Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, maminky,
chtěla bych Vás poprosit o radu nebo o Vaši zkušenost. Dcerka
zakopla a spadla nám hlavičkou přímo na oblý schod a má na tom
místě modřinu a promáčklinu. Nikdy dřív ji tam neměla a není ani
na druhé straně hlavy. Opravdu se objevila až po pádu. Jeli jsme
s ní do dětské nemocnice, kde jí pan doktor hlavičku osahal, ale ne
na místě, kde ta promáčklina je a i když jsem ho upozornila, že je
trochu jinde, než se díval, už na ni nesáhl. řekl že tam nic necítí
a poslal nás domů. Není to moc velká prohlubeň. To místo je velké
asi jako jeden článek prstu, ale je tam. Byla bych klidnější, kdyby
se ji opravdu snažil nahmatat a řekl, že to tam cítí, ale není to
nic závažného. Změnu v chování nepozoruji. Akorát možná víc spí
odpoledne, ale to může být i počasím. Jen mě vyděsilo, že
zlomenina klenby lební se projevuje deformací hlavy a když to
zůstane promáčklé, může to do budoucna vyvolat epilepsii.
Pro klid se zítra ještě pojedeme poradit s pediatrem, ale ráda bych
znala i Váš názor a případně Vaše zkušenosti, jestli se Vám také
stalo, že se po pádu na hlavu miminku udělala na místě prohlubeň
a jak se to řešilo. Za každou odpověď budu vděčná.
Já jsem teda plašan a pokud tam fakt je promáčklina tak bych jela do jiný nemocnice
@Áďa24 děti mají na hlavě ještě poměrně velkou vrstvu tuku, která se o tu hranu mohla narušit a zůstane tam prohlubeň. Naše malá to měla na čele a než se zahojila modřina, šlo to taky nahmatat.
Nám se to taky stalo, pád na rantl od židle a v první chvíli jsem se vyděsila. Malá ale plakala běžně a uklidnila se jako po všech ostatních pádech, spává nebyla a nezvracela. Uvědomila jsem si, že dítě má hodně podkožního tuku a opravdu ta promáčklina byla možná půl cm hluboká. Když vám malou prohlédl lékař, tak to bude asi v pohodě. Klidně zítra zajděte ještě k dětské, ale taky si myslím, že to je jen kvůli tomu tučku.
Děkuji za odpovědi.
@Liška32 Můžu se prosím zeptat, jak dlouho ji tam měla?
Po nějakém náraze v batolecím věku jsem taky na hlavičce cítila jakoby prohlubeň. Naštěstí to během pár dní zmizelo, možná něco na tom tuku bude. Rentgen malé nechtěli dělat?
@Petule030 Prohlídka vypadala tak, že jsem vešla s malou do ordinace, pan doktor se na ni vrhl, prohmatal jí čelo, ignoroval mě, když jsem mu opakovaně říkala, kde se promáčklina nachází, tvrdil mi, že nic nenašel, dcera půlku vyšetření proplakala a doktor se mě ptal cituji „a co tak řve“, přitom ho viděla poprvé a on aniž by na ni mile promluvil nebo cokoliv, tak na ni hned sahal (chápu, že není čas na nějaké divadlo při vyšetření, když je plná čekárna, ale je to DĚTSKÁ nemocnice a trošku vstřícnější přístup k malým pacientům by měl být na místě), pak se doptal na pár otázek ohledně změny chování, spavosti atd. a byl s náma hotový. Doma jsem si pak přečetla ve zprávě: pláče a nejde validně vyšetřit. O žádném rentgenu nebo ultrazvuku se ani nezmínil. Na tom, že má malá opravdu důlek v hlavě se nás shodlo mimo nemocnici 6 ze 6 lidí, kterým jsem to ukazovala.
@Áďa24 píše:
Děkuji za odpovědi.
@Liška32 Můžu se prosím zeptat, jak dlouho ji tam měla?
Jé to už si nepamatuju. Určitě několik dní. Byli jste u dětské? Jak to vypadá?
@Liška32 ano, ale nakonec pomohl až pediatr. Říkal, že je to v pořádku. Údajně je lehce poškozená jen nejvrchnější vrstva lebky, takže na mozek to nemá a nebude mít vliv.
@Áďa24 já ti rozumím. Člověk chce aspoň trochu vstřícnosti, ale bohužel každý Dr je jiný…ale toto by se mi taky nelíbilo. Je dobře, že sis to nechala ověřit jinde. Jistota je jistota ☺️️