prodej družstevního bytu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
386
6.8.06 19:19

prodej družstevního bytu

ahoj všichni, omlouvám se, pokud už se na to někdo ptal, ale nepodařilo se mi dohledat. Chci prodat družstevní byt , vlastníkem jsem cca 1/2 roku, ale trvalý pobyt zde mám asi 12 let. Vztahuje se na prodej daň z příjmů ? Vím, že pokud je někdo vlastníkem déle než 5 let, tak je osvobozen, ale jak to je, když jsem tam bydlela, ale vlastníkem jsem papírově 1/2 roku. Díky za reakce :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
631
6.8.06 19:27

Ahoj Veru,
tak pokud já vím, tak: byt - trvalý pobyt 2 roky, rodinný dům- 5 let trvalý pobyt. Vlastníkem tak dlouho být nemusíš. Pro jistotu zajdi na příslušný finanční úřad a zeptej se tam. Jo, ale nevím jak je to u družstevních. My ho měli v osobním vlastnictví.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
6.8.06 20:05

Ahojky, podle me se na druzstevni byt zadna dan z prevodu nevztahuje, protoze se nejedna o prodej, ale o prevod clenskych prav k bytu. Prodej by byl mozny jen v pripade, pokud by byt byl v osobnim vlastnictvi. Aspon si myslim, ze to tak je - nekteri lide schvalne prodavaji byt jako druzstevni, prestoze ma splacenou anuitu (tzn. mohl by byt preveden do OV), a tim padem se vyhnou zaplaceni dane z prevodu. Pokud kecam, tak me nekdo opravte prosim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
6.8.06 20:41

Jandulko, nekecáš, ale Veru se ptala na daň z příjmů :wink: .

Veru - my prodávali družstevní byt teď v květnu, TP jsme tam měli necelé 3 roky a žádnou daň jsme neplatili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
6.8.06 20:42

díky za rady, to by bylo super, zavolat na finančák mě nenapadlo, jsem truhlík :oops: :oops: , spíš mě napadlo zeptat se nějakýho právníka a nebo tady :lol: :lol:
Jandulko, z toho převodu se tuším neplatí, ale pak daň z příjmů, tam jsem právě našla tu lhůtu 5 ti let vlastnictví. Jó mám v tom docela hokej :lol: :roll: :lol:
Ještě někdo říkal neuvádět cenu bytu do smlouvy, ale to nějak nevím… Má s tím někdo zkušenost :?: 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
6.8.06 20:59

Petuldo, a kde jsi se prosím ptala? Jestli mám volat na ten finančák nebo se na to vyprdnout :lol: . Aby pak za nějakou dobu úřední šiml nezařechtal, že jsem nepodala daňový přiznání, teda u mě spíš - nevyplnila pravdivě :roll: :lol: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
6.8.06 20:59

No jo, ja hlava vykojena si spatne precetla dotaz :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
6.8.06 21:00

Veru,
no s tou cenou nevim, ale nám na katastru nemovitostí kontrolovali i cenu. Museli jsme mít i znalecký posudek.
 J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
6.8.06 21:05

Jani, nám právě „družstevníci“ řekli, že až si ho prodáme, tak jen přijdeme a přepíší se práva, žádný katastr apod., tak jsem z toho jelen. Jandulko, tak to jsme dvě s vykojeným mozkem :lol: :lol: :lol: , ale díky za reakci :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
6.8.06 21:09

Veru, já se nikde neptala :wink: . My měli cenu uvedenou jen ve smlouvě o smlouvě budoucí (tu máme jen my a kupující), ve smlouvě o převodu práv už nebyla. Po podpisu se jenom převedla práva, družstvo to odsouhlasilo. Zápis do katastru se nedělá, protože se nepřevádí nemovitost, ale jenom členská práva. Takže nepotřebuješ žádný znalecký posudek ani nic takového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
6.8.06 21:15

Veru, nejsem právník, ale manža právě prodává /tedy jeho rodiče/ dr. byt, tak jsem si o tom něco zjišťovala. Předem se omlouvám za nepřenosti. Daň z nemovitosti se neplatí, protože se nejedná o byt v os. vlastnictví. Převádí se vlastně členská práva a povinnosti a to za úplatu. Takže by se měla zaplatit daň z příjmu fyzických osob. Je tam ale výjimka, a to, když od doby nabytí a převodu čl. práv uběhne 5 let /tj. jsi déle než 5 let členka družstva/ nebo když nejsi tak dlouho členka družstva, ale peníze použiješ na úhradu bytových potřeb a to do roka od prodeje.
Co já vím, tak jedni známí to udělali tak, že si dali peníze v hotovosti mezi sebou -bez smlouvy a pak to šli na družstvo jen přepsat. Ale i kdyby měli smlouvu, tak by mě zajímalo, jestli na to nějak finančák může přijít, kdyby se to dan. přiznání nepodalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
763
6.8.06 21:24

Ahoj, no já nevím. Když jsem kupovala družstevní byt, oficiálně jsem zaplatila asi jen 2tis za převod a zbytek jsem původním uživatelům bytu předávala na družstvu v podstatě pod stolem a zaměstnanci družstva dělali, že to jako neviděli :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
6.8.06 21:47

No nám na družstvu rovnou řekli, že ty finance je nazajímají, že je to mezi náma. Takže v tý smlouvě o převodu nemám o finanční částce ani zmínku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
7.8.06 07:19

Helen, to je přesně to co myslím ! Takhle jsem to taky našla… Ono v podstatě ve smlouvě ani nikde jinde daň z příjmu neni uvedená. To by byla moje povinnost podat daňové přiznání a daň zaplatit. Družstevníci by s tím neměli nic společného, ale mohl by to asi vymahat finančák. A ona je to docela „palba“ . Tak mě zajímá kdo to jak řešil :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
7.8.06 07:20

Leda jak píše Petulda, smlouvu bez ceny a peníze si předat v hotovosti… 8) :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí