Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tohle množení psů zrovna neuznávám. Ale stalo se. Rozhodně bych je nedávala zadarmo, vezme si kdejaký vagabund buhví na co, ale alespoń za poplatky za očkování,stravu.Dala bych cenu oko 500-1000Kč.
@Verca1989
Tak to naprosto souhlasím, o chovu psů s pp, to je úplně jiná kapitola. Problematiku znám, naši měli kdysi chovnou stanici NO, a když má vše být v pořádku, je to náročné, všechny ty svody, zkoušky, výcvik, veterina atd. Já to zrovna včera takto chtěla napsat, ale nechtělo se mi tu zacházet mimo téma zakladatelky. V tomto máš naprostou pravdu. Ale množit, byť čistokrevné, ale bez pp na zisk, taky neuznávám. Jenže ono bohužel pokud bude poptávka, a jako že bude, tak se to bude dělat pořád. Proč si koupit borderku s pp za 15 tisíc, když bezpapírovou může mít za 5, že? Pak tím utrpí celé plemeno časem. Taky bych to nějak ošetřila, jenže, to asi nejde uhlídat. I kdyby na to byl nějaký zákon, našel by se zas někdo způsob, jak to obejít. Je to jako se vším. ![]()
A jinak si myslím, že to asi nebyl záměr zakladatelky, množit křížence, to by bylo dost krátkozraké. I tak je bude obtížně asi udávat. Asi se stalo omylem prostě a ji teď zajímá, za kolik je tak může nabídnout, aby to bylo adekvátní. Na tom nevidím nic špatného. Ten odchov něco stojí, tak ty náklady aspoň aby se jí vrátily, to chápu. A zadarmo bych je nedala, už jen proto, že dnes si je schopen ho vzít nějaký vagabund třeba na guláš, bohužel. Když už za něj bude muset někdo zaplatit, tak už je přece jen aspoň o trochu větší šance, že se nedostane do toho nejhoršího, i když to předem nikdy neví nikdo, kde to štěně skončí a co z něj nový majitel udělá, ale asi víte, jak to myslím…
@Helii Ohledně množení psů bez papírů a kažení tak rasy s tebou nemůžu souhlasit. Byla jsem s naší fenkou nedávno na bonitaci a odcházeli jsme bez bonitace kvůli těsnému předkusu - rozdíl jednoho milimetru ve skusu a už by byla chovná. Naproti tomu, tam byli jedinci s perfektním skusem ale špatnou povahou - agresivní, bojácní a ti odbonitovaní byli. To, že byli agresivní se při bonitaci neprojevilo ale jejich majitelé si toho byli dobře vědomi, normálně o tom mluvili a psa nepustili z vodítka. U naší fenky vím, že má zdravé srdíčko - dědičná srdeční vada která je u tohoto plemene hodně častá se nevyskytla ani v jedné rodové linii jejích předků x generací zpět. Výskyt této vady ale není důvodem psa neuchovnit. Takže my pár vrhů plánujeme, přestože štěňata budou bez papírů. Podle mě je důležitější povaha a zdraví pejska než to, jestli má nevhodný skus. ![]()
@Lynette no a já zase nemůžu souhlasit s tebou. V chovu psů je to velmi o osobní čestnosti chovatele. Já u svého plemene vím, od kterého chovatele bych si štěně absolutně nekoupila, a kterému chovateli naopak naprosto věřím. Bohužel přístup chovatelů, které popisuješ z bonitace, ale i tvůj přístup je ten, který těm plemenům škodí.
Někdy ty bonitace jsou mazec, já zas chodím občas s koňmi na obdobu bonitace jako je u psů a je to tak i na výstavách, záleží na koho tam narazíš. Jaký je posuzovatel atd. Někdy se někomu záměrně nadržuje, někteří chovatelé už podle té komise vědí kam jet a nejet aby uspěli, někdy je to fakt pro silné povahy a jedince s dobrými nervy.
