Panická hrůza z Listeriózy - prodělal někdo?

478
15.7.13 16:17

prodělal někdo listeriózu?

Ahoj holky,
jsem v 30.tt, přesto, že se snažím dávat pozor co jím, občas se bohužel něčemu rizikovému nevyhnu, to by člověk nemohl jíst asi nic. Např. nedávno se mi stalo, že jsem snědla šunku, která byla ten den koupená, nezdála se mi zkažená a druhý den už smrděla a měla zelené okraje nebo omylem snědené neumyté rajče ( to rajče moje blbost, ale něco člověk neovlivní…)

Strašně se bojím listeriózy, došlo to tak daleko, že přemýšlím nad tím, že se nechám vyšetřit, protože ale nemám akutní příznaky (horečka, zvracení, průjem…), tak se bojím, aby se mi dr. „nevysmál“. :-(

Slyšela jsem, ale že zvláště v těhu může probíhat skrytě :-(. Já tedy žádné akutní příznaky nemám, pouze opakující se projevy mírného nachlazení jako škrábání v krku, pálení očí, ucpané dutiny, ale bez teplot. Vždy samo zmizí, třeba za týden se opět na 1 -2 dny objeví, napadlo mě, že by to mohla být spíš alergie.

Zajímá mě tedy, má s tímto onemocněním někdo zkušenost? Popř. jaké byly příznaky, jak se na to přišlo atd.

Případně pokud je někdo zdravotník či mikrobiolog, jestli by mohl poskytnout info, jaké je riziko. Jde mi o to, zjistit, jestli je to opravdu „nafouknutá bublina“ a opravdu velice vzácné nebo zda skutečně požadovat vyšetření ( samozřejmě ne bez důvodu, ale opravdu po požití, něčeho zkaženého) nebo to prostě hodit za hlavu.

Díky všem kdo odpoví! :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Ali-Ali-Ali
15.7.13 16:23

@hanula23
tak s tou sunkou bych si nelamala hlavu. listerioza podle me neni o zkazenych potravinach, ale o nedostatecne osetrenych - syrove maso, tepelne nezpracovana sunka (proscuitto), cerstva nemyta zelenina a ovoce. a pak lahudkove pokrmy, zrajici syry atd.
jako obcas me tyhle stavy chytaji taky, ale pak si rikam, ze to bych se musela za tech 9 mesicu zblaznit a napriklad si nikdy nedat nic se zeleninou v restauraci (zelenina ma pry byt ponorena ve vode 5min, aby se bakterie znicili a to pochybuju, ze nekde delaji ;) )

  • Nahlásit
  • Citovat
Ali-Ali-Ali
15.7.13 16:23

@hanula23
tak s tou sunkou bych si nelamala hlavu. listerioza podle me neni o zkazenych potravinach, ale o nedostatecne osetrenych - syrove maso, tepelne nezpracovana sunka (proscuitto), cerstva nemyta zelenina a ovoce. a pak lahudkove pokrmy, zrajici syry atd.
jako obcas me tyhle stavy chytaji taky, ale pak si rikam, ze to bych se musela za tech 9 mesicu zblaznit a napriklad si nikdy nedat nic se zeleninou v restauraci (zelenina ma pry byt ponorena ve vode 5min, aby se bakterie znicili a to pochybuju, ze nekde delaji ;) )

  • Nahlásit
  • Citovat
478
15.7.13 21:29
@Ali-Ali-Ali píše:
@hanula23
tak s tou sunkou bych si nelamala hlavu. listerioza podle me neni o zkazenych potravinach, ale o nedostatecne osetrenych - syrove maso, tepelne nezpracovana sunka (proscuitto), cerstva nemyta zelenina a ovoce. a pak lahudkove pokrmy, zrajici syry atd.
jako obcas me tyhle stavy chytaji taky, ale pak si rikam, ze to bych se musela za tech 9 mesicu zblaznit a napriklad si nikdy nedat nic se zeleninou v restauraci (zelenina ma pry byt ponorena ve vode 5min, aby se bakterie znicili a to pochybuju, ze nekde delaji ;) )

máš pravdu, ale stejně mi to hlodá… před těhu by mě to popravdě teda ani nenapadlo… ;-) vzhledem k tomu, že zatím nikdo jiný neodpověděl budu doufat, že je to vážně vzácné… :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1103
16.7.13 01:46

Listerie je o tom že jsou v řeznictví s prominutím prasata, Listerie je obsažena v syrovém mase a je důležité aby nedošlo ke kontaminaci tepelně opracovaného masa.

