Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, prosím o vysvětlení jak je to s proplacením dovolené po mateřské dovolené. Z čeho se určuje částka, kterou mi zaměstnavatel zaplatí za každý den dovolené, na který mám nárok? Je pro mě nějak nevýhodné, kdyby mi to zaměstnavatel nezaplatil hned po MD, ale na konci roku, případně může to zaměstnavatel rozložit v čase?
@Lendeš Ta dovolená se neproplácí, ale čerpá a nárok na čerpání bez krácení máš pouze bezprostředně po skončení MD. Tj. jdeš na mateřskou dovolenou, řádnou dovolenou a až oak rodičovskou. (ale seš pořád doma a peníze dostaneš, proto si to mnoho lidí plete).
@Lendeš : přesně, dovolenou můžeš čerpat před nástupem na rd ( nekracena ) nebo po skončení RD ( krácena ). A částka se vypočítá z platu před MD.
A co tento pripad? Pujdu na materskou, po sesti mesicich nastoupim zpet do prace, budu pracovat a potom si tu dovolenou vycerpam jako zamestnanec. Je s tim nejaky problem? Penize neresim, kdy je co vyhodnejsi na proplaceni, chci to volno.
@selia @myskalucka Díky za odpovědi. Psala jsem totiž zaměstnavateli, že budu chtít dovolenou a pak hned RD a on, že s tím nemá zkušenosti a jestli ta dovolená jde rozložit v čase.
@Jogrr není, ale čerpáš ji jako zaměstnanec tak jako tak. jde o to, že když jdeš nejdřív na RD, tak RD není odpracovaná doba a dovolená se krátí. MD, nemocneská a samozřejmě taky čas, kdy skutečně do práce chodís, odpracovaná doba je, proto se dovolená nekrátí.
@Jogrr píše:
A co tento pripad? Pujdu na materskou, po sesti mesicich nastoupim zpet do prace, budu pracovat a potom si tu dovolenou vycerpam jako zamestnanec. Je s tim nejaky problem? Penize neresim, kdy je co vyhodnejsi na proplaceni, chci to volno.
Vracela jsem se taky po MD do práce, v takovém případě se dovolená nečerpá celá, ale prostě MD se bere jako odpracovaná doba, tedy pokud máš třeba 5týdnů řádné dovolené a na MD bys byla např. do konce června v daném roce, tak od července budeš normálně chodit do práce a těch 5 týdnů si vyčerpáš dle své preference kdykoli. Je to jen zvláštnost čerpání hned po MD před RD, že se čerpá celá dovolená respektive běžně se říká „proplatí“, ale fakticky to tak samozřejmě není…některé mámy ale ani nezaregistrují, že by měly zaměstnavatele požádat a zaměstnavatel jim zkrátka pošle peníze, ze kterých jsou mile překvapené ![]()