Prodloužení RD u zaměstnavatele

FloraBolger
13.9.11 20:36

Prodloužení RD u zaměstnavatele

Ahoj holky, moc prosím o radu…
Kamarádka je na tříleté rodičovské, do práce by se měla vrátit na konci ledna 2012. U zaměstnavatele má požádáno o volno taktéž do 3 let věku dítěte.
Aktuálně se jí začala ozývat nadřízená, která chce jednoznačnou odpověď, jestli do práce nastoupí nebo ne. No a kamarádka má dilema - jednak jí dítě nevzali do školky a jednak je na vážkách, zda se do práce vracet nebo ne. Má vedlejší podnikatelskou činnost, která by ji při troše snahy uživila.
Napadlo mě, že by mohla požádat u zaměstnavatele na rok o neplacené volno a získala by tak čas pro rozhodování. Proto by mě zajímalo hlavně:

• je zaměstnavatel povinen jí vyhovět a „neplacený rok“ poskytnout? Samozřejmě je jasné, že místo už by jí držet nemusel…(což není aktuálně až tak podstatné)
  • jak se postupuje, pokud by jí vyhověl? Co a kam musí zajít nahlásit?
  • pokud by se nakonec rozhodla dát výpověď - může hned nebo až po ukončení RD?
  • pokud by mohla dát výpověď až po ukončení RD, musela by si jít ještě ty 2 měsíce (výpovědní doby) odpracovat?

Moc děkuji za rady/připomínky/zkušenosti :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
238
13.9.11 21:57
  • na neplacené volno není právní nárok, je to na domluvě zaměstnance a zaměstnavatele, z toho vyplývá i obsazení původního místa
  • podá si žádost o prodloužení rodičovské u zaměstnavatele a nahlásí na zdravotní pojišťovně, že zůstává na mateřské (kvůli tomu, aby pojišťovna věděla, že příspěvky bude platit stát)
  • výpověď může dát kdykoliv v rámci pracovního poměru
  • viz předchozí odpověď, jinak na výpovědní době se může se zaměstnavatelem domluvit - na zkrácení, nebude-li z jeho strany nějaký provozní problém, může jí vyhovět

Tak snad jsem trochu pomohla a zbytečně nemystifikovala :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
13.9.11 22:47

Děkuji :kytka: :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie