Projevy astmatu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4
27.12.10 11:57

Projevy astmatu?

Nemáte někdo podobnou zkušenost?Dceři budou v únoru 4roky,od minulého podzimu,kdy ji bylo něco málo přes 2,5roku jsem si všimla,že začala každé ráno po probuzení kašlat.Nejdřív jsem to spojovala s nachlazením,že to má po rýmě,ze které pravidelně začala kašlat,ale na průduškách nález nikdy neměla.Když ale nachlazená byla v září a už byl listopad a ona pořád nepřestávala ráno kašlat,poslala nás Mudr. na Orl,kde zjistili,že má zvětšenou nosí mandly a že to bude nejspíš od mandle,měla ale jen stupejň 2,takže žádná hrůza.v lednu měla virový zápal plic,s antibiotikama na zápal zmizel i kašel,ale bohužel jen do první rými(asi po měsíci),která nám po týdnu zmizela,ale opět z ní zbylo ranní kašlání.To trvalo další 3 měsíce,šla jsem opět k Mudr.Z výtěru vyšel pneumokok,léčili jsme Bioporoxem-lokální antibiotikum,stříká se do nosu.Po kontrolním výtěru pneumokok sice nezmizel,ale kašel ano.To bylo začátek léta a až do první rýmy v záři jsme měli pokoj.Udělali nám opět výtěr-byl negativní,takže pneumokoka jsem se přes léto zbavili bez ATB,ale kašel bez poslechového nálezu byl zpět.Rozhodla jsem se tedy pro vytržení nosní mandle na začátku října.Od té doby jsme měli 2× rýmu,ale kašel i po vytržení prostě pořád trvá.Teď berem Aerius sirup,jestli to nebude alergie na roztoč…už ho berem týden a ranní kašel stále trvá,prostě si malá párkrát odkašle a je to dobré,ale většinou ji to vzbudí a je to otravné,pokud je k tomu i rýma,tak kašle i několikrát přes noc…Mudr.zmínila možnost astmatu,ale za ten rok a kus co toto pozoruji,nejsou žádné změny v tom kašlání a neléčené astma se snad zhoršuje???Fakt už nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3358
27.12.10 12:04

Mám stejně starého syna, máme úplně stejné příznaky, ale kašlal i přes léto.Děsila jsem se každé rýmy, protože hned z toho byl kašel, kterého jsme se nemohli zbavit.
Objednali jsme se na alergologii, dle dr. má malý astma a z testů vyšla alergie na roztoče, pyly, plísně a trávy.
Takže jestli můžu doporučit, tak co nejdříve navštívit alergologa. teď je ideální doba. testy provádějí hlavně od září do břena, před nástupem sezony pylů a trav.

Malý nyní užívá aerius a ráno a večer foukáme Seretide a musím zaklepat, už tři týdny ani zakašlání.

U nás se taky projevy nezhorošvaly, ale je pravda, že se zkracovala doba, kdy byl bez kašle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
27.12.10 12:37

Tak to mě moc netěší :roll: Pořád si říkám,proč by malá to astma měla mít…nikdo z rodiny nemá žádnou alergii natož astma.Nevíte,jestli se to dá úplně vyléčit?
Taky mě zaráží,že přes léto ani nezakašlala,přitom jsme byli v kuse 14dní na dovolené,kde jsme spali na staré chalupě,většinu roku nevětrané,určitě plné roztočů a prostě ani zakašláníčko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3358
27.12.10 13:27

u nás v rodině taky nikdo alergie ani astma nemá. malý byl do dvou let kojený, žijeme na vesnici, kde je relativně čistý vzduch,…
No ale vaše malá vůbec astma mít nemusí, jestli to má jen přes podzim a zimu a jen ráno, nemohlo by to být z chladného vzduchu? Mě se občas stává, když v ložnici netopíme a je tam chladněji, že mám ráno v krku jakoby knedlík, ten odkašlu a v pohodě. Je to jen v chladnějším období.
Ale myslím si, že by stálo za to nechat dceru vyšetřit na elergologii. Pokud bude vše v pořádku, budete klidnější, že to nic není a pokud náhodou ne,budete vědět, čemu se vyvarovat. Já jsem třeba v dobré víře dělala synovi na kašel čaj s medem a on se mu kašel většinou zhoršil. Teď jsem zjistila, že jsem mu tím jen ubližovala, protože jak má alergii na pyl, tak jsem mu vlastně s medem podávala alergen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
27.12.10 13:38

je pravda,že v ložnici,kde spí ji netopím,jen tam přes den pustím teplý vzduch z vedlejší místnosti,má tam ale suchý vzduch,taže jsem ji dávala i mokrý ručník na noc,ale tím se ten kašel tedy nelepšil.No a teď co zkoušíme to podezdření na roztoče,tak ji větrám i v tom mrazivém počasí skoro celý den.No blázinec :dance: Čaj s medem ji cpu tedy taky:-)I lžičku medu na noc občas dám,páč jsem četla,že to zabírá na kašel…jenže jednou po tom medu kašle i přes noc,ale podruhé zas až jen ráno…na alergologii nás Mudr. nejspíš objedná,akorát tu je čekací doba třeba 3měsíce nebo prý další možnost rentgen dutin…Nejvíc mě zatím na těhlech pokusech štve,že jsem malé nechala bezdůvodně vytrhnout tu nosní mandli,protože tedy tu narkozu nesla hrozně a ještě několik nocí potom měla noční můry :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3358
27.12.10 13:46

Já už si taky připadám občas jak v blázinci. Nám teda fakt moc pomohlo „psí sádlo“ . Není ze psů ale z bylinek, maže se na hrudníček a na záda. Teď už nekašle, fakt to zabralo, jenže jsem se o tom zmínila na poslední kontrole na alergologii a dostala jsem pěkně vynadáno, že to je z bylinek, takže tam je prý i pyl a na to je malý alergický. No po pravdě mažu dál, protože to je zatím jediný, co zabralo (a doufám, že je to z bylin, na které alergický nebude)
Jinak u nás je taky dlouhá čekačka na vyšetření, ale jako dítě ho vzali přednostně. Objednala jsem se sama a dětská dr. pak jen týden předtím napsala doporučení a výpis z karty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3358
27.12.10 13:48

Čekali jsme tři týdny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
27.12.10 14:51

a to sádlo se kupuje kde?On ten astmatickej kašel je jekoby od průdušek,že se maže hrudník a záda?Ten náš kašel je totiž něco jako když stíká zadní rýma a musíte ji odkašlat…ze začátku je to třeba 3×zakašlání bez hlenu a pak se hlen uvolní a vykašlává ho…ale funguje to tak prostě i když rýmu máme i když rýmu nemáme :lol: : :

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3358
27.12.10 14:56

To sádlo normálně v lékárně, je to tohle
http://www.psi-sadlo.cz/

u nás ten kašel je nejdřív jakoby suchý kašel, že neodkašlává, tak po dvou dnech už začne pomalu odkašlávat a když si si mu dám ucho na hrudník, tak to jakoby malinko píská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3358
27.12.10 15:06

Já jsem hodně informací čerpala tady:
http://www.cipa.cz/…-o-astmatu-2

Ale jak jsem psala, u vás to být astma vůbec nemusí, třeba malá může trpět na zadní rýmu a ta to může způsobovat nebo je spousta dalších možností