@Lette No já jsem pochopitelně, pro to aby se rodila zdravá štěňátka, která v určitých mezích odpovídají standardu, ale jak to beru u sebe, tak to beru u psa. Já mám taky křivý zuby a nemám mít proto děti? To srdíčko mi přijde daleko důležitější. Pochopitelně taky hodně záleží na kombinaci partnerů. Až jí budu hledat partnera, tak budu dbát na to, aby měl dobrý skus a zdravé srdíčko. To samé jsem dělala u sebe. Jsem si vědoma svých nedostatků, a tak čekám dítě s partnerem který je narozdíl ode mě nemá. Stejně ani dva odbonitovaní psi s dokonalým skusem nezaručí že štěňata budou mít skus v pořádku - kdyby tomu tak bylo, neměla by ta naše těsný předkus.
@Lynette píše:
@Helii Ohledně množení psů bez papírů a kažení tak rasy s tebou nemůžu souhlasit. Byla jsem s naší fenkou nedávno na bonitaci a odcházeli jsme bez bonitace kvůli těsnému předkusu - rozdíl jednoho milimetru ve skusu a už by byla chovná. Naproti tomu, tam byli jedinci s perfektním skusem ale špatnou povahou - agresivní, bojácní a ti odbonitovaní byli. To, že byli agresivní se při bonitaci neprojevilo ale jejich majitelé si toho byli dobře vědomi, normálně o tom mluvili a psa nepustili z vodítka. U naší fenky vím, že má zdravé srdíčko - dědičná srdeční vada která je u tohoto plemene hodně častá se nevyskytla ani v jedné rodové linii jejích předků x generací zpět. Výskyt této vady ale není důvodem psa neuchovnit. Takže my pár vrhů plánujeme, přestože štěňata budou bez papírů. Podle mě je důležitější povaha a zdraví pejska než to, jestli má nevhodný skus.
Jenže právě tohle je jedna z vad, kvůli které nemůžete mít štěňata!!! A jestli množit budeš i když jsi neprošla bonitací, tak jsi u mě člověk naprosto k ničemu!!! Zase jen další množitelka, které jde o zisk, ale je jí úplně jedno, že štěnda můžou mít vadu daleko větší!
![]()
@Lynette A nebylo by „správnější“ nechat vaši fenku bez štěňat a raději se třeba zapojit v klubu a snažit se prosadit nutnost zdravotních testů k uchovnění… nebo tak něco? Povahové testy… Takové jak člověk musí se psem projít skupinkou osob atd…
Protože co z toho, že ta vaše bude mít štěňata bez PP? I když budou krásná a zdravá, do PP chovu se už nikdy nezapojí a nepředají ty své vlastnosti dál ![]()
- Z psaného to není poznat, ale není to nijak agresivní výpad, jen úvaha…
@Lynette
Tak na tomto sice něco je, je to o chovateli a přístupu, no. Zas je fakt, že někdy i z „papírových " jedinců vzejde jedinec třeba s vadou, ten už ale právě nebývá uchovněn aby to nepřenášel dál a to spojení, ze kterého vzešel by nemělo být opakováno. Naopak třeba tvá fenka s vadou skusu by to svým štěňatům vůbec předat nemusela, resp. nemuselo by se to u nich projevit, ale gen. předpoklad pro to můžou nést, a zas v další generaci- potomci těch štěňat už by tím zas postiženi být mohli + ze strany otce ještě něčím třeba dalším, v tom je ta genetika nevyzpytatelná. Nikdy nevíš s kým dalším majitel tvých budoucích štěńat bude křížit dál a jestli v tom bude stejně zodpovědný jako ty. Tak jsem to myslela v tom " kažení plemene“. A přitom pořád půjde o čistokrevného psa. Pracuje se tu asi s pravděpodobností. Proto je dán ten standart plemene a jak něco nesplňuješ, tak smůla, měla by se brát ale samozřejmě v potaz i povaha, ne jen tělo. Takže ve finále, je to zase o lidech, no.
