Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj Veru,
vlastníkem půl roku být nemůžeš, jak už tu psaly holky, družstevní byt je družstva ty jsi zřejmě nabyla před půl rokem členské právo ho užívat. V tom případě si myslím, že protože ho neužíváš 5 let (TP je jen formalita, na družstvu jsou smlouvy s členy družstva) skutečně, opravdu ti daň z příjmu hrozí. Ale tady je každá rada drahá, já bych určitě nikdy nepřistoupila na předávání velké částky peněz někde pokoutně pod stolem, protože obvykle družstva mají nějaký schvalovací proces…3 dny, týden…kdy je tzv. období bezvládí, a členství nový vlastník ještě nenabyl, ale peníze předal… Ty na straně předávající budeš ve výhodě, jde o to, jestli najdeš takového kupce, který by se vystavil riziku, že z nějakého důvodu družstvo hned převod nepovolí (dluh na něčem apod.)…
Je pravda na druhou stranu, že smlouva se může dostat kdykoliv do rukou někoho nepovolaného (v budoucnosti, založíš, zapomeneš…)…a tam pak stačí na FÚ „ohlásit“, že jste měli příjmy…a bác… myslím, že lhůtu pro osvobození nesplňuješ, ale třeba se mýlím.
Je tu ale ještě jedna zajímavá věc, pokud za ty peníze utržené za převod koupíš či přestavíš, investuješ do dalšího bydlení (do dvou let), tak se to odečítá a daň z příjmu se platí jen z rozdílu.
Diny
Diny, jojo, to bude tak… záleží na každém, jestli to daň. přiznání pak podá že jo… v tý smlouvě daň na tuty nebude. A jak se říká neznalost zákona neomlouvá,,, chjo chjo
s tím vlastnictvím jsem to blbě napsala, je to převod těch práv.
S tou investicí dál jsem to našla pouze jako pro nákup další nemovitosti. Pokud by šla např i přestavba atd, tak by to bylo lepší, protože předěláváme baráček ![]()
No já se předávat peníze nebála, tedy nebála jsem se, že by má žádost o členství byla zamítnuta, neb tam úřaduje přítelkyně mého otce, byla jsem tudíž lehce pojištěná ![]()
Na druhou stranu ale fakt nechápu, jak může družstvo souhlasit s tím, že někdo legálně prodá jejich věc.
Bergie, no souhlasit… ono je to pak stále majetkem družstva, ty si koupíš jen ta práva
. Takže jim je v podstatě jedno kdo to užívá
No u nás nám řekli, že s převodem problémy nejsou, že je to jen formalita. Smlouvu jsme podepsali na družstu a peníze se předali hned po podpisu. A paní na družstvu hned novýmu majiteli práv vystavila jeho nájemní smlouvu a výpočet záloh. Nebáli jsme se ani jedna strana
.
Petuldo, takhle přesně to probíhalo u nás před tím půl rokem - jen jsme to tam převedli /nebyl to prodej/ a pani říkala, že takhle by to probíhalo i při prodeji, já bych si ho nezávisle prodala a pak by se přišly jen přepsat práva. Ale jde mi o to jak to udělat smluvně s novým majitelem. Jestli když se cena ve smlouvě neuvede, tak pak je to bez daně… Ale jde to tak? Píšeš, že jste měli cenu jen ve smlouvě o smlouvě budoucí. To se pak nedaní? Díky za odpovědi, jsem z toho jelen
. Já aby pak po mě nešel finančák
![]()
No, Veru, jasně, že asi správně by si měla zdanit jakékoliv příjmy.
Ale tu smlouvu o smlouvě budoucí máme jen my a nový majitel. Ta byla jen pro nás jako pojistka. Takže nevím, jak by se k ní mohl někdo dostat. Na družstvo se dávala až ta o převodu práv.
No, navíc, my většinu investovali do nového bydlení, takže jsem to moc neřešila
.
je fakt, že když se to nikam nedostane, tak by to asi šlo. Já jsem na tohle hrozný posera
. Už se vidím, jak mě odvádějí v poutech
. Ba ne, asi to tak zkusíme vyřešit. Díky moc za odpovědi, už se mi tu budí Kuba, tak jdu za ním