
A ty se považuješ za tu chytrou nebo spíše tu hloupou? To já jen abych byl
v obraze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Já s některými lidmi nedovedu vést příjemný rozhovor, protože
některá témata (móda, zlato, herci…) jsou mi cizí. Myslím, že zase
musím připadat zabedněná já jim. S hlupákem zahrádkářem se pobavím
v pohodě. Jaderní fyzici se nebaví durt o fyzice, probíraj i ženský
Co je fakt nepříjemné, když partner v komunikaci začne projevovat rasismus
a další nepřijatelné postoje, a to nemusí být hlupák.
Označovat druhé za hlupáky není moc chytré, nikdy nevíš, jak pohlíží tvé okolí na Tebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@knihomolka1903 píše:
Ahoj. Jen jsem se tak nad tím zamyslela. Je jasné a vím z vlastní zkušenosti, že to tak zkrátka je, ale proč mezi lidmi (alespoň mě to tak přijde) spolu s rostoucím intelektuálním rozdílem nastává určitá jakoby propast? Chápu že v primě na lyceu si budu těžko rozumět s jaderným fyzikem, protože zkrátka mi chybí ten matfyz, přehled v oboru, zkušenosti ( nehledě na to, že jsem technický antitalent). Ale proč se např. říká že s hloupým člověkem je absolutně k nepřežití? Já se s takovými setkávám jenom občas - vadí mi ten nesmyslný humor a to, že si s nimi nemám o čem popovídat, zkratka mají úplně jiné zájmy. Díky moc a prosím možná je to blbá otázka, ale fakt zkratka jen moje momentální úvaha.
Kdo je pro Tebe hloupý člověk?
Je hloupý proto, že je jiný anebo proto, že Ty si myslíš, že je hloupý?
Není problém spíš ten, že neumíš překročit hradbu vlastní omezenosti a uznat, že i jiný názor může být zajímavý, že jiný styl života někomu vyhovuje, že jiný humor může připadat někomu druhému zábavný?…
Já osobně bych si nedovolila o někom říct, že je hloupý, ale z mého
pohledu je prostě jiný než já, nemůžeme být všichni stejní,
že…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Katchulina píše: @knihomolka1903No asi tak, že tobě někdo přijde hloupý, ještě neznamená, že hloupý je. Jen třeba co jemu přijde důležité nebo zásadní, tobě přijde malichernost a naopak. Já se třeba snažím vyjít s každým, někdy je to sice těžké, ale většinou se najde společné téma. S každým si nesednu, to je jasné a mám třeba úplně jiný pohled na svět, ale někdy to jinak nejde. Každý jsme prostě jiný a jsou lidi, kteří mi jsou něčím blízcí a zase lidi, kteří ne. Musela jsem se ale naučit i s takovým člověkem vyjít (třeba v zaměstnání). Za kamaráda nebo partnera bych si takového člověka nevybrala, každý si vybírá přátele, kteří mu jsou něčím blízcí. Když mi ten člověk sedí, společné téma si vždy najdu. Takže i s jaderným fyzikem se já jako absolutně fyzikou nepolíbená dokážu bavit i kdyby to mělo být o dnešním obědu. Myslím si ale, že řešíš blbosti a hraješ si na někoho kdo nejsi. A to mě třeba vadí neřeším jestli se učíš na výběrové škole nebo na učilišti, ale to, jak se sama máš za hvězdu by mi vadilo i když určitě i s tebou bych vyšla. Vycházím z dřívější diskuze, kterou si založila. Je to 15 a myslím, že si hraješ na něco co nejsi. Píšeš, jak chodíš na prestižní školu, přitom chodíš na školu, kde se bere i žák se čtyřkou atd.
Tak zrovna soudíc z tvého příspěvku a tónu, který jsi zvolila, bych neřekla, ze vyjdeš s každým. Sama píšeš, ze je zakladatelce 15 let, tak od ní nemůžeš očekávat zkušenosti v jednání s lidmi nejrůznějších názorů, povah, charakteru… Možná měla pisatelka na mysli právě takové lidi, jako jsi ty, ne?
Příspěvek upraven 05.12.19 v 06:55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Proč v noci svědí paty?
- Proč mi nejde elektrickou odsávačkou odsát mléko?
- Proč se někomu bere za zlé to že nechce děti?
- 20-30% mzdy lidí na HO by mělo jít potřebným
- Neustále si tře obličej ručičkama. Proč?
- Jak často pláčete a proč?
- Proč pes (fena) čůrá doma?
- Nesnáším sousedku, ale proč vlastně???