Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, dokázal by mi někdo vysvětlit a poradit jaký je rozdíl v peněžním příspěvku během mateřské dovolené a rodičovském příspěvku? Vím, že měsíční příspěvek se liší podle toho jak dlouho budu doma ( celková částka 220 000kč / počet měsíců ). Takže kromě této částky už nebudu měsíčně nic dostávat, nic se nevypočítává z platu který jsem pobírala před nástupem na MD? Jednoduše řečeno mají tedy všechny maminky, které budou doma 3 roky stejnou částku na měsíc, všechny maminky, které budou doma 2 roky mají taky stejnou částku ( vyšší )…
A jak je to, když půjdu na neschopenku už ve 2.měsíci z důvodu nebezpečného povolání? Vím, že je to složitá otázka, ale snad pochopíte co mě zajímá. Děkuji
@mrkvikva PPM (peněžitá pomoc v mateřství) se pobírá 28 týdnů a počítá se z předchozího platu, RP (rodičovský příspěvek) je 220 000 a můžeš si jeho výšku navolit jak chceš (220 000/vybraná částka - počet měsíců, kdy ho pobíráš), do výše 11 500 (ta částka tedy nesmí překročit tuším 70 % předchozího platu) - ten je pro všechny maminky stejný, liší se jen PPM (někdo na PPM ani nárok nemá a rovnou pobírá RP)
A ještě dodatek - neschopenka neovlivní výš PPM - počítá se z platu před nemocí, průměrného.
@mrkvikva Mateřská se bere půl roku a vypočítává se z platu. Rodičovský příspěvek činí pro všechny matky 220 tisíc. Vybírat si můžeš max jedenáct a půl tisíc měsíčně (pokud jsi měla dostatečný plat) a pak ti vydrží chvíli. Nebo řekneš, že chceš měsíčně 3334 Kč a vydrží ti dlouho. Matká, které nepracovaly, se příspěvek z logických důvodů rozpočítá na čtyři roky. Ale furt to je 220 tisíc.
Nemocnenská na „nebezpečnou práci“ neexistuje, ale pokud si tvoje doktorka vymyslí diagnózu a ty budeš na neschopence, výši pobírání ničeho to neovlivní.
@mrkvikva jinak to vypada, ze rodicak od pristiho roku pujde zvedat do vyse materske. Ta je cca 70% prijmu
@Ornwen píše:
@mrkvikva jinak to vypada, ze rodicak od pristiho roku pujde zvedat do vyse materske. Ta je cca 70% prijmu
Ale celková částka zůstane stejná, jen RP bude možné rychleji vybrat.
Jj to jsem četla, že těch 220000 půjde vybrat i rychleji, šlo mi o to, kolik budu mít peněz když budu na mateřské, netuším kolik,,stojí,, miminko za měsíc, ale přišlo mi, že těch 7000kč nemůže na všechno stačit.
@mrkvikva však rodiče jsou dva, když je ženská doma s dítětem, musí se starat hlavně chlap
@mrkvikva píše:
Jj to jsem četla, že těch 220000 půjde vybrat i rychleji, šlo mi o to, kolik budu mít peněz když budu na mateřské, netuším kolik,,stojí,, miminko za měsíc, ale přišlo mi, že těch 7000kč nemůže na všechno stačit.
Na mléko, pleny a oblečení to stačí.
@mrkvikva píše:
pokud máš nárok na mateřskou dovolenou, tak budeš pobírat peněžitou pomoc v mateřství, která se ti počítá z platu. na netu si přípaně najdi kalkulačky, které ti to odhadem spočítají. Pak si můžeš požádat u zaměstnavatele po skončení mateřské dovolené o čerpání řádné dovolené a na to navázat rodičovskou dovolenou. V průběhu řádné dovolené můžeš čerpat rodičovský příspěvek (těch 220 000 Kč). tím si ještě navýšíš na nějakou dobu své příjmy. Prosím rozlišuj pojem mateřská/rodičovská dovolená = „omluvenka“ v zaměstnání a peněžitá pomoc v mateřství/rodičovský příspěvek = peněžní dávky. Doba čerpání rodičovského příspěvku se nemusí rovnat době rodičovské dovolené. No ale jak už tady zaznělo, základem je to, že rodiče jsou dva a otec by se měl do péče osobní i finanční zapojit také. Ale vím, že v některých případech je to bohužel pouze teorie…
@mrkvikva píše:
@alenka84 jenže ten má minimální mzdu a hlavně svoje zájmy
asi bych mu co nejdříve velmi razantně vysvětlila, že jste byli dva u plození a prostě je třeba, abyste byli dva i u péče. Měl by dospět…
Dospět by měl, jenže jak se říká…starýho psa novým kouskům nenaučíš… tak nějak doufám, že až na to dojde tak se zapojí a pokud ne tak je konec s teplyma večeřema a peníze nechám pro maly. Snad ho to trkne
My jsme to jeden měsíc počítali s manželem - pleny nás stojí cca 260 kč (máme hlavně látkové), mléko cca 1000, oblečení jak kdy - běžně asi 300 Kč, drogerii nakupujeme ve velkoobchodě takže cca 100 Kč měsíčně, do 2000 Kč se vejdeme určitě, příkrmy nekupuju, ale vařím.