Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zákeřná beruška Tak jsem to myslela. Že třeba mají víc osob nebo i s někým chodí..jsou zadaní…
Atd.
Chtějí se pobavit a ani ve skutečnosti vážný vztah nehledají. Žijí povrchně..nebo si chtějí poztěžovat.
To že jim pak třeba nesedneš je už jiná..
Já třeba vím jestli chlapa chci nebo ne po první schuzce.
Tohle je pro mezilidské vztahy typické a pro ty mezi chlapem a ženou ještě typičtější, zvlášť tam, kde se neberou rovnocenně. Jeden ze dvou je méně aktivní, nechává druhého čekat, ten druhý se pak o to víc snaží. Různě se to přelévá ze strany na stranu. Může to přelévání být v rámci dne, dnů, týdnů, měsíců. Je to bohužel přirozené, ale čím víc se ti dva berou rovnocenně, tím menší výkyvy tam jsou a ti dva ani nepoznají, že se něco takového děje. Co popisuješ jsou typické hry. Nechce mě mít jistého/jistou, nechám ji/ho vycukat atd. Ať to dělá dotyčný vědomě nebo ne, tak ne každý je na tohle stavěný a ten nezájem odradí, místo aby vyvolal akci. Hodně lidí to přesto dělá, protože on na tu hru někdo přistoupí. Pro jiného je to známka nezájmu nebo manipulace a balí to.
Vůbec nemusí jít o vyšumění, jak tu píšou. Může jít o snahu tě donutit dolejzat. Spousta lidí to dělá, čím silnější ten odstup je, tím víc vědomé to je. Málokdo ví, že je to přirozené, je to dynamika vztahu dvou lidí. Ženy to dělají nevědomě při hormonálních změnách, když testují partnera, zda je alfa, nebo ten, co se bude starat o potomky. Když je to alfa, tak se drží dál. Když je to ten na starost o potomky, přileze. Blbé to má chlap, který tohle ví, ale nechce tu evoluční hru hrát. Buď přileze, pak ale od ženy nedostane adekvátní reakci a bude na něj kašlat dál a víc (nedej bože začne hledat alfu, co ji naprcá
), dokud se beta nestáhne sám, aby pak zase přilezla ona. Nebo bude jako ten alfa a bude méně dostupný, ale pak bude emocionálně strádat, protože nemůže té ženě dávat najevo ten svůj zájem nebo city tak silně. Zase to ale povedek tomu, že ona po něm půjde víc a bude o něj usilovat víc.
Tohle chování, které je částečně přirozené, nebo dokonce hry, by si měli ti dva vyjasnit, aby to vědomě omezili a bylo jasno, že ze sebe nebudou dělat blbce a zkoušet to. Někdo to ale k životu potřebuje, nebo je manipulátor, pak to prostě bude součást toho vztahu furt, nebo do té doby, dokud to někdo z nich neodpíská.