Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano, pokazde mi zamestnavatel po zkusebce proplatil naklady, protoze jsou na nem. Zeptala bych se jeste jednou a pripadne zasla na urad, aby mi poradili, zda i v tomto pripade pri ukonceni ve zkusebce je povinen uhradit naklady ![]()
Proplácí většinou po zkušební době, zažila jsem zaměstnavatele, kde nepropláceli vůbec, i takového, že se mohlo jít za sekretářkou s dokladem pro proplacení hned v den nástupu.
@Anonymní píše:
A jak to je podle zákona?
Platí zaměstnavatel, vždy. Jediná výjimka je, pokud by zaměstnanec/kandidát nenastoupil, tzn. nedošlo by k uzavření smlouvy. Pokud byl uzavřen pracovně-právní vztah (nebo i DPČ, DPP), pak zaměstnavatel musí vstupní prohlídku uhradit (a nelze to podmiňovat odpracováním zkušebky apod.).
Jestli je zdravotní prohlídka provedena tam, kam Vás poslal zaměstnavatel (obvodní lékař, nebo závodní lékař) tak je to
§ 59 zákona 373/2011 Sb. odst. 2
(2) Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel osobě ucházející se o zaměstnání vstupní lékařskou prohlídku uhradí, jestliže s ní uzavře pracovněprávní nebo obdobný vztah. Věta první a druhá se nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem dohodne o úhradě vstupní lékařské prohlídky i v případě neuzavření pracovněprávního nebo obdobného vztahu, anebo stanoví-li právní předpis jinak. Vstupní lékařskou prohlídku, jde-li o posouzení zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání k práci v noci, hradí případný zaměstnavatel vždy.
Prosím o radu. Nastoupila jsem do zaměstnání a ve zkušební době otěhotněla. Pracovní vztah skončil dohodou. Na začátku jsem podstoupila povinnou lékařskou prohlídku kterou jsem uhradila (700kc). Žádala jsem o proplacení ale prý to standardně neproplaci první měsíc. Žádala jsem tedy druhý měsíc, neproplatili a pak výpověď. Ráda bych věděla jestli mi ji musí proplatit?
Děkuji.