Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
meduzza píše:hrubik píše:Dá se udělat bronchoprovokační test, zda se ale dělá u dětí netuším.
Ahoj, můj syn taky celou zimu prokašlal, nakonec jsme skončili na ORL, kde mu nic nenašli, pak následovala alergologie, brali mu krev a zjistili, že není na nic alergický, ale má zvýšenou hodnotu ECP (tuším 41), kterou mají zvýšenou astmatici. Jelikož přestal kašlat, tak jsme se vyhnuli inhalaci, ale teď po měsíci klidu opět pokašlává. Nemáte s tím někdo zkušenost, jestli ta naše hodnota je opravdu tak vysoká aby musel inhalovat a jestli nejdou udělat ještě nějaký vyšetření, která by to astma potvrdila nebo vyvrátila? Nechce se mi do něj rvát kortikoidy
Držím palce, ať je brzy v pořádku
Zdravím, provokační test dělali synovi, který měl 8 let, takže se dělá i u dětí.
Přeji hodně zdaru, syn byl zaléčený velmi brzy, už snad v pěti letech a dnes v desíti už si skoro 2 roky nic nestříká a od astmatu nic nebere, jen při občasných problémech s nachlazením přidáváme xyzal. Stále jsme ale pod lékařským dozorem 1× ročně.
Dobri den ja bich se chtel zeptat beru inhalatori ale neberu je pravidelne a kouřim cigareti mu ze se stat ze sem ohrozen na zivotu jestli sem v ohrozeni dekuji
Před týdnem bylo mému pětiletému synovi diagnostikováno astma (na základě opakované dušnosti, pískotu a špatné spirometrie). Výsledky krevních testů se dozvíme za měsíc. Mám mu podávat lék Seretide. Za jakou dobu můžu očekávat nástup účinku tohoto léku? Dost mě vyděsilo, když jsem si přečetla na stránkách o astmatu, že ho můžou zaměnit s cystickou fibrózou. Dělali vašim dětem i testy na cystickou fibrózu? Prosím o radu maminky, které si prošly něčím podobným. Budu ráda za každou informaci i některého zdravotníka. Než jsem začala pátrat po informacích, tak jsem nesla skuzečnost lépe.
@Anonymní píše:
Před týdnem bylo mému pětiletému synovi diagnostikováno astma (na základě opakované dušnosti, pískotu a špatné spirometrie). Výsledky krevních testů se dozvíme za měsíc. Mám mu podávat lék Seretide. Za jakou dobu můžu očekávat nástup účinku tohoto léku? Dost mě vyděsilo, když jsem si přečetla na stránkách o astmatu, že ho můžou zaměnit s cystickou fibrózou. Dělali vašim dětem i testy na cystickou fibrózu? Prosím o radu maminky, které si prošly něčím podobným. Budu ráda za každou informaci i některého zdravotníka. Než jsem začala pátrat po informacích, tak jsem nesla skuzečnost lépe.
U nás též zjištěno kolem pátého roku. Zabralo to pomalu asi po týdnu, testy na CF byly negativní. Dnes je synovi 12 let a až do loňského jara byl téměř bez obtíží. S nástupem puberty se to dost zhoršilo, ale záchvaty nemá, jen pokašlává. dá se to v pohodě zvládnout ![]()
Dcera měla 5,5, když řekli, že má astma a alergii na trávy pyly, roztoče, prach a já nevím, co ještě. Z počátku měla foukýtka budiair a ventolin. V červenci bude mít 12.let a já říkám, že má astma „na papíře“. Je bez potíží, jen po ráno si „zachrchlá“, zakašle, zakýchá a je v poho. Dr. říká, že alergii a astma má, ale je v klidovém stádiu. Bere každé ráno tabletu xyzalu (letos i přes zimu), ventolin stříkáme jen při moooc velké dušnosti.