Průser nastane když se to moc namnoží třeba na samotné šunce je množství bakterii nízké takže když ji sníš tak se ti nic nestane ale když to dáš na chlebíček se salátem a ten je přes noc v lednici která málo chladí a dáš do domova důchodců tak je tam do týdne spousta volného místa pro nové klienty.

Pro tvou představu tyto věci nesmí personál dělat a pokud si jich všimneš tak tam tepně opracované maso nikdy nekupuj.

Syrové maso musí být odděleno od tepelně opracovaného, pesonál pokud přejde od syrového k tepelně opracovanému masu si musí umýt ruce nebo vyměnit rukavice. Ideální situace je když mají v obchodě tyto pulty oddělené.
Pokud personál nemá rukavice musí mít krátce zastřižené čisté nehty a na rukou nesmí mít prstýnky a nesmí mít ani náramek.
Nesmí použít stejnou váhu na syrové a tepelně opracované maso, a nesmí na váze vážit ovoce a zeleninu.
nesmí míchat obsah gastro nádob, (starej a nove salát)

PS předpisy jsou zdánlivě přísné ale když dojde ke kontaminaci tak se posere moc lidi…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
478
16.7.13 09:40

@martin 35 ahoj, děkuju moc za odpověď, takže jestli dobře chápu, opravdu to nesouvisí s tím, jestli je potravina zkažená nebo ne, ale jestli došlo k její kontaminaci a vlastně to nemusí být ani poznat ( čichově, pohledem) a při požití něčeho zkaženého nemá cenu panikařit, protože ta kontaminovaná listerií vůbec být nemusí?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4827
17.7.13 11:27
@hanula23 píše:
@martin 35 ahoj, děkuju moc za odpověď, takže jestli dobře chápu, opravdu to nesouvisí s tím, jestli je potravina zkažená nebo ne, ale jestli došlo k její kontaminaci a vlastně to nemusí být ani poznat ( čichově, pohledem) a při požití něčeho zkaženého nemá cenu panikařit, protože ta kontaminovaná listerií vůbec být nemusí?

Ano, máš pravdu. Zkažení potraviny nemusí vůbec souviset s listeriozou, ani nemytá zelenina není vysoce riziková, pokud je třeba ze zahrady a neležela na prkýnku, kde se předtím krájelo syrové maso. Nejdůležitější je zachovávat striktní oddělení syrového masa od všeho ostatního a jíst dobře tepelně upravené potraviny. Největší riziko nákazy je ze syrového masa a nepasterizovaných mléčných výrobků. V restauraci jsou striktní pravidla pro pohyb potravin po kuchyni a pokud to fakt není nějaká vesnická čtyřka, tak bych se nebála.
Listeriozu v potravinách nijak nepoznáš, takže jediná prevence je prostě se těm rizikům vyhýbat. Naštěstí není zas tak běžná, co jsem našla, tak za rok 2005 bylo 0,15 případů na 100000 obyvatel v ČR.
Taky doporučuju pokud skladuješ hotové jídlo v lednici déle než den, dva, třeba guláš, tak dobře převařit. Listerioza se varem spolehlivě ničí.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
478
17.7.13 13:07

@Elenloth díky za odpověď, musím říct, že sem mnohem klidnější

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
4827
17.7.13 13:20
@hanula23 píše:
@Elenloth díky za odpověď, musím říct, že sem mnohem klidnější

To máš dobrý. Já vyšiluju pořád :) Navíc mám neustále chuť na tatarák nebo na sushi. Už se mi o tom i v noci zdá. Manžel si provokativně dělal tatarák doma a já jsem se odmítala dotknout kuchyňské linky a nádobí, dokud to všechno pořádně neumyje. Takže asi tak :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
478
17.7.13 18:36

@Elenloth :-D já právě vyšiluju taky pořád, vzhledem k tomu, že mám klidový režim a sem celý den doma, tak se pak i moc sleduju a všechno strašně řešim, pač mám na to čas… ;-) dřív když bych snědla něco zkaženého, tak by mě možná napadlo, že mi po tom bude špatně, ale teď vidím nemoci… a úplně nejlepší, když se o mě pak pokouší nějaká chřipka, to už mám nervy v kýblu :-D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
478
24.7.13 11:42

Zde odpověď paní doktorky z krajské hygienické stanice středočeského kraje, doufám, že to třeba někomu pomůže… já z toho usoudila, že opravdu není třeba plašit, stačí se jen hlídat a když se objeví nějaké podezřelé příznaky, teprve kontaktovat lékaře, požití něčeho zkaženého asi opravdu není důvod k obavám…

Dobrý den.

Listeriová infekce se při alimentární cestě přenosu nákazy nejčastěji projeví jako febrilní gastroenteritida. Jelikož branou infekce je v tomto případě střevo, předchází mnohdy gastrointestinální symptomatologie před příznaky onemocnění různých tělesných orgánů. Průnik listerií do krevního oběhu může vyvolat necharakteristické horečnaté onemocnění podobné chřipce, může se však rozvinout i v závažnější stav připomínající břišní tyfus provázený zvětšením jater a sleziny a leukopenií s relativní lymfocytózou. Poměrně častým klinickým projevem listeriózy je postižení centrálního nervového systému. Symptomy jsou u infikovaných lidí různé obvykle horečka, bolesti svalů, někdy tomu předchází průjem nebo jiné gastrointestinální příznaky. Pro těhotné ženy bývá typický výskyt horečky a dalších nespecifických příznaků, jako jsou únava a bolesti.

Listerie může vyvolat různé stavy, od latentní infekce a lehké formy až k těžkému septickému stavu. Mladí dospělí jsou poměrně odolní k nákaze, nad 40 let odolnost klesá, vnímavost k nákaze se zvyšuje při oslabení organismu (v těhotenství, u imunosuprimovaných osob a starých lidí). Inkubační doba se pohybuje v širokém rozmezí 11-70 dní, nejčastější je 3-4 týdny.

K potvrzení diagnózy slouží izolace původce nákazy z krve a případně z dalších tělních tekutin. Sérologické testy jsou nespolehlivé. Z pomocných vyšetření - sedimentace je zvýšená, v krevním obraze je leukocytóza, jaterní testy mohou být patologické.

Prevence spočívá v dobrém tepelném zpracování mléka a zvířecích masných produktů, odděleném tepelném zpracování masa a zeleniny. Obecná doporučení pro prevenci nákazy jsou stejná jako doporučení užívaná pro prevenci jiných onemocnění přenášených potravinami. Těhotné ženy musí dbát na to, aby jedly pouze dobře provařenou stravu a řádně pasterizované mléčné výrobky.

Listerie zabíjí pasterizace a tepelná úprava ( dle údajů v literatuře již teploty kolem 60°C ji usmrcují během několika minut), nicméně některé potraviny připravené ke konzumaci jako jsou hot dogy a delikátní masa apod., mohou být kontaminovány po úpravě před zabalením pro spotřebitele. Listerie může růst a množit se i při chladničkové teplotě.
Zdrojem infekce jsou potraviny, nejčastěji nepasterizované mléko, zrající sýry a nedostatečně tepelně zpracované maso zejména lososovitých ryb, krocanů a kuřat.
Dle údajů protiepidemického oddělení nebyl od začátku roku 2012 dosud ve Středočeském kraji hlášen žádný případ onemocnění listeriózou.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
62
11.2.15 20:38

Listerioza v čokoládových bonbonech?

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, zda je možné dostat listeriozu z plněných čokoládových pralinek (ne alkoholem, ale různými krémy)… Díky moc

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.15 10:35

Ahoj holky, obnovuji diskuzi, v pátek jsem snědla na grilovačce zeleninový salát s balkánským sýrem. Až doma jsem chytla paniku, zda byla zelenina omytá a jeslti v otm nemohla být listerie. Od neděle mě pobolívá hlava, hlavně za krkem, ale jinak nic. Nevím zda plašit a valit k dr. nebo to nechat. Jinak mi nic není. Ale mám docela strach, ted jsem 30.tt. Testy se prý dělají až tři týdny od konzumace rizikové potraviny, tak nevím zda na ně pak jít.

  • Nahlásit
  • Citovat
5732
14.7.15 10:41

Myslím, že můžeš být v klidu. ;) To už je mnohem pravděpodobnější, že na té grilovačce chytneš od někoho střevní chřipku než listerii z neomyté zeleniny. ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.15 10:44

@malinika děkuji za uklidnění, mám docela strach, o mimčo už jsem jednou přišla ve 22.tt a ted už jsem ve 30.tt a nepřežila bych, kdyby se něco stalo. Jen nevím z čeho mě bolí ta hlava :( možná jak už blbě spím a jsem nevyspaná a nervy asi taky dělají svoje :nevim:

  • Nahlásit
  • Citovat

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama