Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Mithiela utnout kontakty, neřešit. Proč na strýčkovi vůbec tak visís?
@Keyllah však ano, polnosti byly podíl za dědictví po babičce.
@Bubla Bůčková vzdal se podílu po babičce, ale děda ještě žije…a ten svůj podíl přepsal na dceru a vnučku…tak jsem to pochopila já
@Mithiela píše:
@Monchichik strejdovi jsem říkala, že se mi tu nelíbí, ale on to nechápe. Vidí to jinak, jak to tu vypadalo dříve, když tu nebyla ubytovna a plno podivných existencí. Navíc mě má asi za neschopnou, protože se bál, že byt prodám a peníze snad prošustruju! Je mi 40 let a nejsem finančně negramotná. K penězům za prodej si beru ještě 350 tisíc hypotéku a kupuji byt po rekonstrukci v pěkné a klidné lokalitě, kde má i dcera 5 minut odtamtud školu.
a proč jsi mu to tedy nenabídla k prodeji? evidentně má k bytu svých rodičů vztah, domluvili jste se, že to neprodáš a ty to obratem prodáš a jemu nic neřekneš.
@Mithiela píše:
@Keyllah nevím, že bych někde psala, že strejda závidí a na hodnou si nehraju. Jen jsem se v lokalitě, kde se byt nachází necítila úplně bezpečně. Navíc mám i 12 letou dceru, která když měla jít domu po setmění z kroužku v zimě, tak se bála!
Promiň, ale tvoje svědomí moc dobře ví, že prodávat to bez toho, abys to nabídla nejprve tomu, kdo byl proti prodeji, nebylo úplně fér. Teď jen hledáš argumenty, proč si to před sebou obhájit. Za chvíli už tam uvidíš partu cikánů, kteří chtěli tvou dceru znásilnit a proto jsi musela ihned prodávat a stěhovat se. Nakecávat si můžeš co chceš, za mě to prostě fér nebylo. A pokud to matka věděla, souhlasila, a tajila to před dědou (údajně z důvodu demence) i před vlastním bratrem, který ten byt evidentně měl rád (a dementní asi nebyl), tak asi s bráchou moc dobré vztahy nemá, co?
My jsme v rodině řešili několik takových situací, kdy se různě dělil majetek, a součástí téměř všech smluv a přepisů bylo předkupní právo ostatních příbuzných.
Připomíná mi to situaci, kdy jeden pán přepsal na vnuka auto, veterána na značkách, ten vnuk to auto jako menší obdivoval, rád v něm jezdil na různé srazy atd., měl garáž na 2 auta, tak mu chtěl děda udělat radost. A vnuk to za rok střelil za velký prachy a koupil manželce SUV. Někdo v tom veteránovi viděl starosti a starý nebezpečný plech bez airbagu, někdo citovou hodnotu. S tím bytem je to stejný, ať už je to v jakékoliv lokalitě, tak někdo k tomu tu citovou hodnotu mít může.
@Keyllah děda mi výslovně prodej nezakázal. Říkám, že má již ve svých 88 letech demenci.
@Mithiela píše:
@Keyllah však ano, polnosti byly podíl za dědictví po babičce.
jistě, jenže pokud by se dědilo normální cestou, tak by měl nárok na podíl i z toho bytu po dědovi. Dědictví po babi vyměnil za pole, ale dědictví po dědovi ne. Tím darováním se to obešlo, on s tím takto souhlasil a ty jsi slíbila, že to neprodáš. Což jsi porušila za jak dlouho? pár měsíců? no, ale on už s tím teď nic nenadělá, pokud to někde nebylo zaznamenané.
Tak mně by zas svědomí nedovolilo prodávat příbuznýmu jeho před nedávnem byt
to jste se snad úplně zblaznily
strejdo, ten byt po rodičích, jak si měl nedávno ještě jako dědictví a mohl si dostat milion, tak dáš mi za něj tři?
hele jednou řekl strejda, že ho nechce, tak si sakra nebude klást podmínky. Tak se ho neměl vzdávat, jednoduchý ![]()
No nechápu, proč jsi ten byt strejdovi nenabídla k odkupu, pokud o něj tak stál. Ty bys měla peníze, on svůj citem vázaný majetek a nebylo by v rodině dusno ![]()
@Mithiela píše:
@Keyllah děda mi výslovně prodej nezakázal. Říkám, že má již ve svých 88 letech demenci.
Jistě, tu demenci má až teď, poté co ti to daroval?
a výslovně ti prodej nezakázal, je jako co? že si přál, aby jsi tam bydlela, mluvil o tom, ale prodej vlastně výslovněnezakázal? ![]()
@Keyllah píše:
a proč jsi mu to tedy nenabídla k prodeji? evidentně má k bytu svých rodičů vztah, domluvili jste se, že to neprodáš a ty to obratem prodáš a jemu nic neřekneš.
Ja nikde nevidim, ze by se se strycem domluvili, ze byt neproda, kde je to konkretne napsane? Ja vidim, ze stryc nechtel, aby se to prodalo. Ale pani si muze se svym majetkem nakladat dle sveho. Pokud ve smlouve dedecek nema neco o doziti, tak si to prodat mohla, slusnost neslusnost.
@Keyllah píše:
jistě, jenže pokud by se dědilo normální cestou, tak by měl nárok na podíl i z toho bytu po dědovi. Dědictví po babi vyměnil za pole, ale dědictví po dědovi ne. Tím darováním se to obešlo, on s tím takto souhlasil a ty jsi slíbila, že to neprodáš. Což jsi porušila za jak dlouho? pár měsíců? no, ale on už s tím teď nic nenadělá, pokud to někde nebylo zaznamenané.
No a máma (sestra) by zas měla nárok na ty pole snad ne ![]()
@Janli to nevím, ale těžko se někde prokáže, co chtěl nebo nechtěl strejda. Nikde nic není právně ošetřeno.
@Bubla Bůčková píše:
Tak mně by zas svědomí nedovolilo prodávat příbuznýmu jeho před nedávnem byt: to jste se snad úplně zblaznilystrejdo, ten byt po rodičích, jak si měl nedávno ještě jako dědictví a mohl si dostat milion, tak dáš mi za něj tři?
hele jednou řekl strejda, že ho nechce, tak si sakra nebude klást podmínky. Tak se ho neměl vzdávat, jednoduchý
tvé svědomí lépe snese lhát a prodat to příbuznýmu za zády?
ok, každá jsme nějaká…
@Mithiela píše:
@Janli to nevím, ale těžko se někde prokáže, co chtěl nebo nechtěl strejda. Nikde nic není právně ošetřeno.
tak co se tím trápíš
právně jsi to vyhrála a morálně ti to může být někde ![]()