Prodej bytu - problém s příbuzným

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
243
1.6.20 11:45

Prodej bytu - problém s příbuzným

Dobrý den,
loni jsem dostala od mé matky a dědy byt. Dědicem byla po smrti mé babičky má matka a můj strejda, který se bytu vzdal a nechal si po babičce polnosti.
Loni šel děda do domova důchodců, tak jsem se do bytu nastěhovala já a pak na mě byt s dědou přepsali.
Strejda ten od začátku říkal, že si nepřeje, abych byt prodala, jenže mně se v bytě ani v jeho okolí nelíbilo, nemohla jsem si tu zvyknout a přes jeho nevoli jsem byt prodala a mám vyhlídnutý jiný, který budu kupovat. Již jsem zaplatila i rezervaci.
Do toho se do mě obul i můj bratr, že bych to měla strejdovi říct, že se to dozví jako poslední a že jsem si nevážila daru a neměla k bytu citový vztah.
Nevím, jak to mám strejdovi říct, mám hrozný strach. Přitom si nemyslím, že jsem udělala něco špatně. Nebudu přeci žít někde, kde se necítím dobře. Nějaké rady, jak mu to vhodně říct? Předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1950
1.6.20 11:50

Nabídla jsi byt nejprve v rámci rodiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.6.20 11:57
@Kazimíra Olejovka píše:
Nabídla jsi byt nejprve v rámci rodiny?

Tak-to je nejlogičtější-pokud o něj strejda stál, mohla mu ho nechat za tržní cenu :nevim: A upřímně, i mě by trochu mrzelo, být tvým dědou, žes to s ním nejprve neprobrala osobně, vždyť jsi jednala, jako by už byl pod drnem :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40953
1.6.20 11:58
@Mithiela píše:
Dobrý den,
loni jsem dostala od mé matky a dědy byt. Dědicem byla po smrti mé babičky má matka a můj strejda, který se bytu vzdal a nechal si po babičce polnosti.
Loni šel děda do domova důchodců, tak jsem se do bytu nastěhovala já a pak na mě byt s dědou přepsali.
Strejda ten od začátku říkal, že si nepřeje, abych byt prodala, jenže mně se v bytě ani v jeho okolí nelíbilo, nemohla jsem si tu zvyknout a přes jeho nevoli jsem byt prodala a mám vyhlídnutý jiný, který budu kupovat. Již jsem zaplatila i rezervaci.
Do toho se do mě obul i můj bratr, že bych to měla strejdovi říct, že se to dozví jako poslední a že jsem si nevážila daru a neměla k bytu citový vztah.
Nevím, jak to mám strejdovi říct, mám hrozný strach. Přitom si nemyslím, že jsem udělala něco špatně. Nebudu přeci žít někde, kde se necítím dobře. Nějaké rady, jak mu to vhodně říct? Předem děkuji

blbý, mohla jsi to s rodinou probrat, než jsi to prodala, třeba by si ho strejda nebo někdo z rodiny koupil :think: jako právně ti nic nemůžou, ale pokud ti to děda přepisoval s tím, že se neprodá a bude v rodině, to to pro mě trošku úlet. Hlavně pokud jste se se strejdou taky dohodli, že se neprodá -) po dědovi by dědila nejen tvoje máma, ale i on a tím darováním jste ho obešli. Což mu asi nevadilo, pokud jsi mu neslíbila, že se neprodá :think:
Ty k tomu bytu možná vztah nemáš, ale někteří z rodiny ano, a prodat to cizímu, aniž by jsi to nabídla jim a ještě to tajit, ať se to dozví od někoho náhodou, mi přijde smutné a ne moc morální :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21492
1.6.20 11:59

No, čistě logicky to je tvůj majetek a nikdo ti nemůže přikazovat, jestli ho smíš nebo nesmíš prodat. Strejda měl k bytu evidentně citový vztah. Měla jsi ho jako prvnímu nabídnout k prodeji za tržní cenu strejdovi. Tím bys mu dala šanci být získat. Teď s tím už nic neuděláš, pokud je být prodaný. Asi bych to nechala vyhnít, případně počkala na nějakou vhodnou příležitost, při které bych se o prodeji jen tak mimochodem zmínila. Zle bude v každém případě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26850
1.6.20 12:02

