Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mladsi ditko ma 20m. - neco rozumi, neco ne. na prikaz neukazuje. s hrackama si moc nehraje, bavi ji kostky a knizky. nocnik ani nahodou, ani to nejak moc nezkousim. na odrazedle sedi, ale nejezdi, libi se ji, kdyz ji tlacim. ![]()
proti starsimu je ale pohodova ![]()
Kamosky dite zacalo rikat prvni smysluplné slova kolem druhých narozenin.Moje dite ma 15m umi baba, tata, mama, děda, teta, papa, čičí, ham, bac, malá (rika ale mé nebo mejí).Na odrazedle se neodráží, protoze ji moc nezajímá-byla na nem tak pětkrát. Na nočnik ji neucim, to ma podle me cas, ale mame ho doma a kdyz jsem ji na nej dala, tak zdrhla. S hrackama si hraje normalne, knizky ji nezajímají-pokud nevydava zvuk, nez aby cucela na to, co je v knizce, tak ji radsi skube.Je sikovna na takove ty ruční prace,hihi.umi paci paci a dalsich deset takových blbin s rukama, nakrmit se lzickou, sbírat drobky pinzetovym uchopem, uklizet hracky do košů. Myslim si, ze je uplne normalni, stejne jako tvoje dite.
Moje 18m dcera také nemluví. Reaguje na zvířátka, ale po svém, snad jen u kočičky vydá zvuk podobnému mňau. Odrážedlo hrne před sebou, místo, aby si na něj sedla. Zajímají ji knížky se zvířátky, ani vydávat zvuky nemusí, ale chce si je číst s námi. Kostky staví, i takové to veliké lego, většinou všechno naloží do kočárku pro panenky a vozí po bytě. Povely většinou chápe. Když jí řeknu ne, okamžitě se začne vztekat, to vůbec nevím, co s ní:( Vzteká se opravdu až moc. Jinak když se chystáme třeba ven, sama pochopí a začne si nosit oblečení a botky, dokonce už nosí boty i mně. Sama jí jen tuhé potraviny-piškoty, rohlíky, zeleninu, popř. něco z ovoce. U pokrmu na lžičku se zatím nechává krmit a nijak neprosazuje, že by chtěla sama.
Nenech se znepokojit, všechno přijde ![]()
Jako bys popisovala našeho v 16 měsících
Počkej ještě, jestli se bude vyvíjet stejně, tak to bude (nyní 20. měsíců) pořád „co to je?“, na všechno ukazovat, na odrážedle bude lítat jak splašená
Na druhou stranu pořád nemluví (jen táta a co to je) a hraje si pořád sám. I když jsme v herničce nebo u kámošky s děckama, tak si hraje podle sebe. Ono se to strašně rychle mění, dlouho nic a najednou všechno umí. S nočníkem bojujeme doteď, ale mám pocit, že tomu „pomohlo“ léto - jak mohl venku čůrat, kde chtěl, tak zapomněl, že existuje nočník ![]()
Jo, na jdeme ven reaguje taky tak-začne si snášet obleceni a nazouvat boty.Taky kdyz se ji na neco zeptám a asi vyciti otázku, tak kyve hlavou, ze jo-ale kolikrat to nedává smysl
Ja si nemyslim, ze moje dite je nejaky genius-a to se lzickou nechapejte tak, ze se nakrmi-v uvahu pripada nechat ji tak jist treba tvaroh nebo kasi, rozhodne ne polivku a i tak je zasvinena ona, zidle i zem.
Zakladatelko a co bys chtěla po 16 m dítěti? Mám stejně starého je to stejné. Staršímu je víc jak tři a jsem ráda, že mi trochu rozumí, sám si hraje až tak od dvou let, pořádně spíš až teď a v knížce ukazuje, na nočník se naučil asi ve 2,5, do teď spí s plenou. ![]()
Jeee mam taky skoro 16m syna, nevim teda co bys po dceri chtela:P aby mluvila ve vetach a jezdila na kole? trochu brzo ne? kamoska ma taky 16m syna a teprve ted zacal chodit.. syn taky na odrazedle nejezdi jen sedi a to tak dve vteriny, na nocnik ho ani nedavam.. ale kdyz po nem neco chci donest tk rozumi a donese to co ma.. odpadky vyhodi do kose atd.
Dobry den maminky,
chtela ja vas poprosit o nazor, zda je chovani me dcery normalni… Je ji 16 mesicu, jen zvatla, ale zadne smysluplne slovo nerekne. Necemu, co ji reknu rozumi, ale vetsinou kdyz se ji zeptam, kde je nejaka vec, prinese uplne neco jineho a pritom ji porad dokola rikam co je co. V knizkach ukazuje taky na uplne jine veci. Prijde mi, ze si neumi hrat s hrackama. Porad by ji s necim hazela. Na nocniku nechce sedet, takze je nemozne ji to naucit. Hodne se vzteka, ale to asi kazde dite. Je dost nezavisla, vystaci si sama a kdyz se ji chci venovat, prijde mi, ze ji to spis obtezuje. Na odrazedle se neumi odrazet. Sedne si na nej, ale nechape, ze se musi odrazit, aby ji to jelo.. Jak jsou na tom vase deti?