@Verca1989 píše:
@Helii jen bych ráda upozornila, že chovatelé psů s PP to nedělají pro výdělek, ono se na tom moc vydělat nedá. Laikovi se zdá, jakej je to fajn byznys, fena porodí štěňata, zaplatí se očkování a odčervení a pak si chovatel řekne za štěně třeba 12 tisíc…jenže ono je za tím trochu víc, spoustu peněz stojí všelijaké zdravotní testy, uchovnění, i za krytí se někde platí…ve finále to ten člověk opravdu dělá jen pro radost, protože když se to vše sečte, nedá se mluvit o nějakém výdělku. Chov psů s PP má svá pravidla a o tom to je, lidé co množí psy bez PP pravidla nemají, nikdo na ně nedohlíží a pak vznikají voříšci, kteří mnohdy končí opravdu nehezky. Nemám nic proti voříškům, sama jsem jich měla několik ale prostě bylo by lepší, kdyby lidé kupovali psy s PP, u kterých mají alespoň nějaké jistoty. Já jsem v tomhle možná dost radikální ale já bych majitele psů bez PP, kteří je množí normálně pokutovala…je mi jasné, že takový zákon asi nikdy nevznikne ale ono by to hned vypadalo jinak a lidi by si dali sakra bacha, nebyly by přeplněné útulky, plné týraných psů. To samé s výcvikem psa, i ten by měl být povinný, pak by nebylo tolik případů pokousaných dětí a dospělých…zkrátka co si budem povídat, mnoho lidí množí jen proto, že jim z toho kápne nějaká koruna ale už vůbec nepřemýšlí, jak ti psi dopadnou a to je škoda, měl by na ně být nějaký bič…
v nečem máš pravdu ale zas jako že ty co množí psa bez pp mají pak voříšky to dle mě není pravda mame labradora bez papíru jeho rodiče taktež bez papíru, ale můžeme si být jistý že jsou čistokrevný a není třeba matka nebo otec mixnutý ještě s něčím jistě nějaka zdravotní vada se projevit může to nemůžem vědět zdaa jsou až tak zdravý rodiče nebo ne, ale celkově kdybych šla do koupí psa tak bych se nebala koupit psa bez papíru jen bych uvítala abych jsem viděla rodiče abych viděla že nejsou mixnutý a s tím že nevím moc extra zdravotní stránku s tím už bych se smiříla jako s něčím počítat mohu že daná rasa ma s tím a s tím problémy ale to už nic nezbyvá…ale sama znám lidí co mají psy bez papíru a přípustí je třeba 2krát za život a určitě je nemají jen na vydělaní peněz..ale zase znám chovné stanice kde lidé mají psy na vydělavaní peněz známí takhle vraceli howarta, který na tom byl nějak dost špatně a to byl s papírami a my při hledaní jezevčíka jsme taky narazili na jednu chovnou stanici kde bylo vidět že ty psi jsou jen na množení a lidé co si od nich jezevčíka koupili i říkali že ty jezevčící jsou na tom po zdravotní stránce velmi blbě dokonce se to pak i řešilo že chovna stanice a chová se k psům šíleně
takže nikdy nemáte jistotu ani tak ani tak ![]()
@smajlik34 píše:
v nečem máš pravdu ale zas jako že ty co množí psa bez pp mají pak voříšky to dle mě není pravda mame labradora bez papíru jeho rodiče taktež bez papíru, ale můžeme si být jistý že jsou čistokrevný a není třeba matka nebo otec mixnutý ještě s něčím jistě nějaka zdravotní vada se projevit může to nemůžem vědět zdaa jsou až tak zdravý rodiče nebo ne, ale celkově kdybych šla do koupí psa tak bych se nebala koupit psa bez papíru jen bych uvítala abych jsem viděla rodiče abych viděla že nejsou mixnutý a s tím že nevím moc extra zdravotní stránku s tím už bych se smiříla jako s něčím počítat mohu že daná rasa ma s tím a s tím problémy ale to už nic nezbyvá…ale sama znám lidí co mají psy bez papíru a přípustí je třeba 2krát za život a určitě je nemají jen na vydělaní peněz..ale zase znám chovné stanice kde lidé mají psy na vydělavaní peněz známí takhle vraceli howarta, který na tom byl nějak dost špatně a to byl s papírami a my při hledaní jezevčíka jsme taky narazili na jednu chovnou stanici kde bylo vidět že ty psi jsou jen na množení a lidé co si od nich jezevčíka koupili i říkali že ty jezevčící jsou na tom po zdravotní stránce velmi blbě dokonce se to pak i řešilo že chovna stanice a chová se k psům šílenětakže nikdy nemáte jistotu ani tak ani tak
A jak si můžeš být jistá, že ti ukázali pravé rodiče štěníků? Triky množitelů jsou různé…
@Misuldy O zisk mi fakt nejde, ale fenka pokud není kastrovaná a to jí neudělám by měla mít nejlépe 3 vrhy - snižuje to riziko rakoviny mléčné žlázy. Jeden vrh beru jako minimum, 3 vrhy jako maximum - tak jakápak množitelka? Mně jde o to, mít hezká, zdravá, povahově kvalitní štěňátka, která někomu udělají radost. O zisk mi fakt nejde. Kdyby mi šlo o zisk, koupila bych v městě kde bydlím štěně s papíry za míň a nejela bych přes půlku ČR, nedávala 2000 za benzín a nekupovala jí za víc jen proto, abych měla jistotu, že bude mít zdravé srdíčko.
@Pipet Nechat jí bez štěňat, to jsem původně chtěla, ale kastrovat jí nenechám a riziko rakoviny mléčné žlázy je u fenek bez vrhu o dost vyšší než u fenek které měly 1-3 vrhy. Když je těch vrhů víc jak 3 tak to riziko zase stoupá, takže 3 vrhy to je strop.
@Helii Přesně tak, je to o lidech. Já jsem původně ani žádné vrhy neplánovala, ani bonitaci ne, ale u ní mi přijde škoda to neudělat, protože podle mě by ta štěňata byla prostě skvělá a těsný předkus mi přijde jako prkotina. A to, že pak i dokonalé štěňátko bude bez papírů? A to vadí? Já jsem šťastná, že je u nás. Někteří lidé jsou vážně divní a nechci si ani představovat, jaký osud by jí čekal u nějaké množitelky, která by za ní dala 20 000 s tím, že bude chovná a pak by zjistila, že chovná není. Uvázala by jí v lese ke stromu? Vždyť by to pro ní byl jen špatný obchod a nechání si jí by jí stálo jen další peníze.
Ale zdravá asi nebudou když fena má vadu, že… a co se týče toho, že fena by měla mít štěňata je naprostý mýtus. ![]()
@Lynette píše:
@Misuldy O zisk mi fakt nejde, ale fenka pokud není kastrovaná a to jí neudělám by měla mít nejlépe 3 vrhy - snižuje to riziko rakoviny mléčné žlázy. Jeden vrh beru jako minimum, 3 vrhy jako maximum - tak jakápak množitelka? Mně jde o to, mít hezká, zdravá, povahově kvalitní štěňátka, která někomu udělají radost. O zisk mi fakt nejde. Kdyby mi šlo o zisk, koupila bych v městě kde bydlím štěně s papíry za míň a nejela bych přes půlku ČR, nedávala 2000 za benzín a nekupovala jí za víc jen proto, abych měla jistotu, že bude mít zdravé srdíčko.@Pipet Nechat jí bez štěňat, to jsem původně chtěla, ale kastrovat jí nenechám a riziko rakoviny mléčné žlázy je u fenek bez vrhu o dost vyšší než u fenek které měly 1-3 vrhy. Když je těch vrhů víc jak 3 tak to riziko zase stoupá, takže 3 vrhy to je strop.
@Helii Přesně tak, je to o lidech. Já jsem původně ani žádné vrhy neplánovala, ani bonitaci ne, ale u ní mi přijde škoda to neudělat, protože podle mě by ta štěňata byla prostě skvělá a těsný předkus mi přijde jako prkotina. A to, že pak i dokonalé štěňátko bude bez papírů? A to vadí? Já jsem šťastná, že je u nás. Někteří lidé jsou vážně divní a nechci si ani představovat, jaký osud by jí čekal u nějaké množitelky, která by za ní dala 20 000 s tím, že bude chovná a pak by zjistila, že chovná není. Uvázala by jí v lese ke stromu? Vždyť by to pro ní byl jen špatný obchod a nechání si jí by jí stálo jen další peníze.
a nechces zkusit bonitaci jeste pozdeji? Jeste furt roste, tak by se ji to mohlo dotahnout. Co mas za plemeno?