Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jarmila65 píše:
Zdravim vsechnytrapi nas vnuk. Vzdy kdyz prijede na navstevu, tak najdu prokousana tricka. Nemohla jsem uverit vlastnim ocim, je mu 7 let. Ptala jsem se dcery a pry ho nachytala taky, jen mi to nechtela rikat. Nasla jsem takhle 9tricek a vubec nevim jak to vyresit, az tu zase bude. Nemate prosim zkusenosti s takovym chovanim u deti?
Jakože vleze do skříně, a okouše trička? A svetry, košile atd mu nechutnají? Nezlob se, ale tomu fakt nevěřím.
@arinecka ja jsem tomu take poprve neverila a myslela jsem si ze mame v dome mys. Ale bohuzel se i sam priznal. No, jen se podivejte sami
Kdyby kousal jen svoje trička, řešila bych psychologa, zubaře a nabídla šátek nebo kapesník, ať zatím likviduje tu jednu věc.
Ale nějak si neumím představit dítě co jde do skříně prarodičů kousat jejich trička ![]()
@arinecka Kosile jsou na nej poveseny moc vysoko a svetry jsou hlavne pletene. No, tricka ma proste po ruce.
@jarmila65 píše:
@arinecka Kosile jsou na nej poveseny moc vysoko a svetry jsou hlavne pletene. No, tricka ma proste po ruce.
A ve škole taky kouše dětem trička?
@jarmila65 muj kluk si kousal rukavy v prvni tride, protoze se bal ucitelky. Tak za 3 mesice to preslo, kdyz videl, jak ma znicene veci. Zacal kousat pastelky
.
@tulipán píše:
@jarmila65 muj kluk si kousal rukavy v prvni tride, protoze se bal ucitelky. Tak za 3 mesice to preslo, kdyz videl, jak ma znicene veci. Zacal kousat pastelky.
A není třeba ADHD, nepotřebuje se zabavit? Koupila bych mu nějakou gumovou, kterou může kousat, nezdá se to, ale tento zlozvyk dost obrušuje zuby.
@jarmila65 píše:
Zdravim vsechnytrapi nas vnuk. Vzdy kdyz prijede na navstevu, tak najdu prokousana tricka. Nemohla jsem uverit vlastnim ocim, je mu 7 let. Ptala jsem se dcery a pry ho nachytala taky, jen mi to nechtela rikat. Nasla jsem takhle 9tricek a vubec nevim jak to vyresit, az tu zase bude. Nemate prosim zkusenosti s takovym chovanim u deti?
Přejde ho to. I když zpočátku to chce nonstop upozorňovat. Taky jsme si tím obdobím prošli, syn měl všechna trička prokousaná v oblasti krku, jak je vždy strčil ze zlozvyku do pusy a žvýkal. Chvíli jsem hlídala a upozorňovala, teď už si to hlídá sám - líbí se mu, když nu něco opravdu sluší a nechce si to zničit
Pomohla i motivace - že si vybírá oblečení v obchodě podle svého vkusu a má k tomu kusu hadru trochu větší vztah.
@jarmila65 Syn to dělával ve škole, když byl nervózní z písemek. Je citlivější a místo, aby se soustředil na práci, začalo mu jet v hlavě kdejaké co když… Co když to nestihnu, co když to budu mít špatně atd. A kousal do trička. Že to nemá dělat samozřejmě věděl, je to stejně jako s jakýmkoliv jiným zlozvykem, člověk si nemůže pomoct. Místo výslechů a poučování jsem mu nabídla něco, co hryzat muže. Koupila jsem mu Kousák, sám si vybral tvar a barvu, nosí ho na krku jako “šperk” a je spokojený. A za ten rok, co jo má, se potřeba kousání dost snížila, teď už kouše jen při velkých pololetních testech.
Psycholog je určitě fajn, ale vzhledem k jejich současné vytíženosti a k tomu, že teď spousta dětí řeší závažnější problémy nevím, jestli se k němu v dohledné době dostanete. Váš vnuk kousáním řeší nějaký diskomfort. Bylo by třeba zjistit, jestli se u vás něčeho nebojí, jestli mu třeba nevadí něco, co děláte apod. Ale chce to, aby s ním mluvil někdo, v koho má důvěru, aby mu nekladl přímé otázky jako při výslechu a nedorážel na něj, když hned neodpoví (což při vší úctě prarodiče rádi dělají). Zeptejte se ho třeba, co byste mohli udělat, nebo co by mu pomohlo, aby se cítil dobře.
@Temnástranasíly neni, ucitelka byla. Ted uz je na 8G a davno to nedela ![]()
@Sunlight515 píše:…u nás syn taky rozkousaná trička u krku, furt lepší než okousané nehty 🙄, je mu 16 a už si svoje značkové trička nekouše.
Přejde ho to. I když zpočátku to chce nonstop upozorňovat. Taky jsme si tím obdobím prošli, syn měl všechna trička prokousaná v oblasti krku, jak je vždy strčil ze zlozvyku do pusy a žvýkal. Chvíli jsem hlídala a upozorňovala, teď už si to hlídá sám - líbí se mu, když nu něco opravdu sluší a nechce si to zničitPomohla i motivace - že si vybírá oblečení v obchodě podle svého vkusu a má k tomu kusu hadru trochu větší vztah.
@ivusha no já pochopím, že je třeba nervózní a kouše si svoje tričko, které má na sobě…ale chodit kousat cizí trička do skříně?
@Monchichik píše:
@ivusha no já pochopím, že je třeba nervózní a kouše si svoje tričko, které má na sobě…ale chodit kousat cizí trička do skříně?
Treba se tam schoval…
@tulipán Tak vůbec nechápu, proč dítě leze do cizích skříní…to by měl vědět, že se nedělá…a jinak bych ho nenechala vůbec o samotě…