Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My jsme to jeden měsíc počítali s manželem - pleny nás stojí cca 260 kč (máme hlavně látkové), mléko cca 1000, oblečení jak kdy - běžně asi 300 Kč, drogerii nakupujeme ve velkoobchodě takže cca 100 Kč měsíčně, do 2000 Kč se vejdeme určitě, příkrmy nekupuju, ale vařím.
Prosim a nevíte jak ro bude u mě?
K poslednimu lednu jsem dala vypoved ve stare praci kde jsem pracovala 6 let, od 1.Unora jsem nastoupila do nove prace a tam po tydnu zjistila tehotenstvi. Doktor mi dal. neschopenku. cca v Breznu mi dali vypoved ve zkusebce. Do dneška jsem stale marodila na ně. Dnes jsem dostala u dr papir na materskou a ukonceni marpdneho a ja nevim kam ten papir dat a z jake prace mi budou vypocitavat materskou, jestli i ze stare.
@veruada obávám se, že na peněžitou podporu v mateřství nebudeš mít nárok, protože ti už neběží pracovní smlouva a ani nestihneš ochrannou lhůtu. Možná mě někdo opraví, ale asi budeš čerpat rodičovský příspěvek. neměla bys lepší mít neschopenku až do konce šestinedělí? s papíry bohužel neporadím.
Možná si radši založ samostatnou diskusi nebo nějakou oživ. Obávám se, že sem se ti moc lidí neozve…
@nozu neschopenku nemůžeš mít až do konce šestinedělí. I jako nezaměstnaná automaticky nastupuješ na mateřskou a potom na rd.
Podle mne musí na ÚP.
@berry4 hele, já se nechci hádat, fakt jsem tady ale někde četla, že si nechávaly holky neschopenku minimálně do porodu. Ale jak jsem psala, nemám s tím osobní zkušenost, tak nemohu za informace ručit…
Ahoj. Připojím se s dotazem. Otěhotněla jsem neplánovaně po nehodě s prasklým kondomem. Netřeba zabíhat do podrobností. Žiji sama, platím si nájem atd. Plat mám teď slušný, ale…Partner nechtěl slyšet nic o tom, že bych si dítě nechala, prý není připravený a blabla. No prostě s ním počítat nemohu. Spíše vůbec (jasně, že po tomhle je konec). Nevím, co dělat. Na potrat jít nechci, ale nevím, jestli bych to zvládla finančně sama. Pokud to chápu správně, prvních pár měsíců bych měla nárok na PPM, ale to pak skončí a musela bych vyžít jen z RP? Jenže z toho bych nezaplatila ani nájem. Na nic jiného není od státu nárok? Přísppěvek na dítě 500 Kč a hotovo? Já jsem nikdy nepočítala, že by se mi něco takového mohlo stát, takže přiznávám, nemám v tom přehled. Proto ten dotaz. Ať vím, jak se rozhodnout, jestli si to nechat, nebo to vzdát. Protože vyžít např. se 7 tisíci na měsíc bez druhého platu…? To fakt nejde ![]()
@ztracenka01 Proč by měl být nárok od státu? Nárok máte od partnera, a to na výživné pro sebe a dítě.
@berry4 - pokud nemáš nárok na PPM a podle toho co píšeš opravdu nemáš, tak neschopenku si nech až do konce 6ti nedělí. Až pak dostaneš RP. K němu potřebuješ pak rodný list, takže hned po porodu si to vyběhej. Bohužel to nejde dopředu.
@ztracenka01 Vždyť budeš mít ještě alimenty na dítě a na sebe.
@berry4 píše:
@nozu neschopenku nemůžeš mít až do konce šestinedělí. I jako nezaměstnaná automaticky nastupuješ na mateřskou a potom na rd.
Podle mne musí na ÚP.
Pokud nemá @veruada nárok na mateřskou (PPM) - jako že nemá, protože se nevejde do ochranné lhůty - tak bude mít neschopenku až do konce šestinedělí. Takže doktorovi říct, že na PPM nárok není, ať neukončuje neschopenku. Na ÚP půjde až pro rodičák po ukončení neschopenky (tedy po ukončení šestinedělí). Na mateřskou se automaticky rozhodně nenastupuje!
Jo no. Spoléhat se na alimenty je, jak to jen říct, takové dvojsečné. Víme, jak to s tím placením v ČR je. Co když nezaplatí. Stačí dva měsíce a byla bych ve dluzích. Chápete. A rodiče už mi bohužel umřeli, takže tahle možnost také odpadá. Víte, jasně, že bych raději měla dítě ve šťastném partnerském, nejlépe manželském, vztahu. Tohle jsem neplánovala, vždyť jsme s tím dotyčným ještě ani nezačali bydlet. Byli jsme spolu 7 měsíců. Jenže bude mi 30 a mám strach jít na potrat, že se něco pokazí a už nebudu mít děti nikdy. A „zabít“ dítě kvůli financí. To je smutný. Moc smutný. Jenže mi očividně asi nic jiného koukám nezbude
@ztracenka01 píše:
Jo no. Spoléhat se na alimenty je, jak to jen říct, takové dvojsečné. Víme, jak to s tím placením v ČR je. Co když nezaplatí. Stačí dva měsíce a byla bych ve dluzích. Chápete. A rodiče už mi bohužel umřeli, takže tahle možnost také odpadá. Víte, jasně, že bych raději měla dítě ve šťastném partnerském, nejlépe manželském, vztahu. Tohle jsem neplánovala, vždyť jsme s tím dotyčným ještě ani nezačali bydlet. Byli jsme spolu 7 měsíců. Jenže bude mi 30 a mám strach jít na potrat, že se něco pokazí a už nebudu mít děti nikdy. A „zabít“ dítě kvůli financí. To je smutný. Moc smutný. Jenže mi očividně asi nic jiného koukám nezbude
Zkus se sama zeptat na socialce na co bys mela narok nebo i na UP, nemyslim, ze je hned nutne jit na preruseni tehotenstvi. Drzim ti moc palce at to dopadne jakkoliv.
Ten tvuj 7 mes. pritel se z toho uplne vyvlikl? Myslis, ze jen tak nezmeni nazor? Prijde mi to jako skoda v 30 letech ujit si moznost mit dite, ale zase pokud to financne nedas, tak bych se ti nedivila. ![]()
@ztracenka01 Heled´. On ted´spíš panikaří. Takhle mluví i plno chlapů ve spokojeném vztahu a pak je všechno jinak. A i kdyby- máš nárok na výživné, pokud bydlíš v nájemním, státním bytě, tak nárok na hmotnou nouzi, příspěvek na bydlení, ze 7 mi tisíc žít určitě nebudeš ![]()