Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, prosím o radu ohledně promlčecí doby v případě dědictví. Nedávno jsem zjistili, že zahradu u domu mojí babičky vlastní s části její strejdové, kteří jsou již cca 15 let po smrti, ale při jejich dědickém řízení to nikdo neřešil, zajímá mě, jak to teď řešit.........jeden z nich emigroval do Kanady, ktde také zemřel, takež všichni jeho pozůstali žijí někde tam, ale nemá na ně žádné kontakty, nestíkali jsme se s nimi.díky moc. M.
Když se dodatečně objeví nový majetek, který nebyl v původním dědickém řízení projednám, musí se projednat. A je jedno, zda od úmrtí uběhl rok nebo 50 let.
Stačí když na soud, který projednával dědictví napíšeš dopis a požádáš o dodatečné projednání zahrady. Přilož výpis z katastru (stačí i ten internetový).
Příslušný k projednání dědictví je soud, kde měl zůstavitel trvalé bydliště. Pokud neznáš spisovou značku, napiš iniciály mrtvého. Soud už to dohledá.
Manželova babička zemřela a od vyřízení dědictví v lednu uplynou tři roky. Nemovitost obyva jeji syn který vlastní polovinu a manžel s jeho bratrem mají každý čtvrtinu a do teď jsme neviděli žádné peníze od strýce který by nás měl vyplatit. Platí také zde promlčecí lhůta takže když nám do ledna peníze nevyplatí nemusí nám už nic dávat?
@monika Dandelová píše:
Manželova babička zemřela a od vyřízení dědictví v lednu uplynou tři roky. Nemovitost obyva jeji syn který vlastní polovinu a manžel s jeho bratrem mají každý čtvrtinu a do teď jsme neviděli žádné peníze od strýce který by nás měl vyplatit. Platí také zde promlčecí lhůta takže když nám do ledna peníze nevyplatí nemusí nám už nic dávat?
já mám za to že uvás je to trochu něco jiného. manžel zdědit čtvrtku ta je prostě jeho tu mi nikdo nevezme. teď jde spíš o to zda jste se o tom vyplacení jen dohodli ústně že vás vyplatí nebo to proběhlo soudem že ten to stanovil a je i určitá daná částka - jestli soudně tak bych to poněm vyžadovala snad i exekučně klidně ale jestli jen to jen domluvou tak to už je věc jiná páč vy máte na dům nárok takže řešení je několik buď se celí prodá a to se podílově rozdělí nebo ten kdo tam chce zůstat tak vás vyplatí. ale určitě bych to řešila jestli chcete peníze co nejdřív nebo tam třeba taky bydlet.
Dobrý den, mám dotaz. V roce 1975 jsem od své babičky s manželem odkoupila rod.dum.Smlouva byla sepsaná tak, že my máme 9desetin a babička 1des. stím, že se do smrti o ní postaráme v nemoci atd. Sepsání smlouvy se zučastnili i její 4 synové, kteří se zřekli domu v náš prospěch. Babička je 21let po smrti, tři synové také. Ted jsme se dozvěděli, že se musí vyřešit dědictví po babičce. Když babička umřela, nikdo nás k žádnému pozustalému dědictví nevolal. Měli jsme ve smlouvě se oní postarat do její smrti, stím, že je vše vyřízené. Ted nás to zaskočilo. Děkuji. Barnovská
Hezký den,
ráda bych se Vás zeptala na pár otázek.
Zakoupila jsem si družstevní byt. Pronajala jsem ho své mamince a z určitých finančních důvodů jej mám napsaný na mou matku. Moje maminka vlastní členské práva a povinnosti k mému bytu. Mé jméno nefiguruje úředně vůbec nikde na dužstvu. Pouze u úvěru na tento byt mé jméno figuruje jako u spoludlužníka, dlužníkem je má sestra. Chtěla bych se informovat zda-li je možné si tuto situaci jaksi právně ošetřit, aby moje maminka nemohla s mým bytem nijak disponovat bez mého souhlasu? Co mohu pro to udělat? Postačí sepsat nějáká dohoda?
Také by mne zajímalo jak by se situace řešila v případě smrti mé maminky? Mám 3 sourozence. Postačí když mi maminka napíše závěť, se slovy, že mi po své smrti přenechává tento byt? Nemohl by tento případ být považován za vydědění mých sourozenců? Mohla by být tato závěť napadena?
Děkuji Vám za Vaší odpověď
S pozdravem
Petra
Ahoj, ozivuji diskuzi a prosim o zachovani anonymu.
Po jedenacti letech se otevrelo dedictvi po otci (pouze dva primi dedici - ja a bratr), nebot se zjistilo, ze otec vlastnil pulku matciny nemovitosti, pricemz se rozvedli v dobe, kdy mne byly tri roky. Nemovitost je po jeji babicce, vubec netusim, jakym stylem se dostala do vlastnictvi obou, nebot otec tam bydlel asi pul roku (bylo to vpodstate neobyvatelne a nakonec se stehovali za praci), ale na tom uz ted nesejde. My o barak jako takovy momentalne nestojime, ale stejne musime nechat vyhotovit odhad nemovitosti pro notare, ale vzhledem k tomu, ze se dedictvim neminime dale zabyvat (proste bratr zdedi jednu pulku, ja druhou, kdyby to slo, tak se sveho dedictvi vzdame pro matku, ale to samozrejme nejde, kdyz neni v dedickem rizeni). Mame od katastru podklady pro odhadce a ma to byt odhad k datu umrti otce. A ja nevim, co si pod tim mam predstavit - bude se k tomuto datu stahovat jen ten odhad a nebo cele dedicke rizeni (mezitim se zmenily zakony)? Jinak nasla jsem odhadce na dum a teda prijde mi cena docela vysoka, pry pokud se dela odhad jen za timto ucelem, tak staci jen nejaky „obycejny“, ale at hledam, jak hledam, google se mnou nekamaradi a nemuzu nic najit. Neprosel jste tim nekdo, pripadne neporadite, jakeho odhadce hledat?
Koukam, ze jsem obnovila diskuzi v nevhodnou dobu, kdy bylo vytvoreno milion dalsich diskuzi, takze zapadla. Opravdu nikdo nevite, jak to bude? Diky!
@JayLee A predpokladam, ze se asi nedela jen odhad pulky, takze to musi odhadnout cele? A jinak mockrat dekuji ![]()
A jinak asi netusis, zda se bude postupovat podle novych zakonu nebo podle zakonu, ktere platily v tom roce 2005?
Dobrý den,mám dotaz.
Přítel ručil na byt,kolegyni v práci.
Měla úvěr od Modré pyramidy.
Dotyčná zemřela, jediná dcera se vzdala dědictví a dluh přešel na přítele a jeho kamaráda.
Musí teď na půl zaplatit cca 400 000,–.
Je mi divné,že paní umřela 2014 a rozhodnutí přišlo až letos.
Proč takový průtah,když byl jediný dědic,je to obvyklý postup a je možné se z toho nějak vymanit?
Přítel se stará o nesvéprávného příbuzného, má ho v péči a tato platba je pro něj dost zátěží.
Děkuji
Obecně dluh přechází na dědice, nejsou-li nebo dědictví odmítnou, má věřitel smůlu. V daném případě věřitel (asi banka) se bude hojit na ručitelích, od toho vlastně jsou. V konkrétní případu bych se obrátil na advokáta. Je to asi složitější, budou tam možná nějaké lhůty atd.