Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky,
chtěla bych Vás poprosit o radu, zjistila jsem, že mám 4 měsíce propadlý občanský průkaz, používala jsem ho teď dost často, a nikdo si toho nevšiml, chtěla bych se zeptat zda nevíte co mě bude čekat, kromě toho, že si musím zajít vyřídit nový OP, je za to nějaká pokuta. Přestěhovali jsme se teď na nové bydliště, nešlo by to udělat nějak tak, že bych šla vyměnit občanku s tím, že mám změnu trvalého bydliště? Moc Vám děkuji. Katka
Ahoj, záleží na tom na jakého úředníka narazíš. Brácha měl propadlou občanku, šel si ji vyměnit, stačil mu pěkný úsměv a měl ji vyměněnou zadarmo, ale paní úřednice mu řekla, že by měl zaplatit 500 kč pokuty. Ale to bylo ještě loni, tak nevím jak to bude dnes. Asi opravdu záleží na koho narazíš. ![]()
My se stěhovali loni v únoru, začátkem března jsme si vyřídili trvalé bydliště a získali jsme k občankám s odstřiženým rohem papírek
Taková občanka platí jen dva měsíce, ale my schválně počkali na narození Elči, abychom měli v občankách všechny dračice… No a pak jsme nestíhali a měnili jsme občanky až někdy v říjnu. A paní úřednice nám ještě pogratulovala k miminku, byla moc milá…
Ono opravdu asi záleží na koho narazíš - ale když tam půjdeš s úsměvem a vysvětlením, že jste věděli o změně bydliště a tak jste na ni čekali, tak to asi vyzní líp, než když tam někdo neurvale vtrhne jako velká voda a dává úředníkům najevo, jak ho otravují…
Lesina
Ahoj,
manzel byl dokonce s propadlou obcankou volit a nikdo si toho nevsiml, my to zjistili az po volbach, pani na urade mu to dala bez pokuty, fakt zalezi na tom na koho narazis.
Mě po přestěhování střihli občanku a nikdo mi neřekl, že je nějaký termín na výměnu, tak mi trvalo pár měsíců, než jsem to vyměnila - a to až na základě toho, že jsem nedostala úvěr v obchodě:D Neplatila jsem nic. Teď měním občanky tak často, že nehrozí…
Ale souhlasím, že to záleží, na koho narazíš.
Ahoj!
Já měla skoro rok propadlou občanku. Původně mi prý chtěli dát pokutu, ale rozmysleli si to, za což jsem byla samozřejmě ráda.
Viděli tam asi zapsané dvě děti celkem brzo po sobě, tak se asi slitovali. ![]()
Jinak jsem si přečetla o lidech, kteří dostali pokutu.
Pokuta může být od 100,– - 10 000,–.
Ka1985, jak je to s vymenou uz vis. Pokud mas platny pas, tak ten nos misto te obcanky. Na propadlou obcanku na poste nedostanes penize ani ti nevydaji zasilky, na ten pas ano. Jinak vetsina peneznich ustavu ti na propadlou obcanku nezalozi zadny produkt, predevsim ty uverove. V tomto pripade je i ten pas na nic.
Jeste maly dodatek, jestli ti pri vymene odeberou tu starou obcanku a daji ti takove „potvrzeni“, tak s tim take na poste ani v bankach nepochodis.
Ahoj,
holky nevite nekde nektera, jak dlouho trva vyrizeni obnoveni OP?
Da se to urychlit za poplatek???
Bratr ma jed do Anglie 1.2.2014 a jde tam blbecek az v pondeli - prtz mu Obcanka vyprsi 5.2.2014 :-/
My jsme je popoháněli a zvládli to za 3 týdny. To by brácha nestihl. Já jsem je honila kvůli termínu porodu, zvládli to den před porodem.
Možná zkusit udělat pas, ten by měl jít udělat rychleji než občanka.
@Olion Nic jineho asi nezbyde
rychlopas stoji 1500,– a je hotovy za 3 dny ale platnost je jen na 6 mesicu. Za blbost a lenost se plati ![]()
Byla jsem si vyřizovat OP 6.1. a přesně za 3 týdny 27.1. si ho mám jít vyzvednout. Bylo mi řečeno, že ho mají někdy dřív, ale radši říkají 3 týdny, ať tam nemusí chodit lidi zbytečně 2×, kdyby ho ještě neměli.
Podle me to zalezi na urednici. Ja jsem mela propadlou obcanku 4 mesice, byla jsem v zahranici a nechtelo se mi kvuli tomu litat, a urednice rikala, ze nic platit nemusim, ze to jeste neni tak dlouho ![]()
@lucik2011 je třeba přijít s omluvou, že jste si až teď všimla atd.