Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemyslím si, že dítě potřebuje nějakou „řízenou činnost.“ Stačí, že si se synem normálně čtete, povídáte. Když kreslíme, schválně mícháme barvy a koukáme se, co z nich vznikne. Když se synovi líbila mikina s chameleonem, hned jsem pustila video, jak chameleon loví mouchy jazykem a jak se přebarvuje
Myslím si, že se toho se mnou určitě naučí víc jak ve školce.
Co se mnou nemá, je dětský kolektiv. Chodíme hodně na hřiště, kroužky (tam taky poslouchá učitelku a dělá, co se řekne), s kamarády…
@mackA159 píše:
Pokud máš dítě přihlášené ve školce, platíš skolkovne, a zažádas o individuální plán na doma, není důvod ti ho nedat. Jen nevím jestli to jde jen u předškoláků, nebo i mladších deti. Tchýně to teď měla s předškolákem, do školky celý rok nechodil, daly ji lejstra na doma. Vystřihování, malování, kreslení, lepení a podobný bl. bosti…na to stejně papír od školky nepotřebuješ. Za mě takhle male dítě potřebuje vrstevníky, ne testy a úkoly na doma.
To jo, ale zakladatelka dítě v mš nemá, pochybuji, že sežene školku, kde jí jen tak něco dají. A platit 500 měsíčně jen kvůli papírům…
@hejluc píše:
To jo, ale zakladatelka dítě v mš nemá, pochybuji, že sežene školku, kde jí jen tak něco dají. A platit 500 měsíčně jen kvůli papírům…
U nás se platí 200,–
Jako tematických pracovních listů je na netu x, nebo já dceři kupuju sešity s úkolama pro předškoláky (běžně v drogerii, obchodě, papírnictví, na rohlíku…), je to prakticky to samý co maj děcka ve školce. Důležitější je podporovat a rozvíjet zájmy, jak píše @Dobrej_tym s tím chameleonem, to je super. Nedávno jsem si s dcerou a synovcem pouštěla přistání na Měsíci a výukový videa o sluneční soustavě, protože byl na obloze velkej úplněk a zaujalo je to. Mluvit s dítětem, vysvětlovat na co se ptá. Dcera má čtyři a půl a v uplynulým půlroce ji zajímalo lidský tělo (takže dostala Albi knihu, pouštěli jsme si Byl jednou jeden život, poslouchali stetoskopem srdce, prohlíželi na rukou viditelný žíly a tak), pak politika (kreslili jsme jí zjednodušený schéma prezident-premiér-vláda-parlament, bavili se o volbách, koho budeme volit my a proč) a tak. Úměrně věku, samozřejmě, ale poskytovat informace, odpovídat na otázky, pouštět zajímavý videa (dcera miluje Attenborougha), a je to lepší než deset pracovních listů ![]()