Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní, vztahuje. Ale je to trošku složitější. Promlčecí doba je 1 rok (jde o závazek z přepravy), po té době můžeš u soudu vznést námitku promlčení. Jestližee jsi ji ale nevznesla a došlo k vydání rozsudku (platebního rozkazu), promlčecí doma je pak 10 let od právní moci takového rozsudku (platebního rozkazu). Zkus se kouknout do spisu, promlčené to být teoreticky může, ale spíš bych řekla, že nebude.
Anonymní píše:
Ahoj, raději anonymě, přišla mi exekuce na dluh z roku 1999. Nikdy mi nepřišlo nic, žádná upomínka, prostě nic. Je to od dopravních podniků v Praze a já bydlím v jablonci a nevím, jak bych mohla dostat pokutu v Praze. Mají nárok po tolika letech ze mě vymáhat něco o čem ani nevím? Nevztahuje se na takovýto dluh promlčecí lhůta?
zkontorluj rodne cislo atd jestli to je opravdu tvoje - jinak vis po tolika letech urco ze jsi tam nebyla? na pokutu tam nemusi zit ![]()
rozhodujici je opravdu soudni rozhodnuti - exekutor pak dolozi ze te tu dobu „hledal“ a je to..
kazdopadne to res s nim, jinak ti muze obstavit ucet, vyplatu atd..
Můj táta teď řešil něco podobného, nevím přesně čeho se dluh týkal, ale podal návrh na promlčení dluhu a uspěl Normálně sepsal nějaký papír, odnesl to na soud potvrdit a jednu kopii si tam nechali, do měsíci mu přišlo vyrozumnění o promlčení, ale podrobnosti nevím.
Nevíte jak postupovat? Podat odvolání? Co by mělo obsahovat?
Nevím, možná tě chytili v tom Jablonci, ale exekuce jde třeba z nějaké centrály z Prahy. Pokud je tam psané, že tě chytili v Praze v tolik a tolik hodin, tak buď jim někdo lhal a nahlásil tvoje jméno a adresu (ale oni chtějí občanku), nebo to podnik tak zkouší na lidi…fakt nevím, co je pravda.
Kamarádka mi nedávno volala, že ji přišla upomínka, tak byla rozčílená, protože sme to platily spolu a ona neví, kde se ta pokuta vzala, že ji od té doby nechytili. Tak sem se jí ptala, jestli si schovala doklady o úhradě pokuty a on mi řekla, že ne.
Mě přišla jednou upomínka, ale to bylo za nějakou krátkou dobu po tom, co me chytli. Chytili mě 3krát a vždy to byla blbá náhoda. (zapomněla jsem cvaknout jízdenku, byla jsem zvyklá na kartu). Tak jsem tu upomínku někam založila a nic neplatila.
Oni možná pošlou jednu upomínku, ale pak nemají povinnost ani během 10ti let ti něco posílat.
Já to šla nakonec zaplatit po 7 letech, protože jsem měla strach, aby na mě nepřišla exekuce. Platila jsem kolem 2600,– (nebylo to navýšené o žádné penále z prodlení) a byl klid. Doklady o zaplacení mám dodnes.
U dopravního podniku není asi žádná promlčecí doba. Máš tam prostě dluh, který se nepromlčí, možná ani po 15ti letech.
Mým 2 známým přišel dopis na úhradu kolem 60.000,– ..si tam těch pokut měli víc. Ale je to dost. A další známá musela platit kolem 15.000 za jednu pokutu. Nevím jak to počítají.
Když jsi anonymně…kolik máš platit ty? Pokud se můžu zeptat.
No ja pochybuju ze pokuty jsou takove horentni - to spise pak naklady exekutoru ![]()
No na papíru od exekutora je 12.590,– na soudním rozhodnutí je 1.170,–. Tamto je výzva od exekutora a to druhé je soudní. To od soudu je teď z března, tamto z 2009. Hlavně tam není za co, jen hlavička DP Praha. A jenom Zdravotní a sociální má výjimky na promlčení, proč by to měl DP? A nee, v Jablonci mě nikdy nechytili ![]()
beruska2× píše:
No ja pochybuju ze pokuty jsou takove horentni - to spise pak naklady exekutoru
Jasně tam je už přirážka exekutora..
Anonymní píše:
No na papíru od exekutora je 12.590,– na soudním rozhodnutí je 1.170,–. Tamto je výzva od exekutora a to druhé je soudní. To od soudu je teď z března, tamto z 2009. Hlavně tam není za co, jen hlavička DP Praha. A jenom Zdravotní a sociální má výjimky na promlčení, proč by to měl DP? A nee, v Jablonci mě nikdy nechytili
Kontaktuj exekutora on bude mit za co a kolik, musi mit soudni rozhodniti za co to je..
Anonymní, výjimku dopravní podnik nemá, promlčecí doba je 1 rok. Ale když jsi to u toho soudu neřekla, tak smůla. Námitku promlčení musíš vznést ty jako žalovaná. Jestli jsi nebyla přítomna, je nutné si zjistit, jestli tě k soudu řádně předvolali, jeslti ti byl řádně doručen platební rozkaz. Jeslti to všechno proběhlo v pořádku, máš bohužel pravděpodobně smůlu. Ale pokud se tam stala chyba, je možné to napadnout. Jenže to my ti tady neporadíme, to musíš kouknout do spisu.
Anonymní píše:
No na papíru od exekutora je 12.590,– na soudním rozhodnutí je 1.170,–. Tamto je výzva od exekutora a to druhé je soudní. To od soudu je teď z března, tamto z 2009. Hlavně tam není za co, jen hlavička DP Praha. A jenom Zdravotní a sociální má výjimky na promlčení, proč by to měl DP? A nee, v Jablonci mě nikdy nechytili
To je divný, tam by mělo být napsaný za co. Není tam nějaký tel. číslo? Já být tebou, tak bych chtěla podrobnosti. ![]()
No můžu se k tomu soudu odvolat a má to odkladný účinek, ale jak jsem mohla namítat někde něco o promlčení, když mi nic nebylo doručeno
. Jsem vdaná 9 let a přišlo mi to na jméno za svobodna, to znamená, že mě ani těch 9 let nikdo nikde nehledal! Jak to formulovat nevíte holky?
Jak tu někdo psal, tak bych zkusila uplatnit námitku promlčení. Za zkoušku nic nedáš. U soudu stejně DP musí předložit důkazy, že šlo o tebe.
Tak pokud to bylo posláno na špatné jméno a tobě se to nedostalo do ruk, tak se můžeš bránit, to je chyba soudu. Zkus to namítnout, že rozsudek není pravomocný, proto nemůže být vedena exekuce. Se sepsáním si ale nech poradit od odborníka.
Ahoj, raději anonymě, přišla mi exekuce na dluh z roku 1999. Nikdy mi nepřišlo nic, žádná upomínka, prostě nic. Je to od dopravních podniků v Praze a já bydlím v jablonci a nevím, jak bych mohla dostat pokutu v Praze. Mají nárok po tolika letech ze mě vymáhat něco o čem ani nevím? Nevztahuje se na takovýto dluh promlčecí lhůta?