@Mithiela Tohle bych minimalne za zivota dedy neudelala (o strejdu nejde). Prijala jsi dar a ten prodala. Mohla jsi rict primo, ze se ti ten byt a lokalita nelibi, a odmitnout ho.
No co, uz se stalo. Proste to strejdovi rekni tak, jak jsi to napsala tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16077
1.6.20 12:05

A tvá matka a děda o prodeji věděli a nic ti neřekli? 8o Konzultovala jsi to s nimi alespoň?
Já bych byla naštvaná, i kdybych byla tvojí mámou, dědou, strejdou, bráchou.
Počkat si, až na mě někdo něco přepíše, abych to vzápětí mohla za jejich zády prodat, to je prostě sviňárna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
1.6.20 12:07

@Mithiela no, co uz teď? Byt je prodaný a vztahy se strejdou se pravděpodobně naruší, až mu to řekneš… co maminkaa děda o tom ví, žes byt prodala? Pokud ne, holt si znepřátelíš celou rodinu. Třeba si to sedne za čas,

• Citovat
  • Upravit
243
1.6.20 12:15

@zrcadlo jenže v lokalitě, kde ten byt je, je ubytovna a kousek i park, kde se taky schází Romové a podivné existence, proto se mi tu nelíbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.6.20 12:15

Jsem ledovej čumák. Nevím, proč by někdo měl odmítat dar v hodnotě dneska milionů. A nějakej strejc by mi byl u zadku. Stejně jen závidí, že ty miliony mohl mít on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
1.6.20 12:20

@zrcadlo Moje máma o tom ví, té to nevadilo a děda? Ten už má bohužel demenci, takže nemá smysl mu to říkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40953
1.6.20 12:21
@Bubla Bůčková píše:
Jsem ledovej čumák. Nevím, proč by někdo měl odmítat dar v hodnotě dneska milionů. A nějakej strejc by mi byl u zadku. Stejně jen závidí, že ty miliony mohl mít on.

to mohl a kdyby to šlo normálním děděním, tak by i měl ;) ale co, tak si myslel, že holčina tam bude bydlet, zřejmě si to myslel i děda, a asi věřil, že kdyby to náhodou prodávali, tak by se mu třeba ozvali, protože mu dotyčná slíbila, že to neprodá :think: dost možná bude zklamanej, že holčina lhala a nevážila si daru, ale když to holka hodí na to „že určitě jen závidí“, tak jí to okolí třeba sežere a bude za tu hodnou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32057
1.6.20 12:22

Tak strejda se bytu vzdal, má polnosti a co si přeje nebo nepřeje je úplně jedno. Je to tvůj byt a tvoje rozhodnutí. Tak bych prostě řekla, že se mi nelíbila lokalita a kupuju byt jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40953
1.6.20 12:23
@Mithiela píše:
@zrcadlo Moje máma o tom ví, té to nevadilo a děda? Ten už má bohužel demenci, takže nemá smysl mu to říkat.

a to vše v rozmezí několika málo měsíců? :think: a co si děda přál? aby jsi tam bydlela? nebo někdo z rodiny? jen ty víš, jak to bylo, jestli ti to daroval proto, že chtěla aby tam někdo z rodiny bydlel. Je to tvoje svědomí. A tvoje rodina, kterou jsi teď trochu vyšplouchla. Tak se tomu postav čelem, jinak hrozí, že se ti rozpadne docela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40953
1.6.20 12:25
@Monchichik píše:
Tak strejda se bytu vzdal, má polnostia co si přeje nebo nepřeje je úplně jedno. Je to tvůj byt a tvoje rozhodnutí. Tak bych prostě řekla, že se mi nelíbila lokalita a kupuju byt jinde.

já to pochopila tak, že ty polnosti jsou vyrovnáním za podíl na bytě po babiččině smrti. Ne za podíl po dědovi :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný