Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám k vám prosbu,v pondělí mi zjistili v Podolí,že mám těhu cukrovku.Jsem již v 33tt a tak mám celkem obavy,aby miminko nemělo problémy.Jak mi vysvětlili,nejde jen o to,že by bylo veliké,ale tyto děti mohou trpět dýchacími potížemi,inklinují k obezitě a mají větší pravděpodobnost ,že budou cukrovkou v budoucnu trpět.Doted jsem dietu žádnou nedržela a tak se ptám co konkrétně mohu jíst a čemu se obloukem vyhnout.Mohu si třeba čaj osladit medem?Ptám se proto,že mě obědnali až na pondělí a já už těch pět dní chci dietu dodržovat,přece jen každý den je dobrý.Moc děkuji za rady
Andynka a Tobiáš 33tt
Ahoj Andy,
s těhu cukrovkou nemám osobní zkušenost, ale právě předevčírem se narodila holčička kamarádce, která ji měla, a taky v porodnici se mnou ležela paní, která ji měla.
Takže, pokus se vynechat sladkosti, cukr a tuky (dr. ti to asi specifikuje víc, to jen co mě teď napadá). V medu nevidím problém, ale asi taky jen malinko. Úplně to vypustit nepůjde, tělo si před porodem dělá zásoby energie a bude se o svoje příděly hlásit. Jinak si budeš muset měřit hladinu cukru (kapka krve + něco jako inzulínové pero - omluv popis laika)., kterou není dobré překročit.
Váha mimi bude víc hlídána, té paní, co se mnou byla v porodnici, pro jistotu vyvolali porod 2 týdny před termínem (mimi mělo 3,8kg), ale kamarádka tři dny přenášela (mimi mělo 3,4 kg).
Jinak nikde není dáno, že mimi bude mít cukrovku - obě děti, o kterých píšu ji nemají. Po porodu bylo tobě i mimi měřit cukr. U obou maminek se to během 3 dnů srovnalo, že už si nemusely nic píchat. Mimi se taky sleduje a taky se to do 3 dnů srovnalo. po porodu ale u těchto mimi nesmi klesnout váha (a myslím, že i hladina cukru, ale to určitě nevím), takže je v porodnici dokrmují + ty kojíš- to jen abys nebyla překvapená a vystrašená, že hned mají příkrm. po těch dvou až třech dnech už se přejde jen na kojení.
A ještě ty zdravotní potíže - obě mimi jsou naprosto v pořádku, žádné zdravotní potíže ani při porodu ani později.
Hodně štěstí a Božího požehnání. Zvládnete to.
Petra
Ahoj Andynko,
nedá mi to, ale musím reagovat, abys nebyla zbytečně vyplašená. Zjistili mi cukrovku ve 30 tt, do té doby jsem jedla normálně, pak jsem měla dietu. Dieta je taková, že denní příjem sacharidů je limitován určitým počtem jednotek - to znamená, že třeba tolik a tolik gramů brambor je jedna jednotka. Určitě dostaneš seznam potravin a u nich počet gramů na jednu jednotku. Podle toho pak budeš upravovat svoji stravu. Sacharidy samozřejmě nejsou jen sladkosti. Není to žádná katastrofická dieta. Pak jsem chodila každých čtrnáct dní na glykemický profil a výsledky pak kontrolovali na diabetologii. Naštěstí to bylo vždycky v pohodě, takže ta dieta stačila. Taky jsem byla ještě v 37 tt na UZV, aby se zjistila velikost mimi. Rodila jsem na den v termínu a mimi mělo 52 cm a 3,67 kg, takže žádný přehnaný obřík.
Co se týká přikrmování, tak se k nám chovali jako k normálním a zdravým - takže když šlo kojení, žádné příkrmy. S váhou jsme trochu klesli, ale nikdo se nad tím nepozastavoval. Mimi kontrolovali cukr a byl v pořádku. Mně dělali třetí den po porodu glykemickou křivku a v pořádku, cukrovka pryč.
To, jestli mimi někdy v budoucnu bude mít cukrovku, to bych neřešila. Není to nic, co bys mohla teď ovlivnit.
Pokud bys chtěla už teď trochu držet dietu, tak zmenši porce příloh, v luštěninách je taky dost sacharidů, maso a zeleninu můžeš celkem bez omezení, pozor na ovoce - můžeš ho klidně jíst, ale „jednotlivě“, ne třeba ovocný salát. Ale jabko nebo banán k svačině bez problémů. Až ti dají ten seznam, tak pak uvidíš, jestli bude potřeba nějak razantně změnit jídelníček nebo jestli se stravuješ více-méně dobře. Ještě taky - jíst pětkrát až šestkrát denně menší porce, to je taky jedna ze zá:,–( té diety.
Tak držím palce, ať to dobře dopadne a ať stačí dieta bez inzulinu. Mimochodem - taky jsem chodila do Podolí i jsem tam rodila
.
Ulrika a Andrýsek (4 měsíce)
Ahoj, mě zjistili těhu cukrovku ve 20. týdnu, musela jsem držet dietu a chodit na glyk. profil. Dieta tedy pro mě byl drsná, přišlo mi, že nic nesmím. Nesmí se ani přislazovat medem a ani umělá sladidla. Z ovoce to bylo pět druhů, ale už si to moc nepamatuji - určitě se nesmí hroznové víno, banán, meloun, pak myslim, že i meruňky. Takže vlastně jsem jedla hodně zeleniny(tu nemůžu teď ani vidět) a z ovoce jablka, mandarinky(směla jsem třeba tři denně, ale ne najednou). Nesmí se i kečup, bílé pečivo. Takže jsem byla na bramborách, rýži. Dietu jsem dodržovala, ale občas to prostě nešlo a hřešila jsem. Váha mimi při porodu byla 3,5kg a 49cm. Na kontrolu se mám dostavit až přestanu kojit, což tedy zrovna moc nechápu, a měla bych dodržovat racionální stravu, kterou tedy moc nedodržuji, protože ty chutě co mám při kojení, jsou snad ještě horší než v těhu.
Andynko,
ještě jednou se vrátím k tomu seznamu jídel - je u toho i slovní vysvětlení té diety (mluvíme o Podolí, jak to chodí jinde, nevím). Podle toho se může všechno ovoce, ale opět platí, že třeba 2 meruňky rovná se jedna jednotka sacharidů, 1/2 banánu je 1 jednotka, atd… Můžeš si i osladit čaj, ale to se samozřejmě počítá do toho celkového příjmu sacharidů, takže zas budeš muset ubrat jinde, aby ses vešla do limitu. No, uvidíš sama. Nedavno jsem ten seznam bohužel vyhodila. Možná, že při závažnější cukrovce je mezi touhle dietou a inzulinem ještě nějaká drsnější dieta, to nevím. Holky, které jsem potkávala na glykemickém profilu měly stejnou dietu jako já, tj. 25-27 jednotek sacharidů na den.
Ulrika
My tedy tu dietu, jak jsem psala výše, také měly všechny stejnou (Ústí nad Labem) a byla to normální těhu cukrovka, která se zjišťuje Salliw. testem kolem 20.týdnu. Asi je to tedy co doktor, to jiná dieta. Ale je to tedy zajímavé. Maruš
Maruš,
asi to tak bude, že každá nemocnice to řeší nějak jinak. Já jsem to rozepisovala hlavně proto, že Andynka chodí do Podolí jako jsem chodila já. Je možné, že je to jako se širokým balením u dětí - někde ho nakážou všem dětem preventivně, i když mají při té první kontrole všechno v pořádku a někde ho dávají jen při problémech. My jsme ho dávat nemuseli, a to jsem se pro jisotu výslovně zeptala. Tak třeba někde radši dají rovnou tvrdší dietu všem, pro jistotu. No, hlavně že to máme za sebou, že jo
.
Ulrika
Čauko Andynko,
před 3 týdny jsem byla na zatěžkávacím testu cukru a cukrovku ještě nezjistili, jen, že je na hranici a nesmí se zvýšit.
Jak už píše Ulrika, nedělala bych si těžkou hlavu s obavami, jestli bude mít tvoje malé někdy cukrovku!
Mně bylo řečené, že musím dávat pozor na cukr a tuky.
Jak už jsi se ptala, místo cukru slaď v normě medem. Koláč si můžu vzít, ovocný, ale bez šlehačky a ani žádnou šlehačkovou dortu!
Jídlo si rozdělit na menší porce 5-6× denně, kvůli stabilní hladině cukru
a ovoce můžeš jíst do 17 hodin. Později se tvé tělo nevyrovnává dobře s ovocným cukrem. A jak každý ví, hodně pít!
Hlavu vzhůru, všechno bude dobré!!!
Iva a Michael 27tt ![]()
Ulriko,
vám tedy dělali ten test jen ten třetí den po porodu a už pak nikam nemusíte? Mě brali krev jen jeden den a na vyšetření máme dorazit až přestanu kojit. Což taky mužou být dva roky. Tak to fakt nechápu. A to mám pořád držet dietu. Maruš
Maruš,
mám ještě naklusat půl roku po porodu na glykemickou křivku (pošle mě obvoďák, v porodnici jsem pro něj dostala lejstro), což je u mě koncem ledna. O konci kojení nebyla řeč. Já myslím, že tohle asi nejsou až tak důležité věci - kdy, hlavně že se to ještě zkontroluje. Pevně doufám, že to bude v pořádku, i když teda co kojím a hlavně v noci pořád vstávám (u nás je norma čtyři kojení v noci), tak si dost dobíjím energii na sladkém, bohužel. Polomáčené sušenky, to je moje droga
. No, budu to muset omezit, dieta pár měsíců se dá vydržet, ale celý život bych ji mít nechtěla ![]()
Co se týká glykemické křivky, tak třetí den po porodu mi brali na křivku krev několikrát, myslím že 5 x. A tu cukrovkovou dietu prý držet nemusím, jen mám jíst racionálně (no, knedlíky se svíčkovou a šlehačkové dorty se u nás stejně nevedou, takže to znamená u mě jíst tak normálně. Až na ty sušenky…)
Ulrika
Ulriko,
no je pravda, že dietu bych taky nechtěla držet pořád, nejsem schopná ji držet teď, ale budu muset začít, protože jsem docela přibrala a paní doktorce se to určitě líbit nebude. Taky v noci kojím často a dobíjím se zmrzlinou
. Tak ať to je v lednu OK. Maruš
Ulriko a ostatní těhulky ,maminky
moc vám děkuji za rady.Snažila jsem se dietu dodržovat už ted.Takže již několik dní jsem neměla nic sladkého(dortíčky,sušenky,čokoládky).Ale nejsem si zcela jistá jestli nedělám chybu,koupila jsem si např.dia marmeládu,přesnídávku a nevím jestli vlastně mužu tohle bez problému jíst.Zítra jdu do Podolí,tak se na vše zeptám,snad se mi to nevykouří z hlavy.Je pravda,že jsem si za těch několik dnu na tu myšlenku zvykla,holt mé oblíbené sladkosti jdou stranou,uf a to mě čekají vánoce!To teprve bude zkouška mých nervu a pevné vule.Ještě jednou díky a přeji krásné vánoční svátky.
Andynka a Tobiáš 33tt(již ukončený)
Holky kdyz mi nasla mudr podle testu cukrovku tak jsem si koupila papirky penthapan urcuji z moce glukozu, bilkoviny, ph atd. a ja mam jen malinko zvysenou bilkovinu co to znamena? A jaktoze kdyz mam tehu cukrovku podle ogtt a na papirku mam cukr negativni? Nebo to spolu nesouvisi?
Hodnoty: na lacno 5,33 po hodine 9,33 a po dvou hodinach 7,7