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
15.4.11 16:25

Ahoj, můj syn taky celou zimu prokašlal, nakonec jsme skončili na ORL, kde mu nic nenašli, pak následovala alergologie, brali mu krev a zjistili, že není na nic alergický, ale má zvýšenou hodnotu ECP (tuším 41), kterou mají zvýšenou astmatici. Jelikož přestal kašlat, tak jsme se vyhnuli inhalaci, ale teď po měsíci klidu opět pokašlává. Nemáte s tím někdo zkušenost, jestli ta naše hodnota je opravdu tak vysoká aby musel inhalovat a jestli nejdou udělat ještě nějaký vyšetření, která by to astma potvrdila nebo vyvrátila? Nechce se mi do něj rvát kortikoidy :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
15.4.11 16:43

můj názor je, co nejdřív na alergologii, a rozhodně nedávat med, vzhledem k tomu, že obsahuje hodně alergenů,a někteří alergici ho nesmí, mám sama astma, nevím jak u dětí, ale já kašlu nejen po ránu, ale i v průběhu dne, poslechni si, jestli v dítěti při dýchání nehvízdá, to jsou také příznaky astmatu, nemáte doma zvíře? nejhorší jsou kočky, jinak může být i dítě pouze hodně zahleněné, a po vyspání si jen odkašle, nicméně u dětí ve většině případů astma věkem vymizí, horší je to, když dostane astma dospělý člověk, pak to má na stálo, mám kamarádku s dcerou, ta měla zjištěno astma od dvou let, dnes je jí 12 a nic. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2639
15.4.11 16:43

Ahoj, mojí starší dceři potvrdili astma právě na alergologii, kde ted pravidelně docházíme. Je na minimální dávce léků (1×denně 1 vdech)a mnohdy i to zapomene, ale nepokašlává. A je stabilní. Po čase se u ní objevily i alergie, které dřív vůbec nebyly. Tak jsme odstranili alergeny z okolí, aspon které šly. Ale nějak to nepřeháníme. Taky by se měli astmatici vyhýbat stresu, který u nich příznaky zhoršuje. Asi jsem ti tím nijak nepomohla. Toť jen naše zkušenost. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
15.4.11 16:50
hrubik píše:
Ahoj, můj syn taky celou zimu prokašlal, nakonec jsme skončili na ORL, kde mu nic nenašli, pak následovala alergologie, brali mu krev a zjistili, že není na nic alergický, ale má zvýšenou hodnotu ECP (tuším 41), kterou mají zvýšenou astmatici. Jelikož přestal kašlat, tak jsme se vyhnuli inhalaci, ale teď po měsíci klidu opět pokašlává. Nemáte s tím někdo zkušenost, jestli ta naše hodnota je opravdu tak vysoká aby musel inhalovat a jestli nejdou udělat ještě nějaký vyšetření, která by to astma potvrdila nebo vyvrátila? Nechce se mi do něj rvát kortikoidy :-(

Dá se udělat bronchoprovokační test, zda se ale dělá u dětí netuším.
Držím palce, ať je brzy v pořádku :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
501
15.4.11 19:08

Já souhlasím s brzkou návštěvou alergologie. Já na astma trpím celý život, začalo to u mě co si pamatuju právě někdy kolem 4-5 let, tenkrát to způsobovalo jen peří, takže jsem kašlala v noci. Jenže můj dětský doktor tenkrát rodičům řekl že z toho vyrostu, tak se nic nedělalo ;-) teď mám středně těžké alergické a k tomu ještě zátěžové astma. Nechci strašit, u vás to opravdu astma být nemusí. Ale doporučuju vyzkoušet tenhle recept na čaj, je moc dobrý a pomáhá i na ostatní problémy dýchacích cest.

Dát do plecháčku vařit asi 2 dc vody, do toho už za studena kolečko citronu (pokud byl stříkaný tak raději bez slupky, ale já dávám s a je to ok) a lžičku kandysového nebo třtinového cukru, to se přivede k varu, pak se to vypne a nasype se do toho lžička jitrocele a mateřídoušky (půl na půl). Nechá se vyluhovat asi minutu a pak se pije tak horký jak se dá snést. Nejlíp tak 4× denně a brzy by měl pomoci. Mě i na to moje šílený astma pomáhá dost rychle a nějakou dobu to i vydrží (z jistých důvodů už 2 roky neléčím a tak nějak přežívám, ale nezhoršuje se to).

Snad to astma nebude… ale kdybys chtěla jakékoli další info, napiš SZ ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek