Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele, já mám spoustu opravdu mnoho důvodů se zamýšlet nad chováním své tchyně.. a přesto jsem si s jejím! synem pořídila dvě děti, takže její výchova a její názory na život a celkově její výchova nemůžou být tak děsné, protože pokud ano, je to i moje chyba a moje selhání ![]()
Myslím, že odpověď najdeme, až budeme samy tchýně
nicméně se zamysli nad tím, jak se koukáš na lidi okolo svého dítěte, taky chceš pro něj to nejlepší a ty nejlepší lidi. To, že se z dítěte stane dospělý, neznamená, že se o něj matka přestane starat. Většinou bych řekla, že je to i rivalita, předsudky, i ten pocit, že už definitivně není tou nej ženou jeho života.
A také z druhé strany, já myslím že i my máme problém si připustit někoho do vlastního hnízda, které si bráníme a tchýně, která by se tam aspoň trochu chtěla uhnízdit, je pro nás často nepřítel, pak jsou ty vztahy takové vlahé
tchýně si přijde natolik blízká, aby nám radila, ale nám přijde dostatečně vzdálená na to, aby držela hubu a krok ![]()
Ale taky si myslím, že to dost vychází z historie, dřív bylo normální, že rodiny žily pospolu, stará matka měla hlavní slovo, pomáhala s výchovou. To je móda až posledních let, že se separujeme a chceme si dělat vše po svém ![]()
Podle mě už to příroda tak nějak zařídila, že tchýně na svoje snachy žárlí, snaží se jim ukázat že ony jsou a byly lepšími matkami, že jsou chytřejší a zkušenější, často si dokonce myslí, že jejich syn by si zasloužil lepší ženu (hezčí, vzdělanější, bohatší..) a tak to dávají snachám najevo. Snachy jejich chování pak uráží a z toho jsou časté konflikty. Většina lidí co znám nadává na svojí tchýni nadává, pokud jí má někdo rád tak mu upřímně závidím. Nějlepší řešení na to je se asi odstěhovat někam hodně daleko, aby ste se vídali jen minimálně.
@Ester13 píše:
Tchyně ne tchýně… Ale promiň, řešíš kraviny.
Dík za osvětu, poprvé v životě to vidím s krátkým. A poprvé zjišťuju, že je to správně ![]()
@helenaa tak presne, tak nejak je to i u nas. Tchyne umi vsechno lip a vsechno bybudekala jinak. A v te same vete doda-no ale ja uz nevim, uz je to dlouho co deti byli male. A tak podobne.
Vyresila jsem to jednoduse - IZOLACE TCHYNE. Nestykame se skoro vubec a jdyz, jedeme my k ni.Ona k nam smi dvakrat za rok.Za ty nervy to nestoji vickrat.
Jinak u byvaleho kluka sem si s jeho mamkou rozumela bombasticky.Snad i lip nez se svoji. Dokonce jsme stale v kontaktu i po spouste let a s jeho tatkou taky.
@Bibi239 píše:
NSi precti tady diskuze, budoucimi tchynemi se to tu hemzi a jak jsou schopne se ostre vymezit proti dle jejich nazoru spatnemu postupu
Svata pravda. ![]()
Tchýně i matky žárlí na mladou. Její mládí, sex, malé děti. Tohle bylo, je a bude.
@Siome
Tak úvaha zajímavá, ale spíš se ztotožňuji s @Bibi239 - po bitvě je každý generál a s odstupem času si drtivá většina tchýní pamatuje situaci dost zkresleně.
Má tchýně sice odpovídá tvé úvaze. Není to jiná generace, jsme od sebe 10let a skutečně mi závidí, že ona je v téměř totožném věku strhaná, opotřebovaná a oslovovaná babičko, zatímco já s jejím synem vychovávám batole a vypadám o 20let mladší, s větším rozhledem a možnostmi.
Všechny tchýně ale nejsou takové. Má ex-tchýně je zlatá ženská, dodnes jsme spolu v kontaktu.
Jinak - důvod pomlouvání tvé tchýně zřejmě nenajdeš a když, tak k čemu ti to bude? ![]()
@Siome Závist v tom není, spíš si jenom musí zvyknout, že je mimo hru a v centru dění je nová mladá plodná žena. To není úplně jednoduchá, až budeš v jejím věku - situaci, pochopíš.
@Siome píše:
Já jsem neřekla, že jsem dokonalá matka a ani ošklivě jsem svou tchýni nenazvala. Jen jsem napsala málo z toho, co mi kdy řekla, pač to by byla slohovka. Jen jsem se snažím najít důvod jejího pomlouvání, když se k ní chovám slušně.
Důvod pravděpodobně nikdy nenajdeš. Stejně tak jako já s manželem nikdy nezjistíme, proč podle jeho matky děláme všechno špatně (ale opravdu všechno-pozvánky na svatbu, cukroví na svatbu, jméno pro malýho, pořízení psa, stěhování zpátky do „naší“ vesnice… takhle bych mohla jmenovat dva dny…) a co všechno se o nás dovídám po vesnici
jako já si jí přestala vážit kvúli mnohem závažnějším věcem už dávno, tohle už jsou v podstatě blbosti, takže mě to vadí už jenom kvůli tomu, že vidím, jak je z toho manžel špatnej
jinak já sem to „vyřešila“ tak, že se s ní maximálně o počasí a nikdy s ní nezůstávám v místnosti sama, když se mě na něco zeptá, odpovídám co nejstručněji
bohužel, ale může si za to sama, já se snažila a omlouvala ji 6 let a bylo to stejně k ničemu ![]()
Nebo je to povahou, protože to „neusměje se, to a to dělá špatně“ vyčítá moje babička (75let) svému budoucímu zeti (60 let) stále ![]()
Já to říkám celou dobu - je na pytel, že mi tchýně všechno zkritizuje, ale na druhou stranu chápu, že kdyby mi to pochválila, tak by musela uznat, že ona to dělala blbě (vzhledem k tomu, že vše dělám obráceně než dělala ona).
Já mám tchýni skvělou, občas taky něco prohodí, ale vždy to hodím za hlavu.Jsou to víceméně prkotiny. Kdyby mi řekla, že si ty jablka zase odnese, řekla bych tak jo, ale prosím do lednice.
Ahojky, já mám zase podobný problém s tchánem…je mi 21 a příteli 24, a tchán nás pořád poučuje a vychovává a rýpe do nás, že děláme všechno špatně a že on v našem věku byl úplně jiný…žijeme všichni v jednom baráku, my nahoře on dole. Já mu peru, vařím, žehlim, uklízim a jemu. Je to všechno málo a pořad má nějaký připomínky…uz jsem z toho zoufalá… ![]()
Já bych to neresila. Na tchyni si teda nemůžu stěžovat, naše děti jsou její 6. a 7. vnuci, sama si neprošla lehkým životem a já osobně před ní fakt smekám. Ale i když vychovala 5 svých dětí, nikdy mi nic nevycetla, jen třeba u druhého dítěte se smála, když jsem mu někdy v 7,8m dala u ní na návštěvě buchtu, že tomu staršímu se nesmělo nic dát do roka. A tak mi došlo, že u toho prvního třeba nesouhlasila s tim, co dělám, ale nikdy mi nic neřekla. S vnuky od dcery tráví víc času než s našimi, ale bydlí blíž, je to dcera. Manžel s mámou často nevychází, takže se necítím nijak uražená. Taky když něco doveze, tak to často uklizim až po jejím odjezdu. Být tebou bych si to tak nebrala. Je to babička tvého dítěte, spolu být kamarádky nemusíte ![]()