Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky, prosím o radu a Váš názor Vás zkušenější. Prodělala jsem dvě mimoděložní těhotenství.Při prvním mi vzali levý vejcovod ale nechali tak cca 1cm tuby.Druhé se samozřejmě u:,–(ilo v tom zbytečku:-( a praklo to.Nastalo krvácení do břicha a odvoz do nemocnice! Bylo mi doporučeno nechat si vzít ten zbývající pravý funkční vejcovod a jít na IVF.Prý je velké riziko že se to mimoděložní bude opakovat.Ale zase co jsem četla tak při IVF je prý riziko mimo.těh. 2% oproti přirozenému početí 1%. Tak jsem z toho jelen! Mám risknout přirozené početí nebo věřit doktorům anechat si dobrovolně odebrat funkční vejcovod a podstoupit složité(aspoň zatím se mi to tak jeví) IVF? co vy na to??? Děkuji za jakékoliv rady a názory
nemam s tim zadnou zkusenost, ale myslim si, ze ten druhy vejcovod muze byt uplne v poradku, kdyz obe mimodelozni byly ve stejnem vejcovodu, tak zrejme tam bylo neco spatne a zkusila bych otehotnet prirozene, IVF muzes zkusit pak, ale jak rikam, nic o tom nevim, zkus se poradit s jinym gynekologem, jaky ma nazor
Ahoj,já mám za sebou zatím jen jedno mimoděl.(doufám,že poslední) a vejcovod mi vzali celý,nikdo mi teda odebrat druhý nedoporučil,ale i kdyby,tak já osobně bych si ho vzít nenechala a zkusila to.Ale hodně záleží na situaci.A na IVF můžeš jít i s vejcovodem,ne?Riziko i tak budou 2%.A při tom krvácení do dutiny břišní ti všechno,kromě toho zbytku vejcovodu zanechali?To je můj názor,možná pro někoho špatný,třeba je tady někdo,kdo byl ve tvé situaci a vzít si ho nechal a je vše ok.Tak držím palce.ahoj
ahoj -za sebe ti doporučuju snažit se přirozeně, když to nepůjde, tak udělat diagnostickou LPS - jak na tom je ten druhý a až v případě, že by tam byla zánět - salpingitida, tak pak odstraňovat a jít do IVF
hodně zdaru přeji
ps když už se ví, že je riziko mimoděložního, tak jsi více hlídaná, sama se více hlídaš a už nejde tolik o život, spíše jen o komplikaci při cestě za dítkem ![]()
ps2 ale to, že se povedlo opět v tom samém by mohlo svědčit, že ten druhý je neprůchodný ![]()
nicméně hlavu vzhůru, uřčitě se dočkáš (já doufám taky), bohužel si některé musíme počkat ![]()
Ona je otázka jestli to doporučení nedali na základě toho, že si ten druhý vejcovod prohlédli a nenašli na něm třeba nějaké srůsty. Já osobní zkušenost naštěstí nemám, ale kamarádce při operaci mimiděložního těhotenství prohlédli i ten druhý a řekli jí, že ho má OK.
Magrátka
Děkuji všem. Vnemocnici mi neřekli vůbec nic,já myslím že byli rádi že zastavili to krvácení:-)) Takže nevím jestli je v pořádku nebo ne.To doporučení přišlo od mého gynekologa který řekl že po dvouch MT je riziko další a že ta krev která se dostala do břicha tam nadělá paseku že můžou být zaleptané ty tkáně a tím pádem i riziko srůstů! Víc hlídaná jsem byla i teď kvůli tomu prvnímu MT a stejně to prasklo.Na tom je právě nejhorší že je pořád všechno v pořádku a najednou je to otázka pár minut!!
Tak nevím nechce se mi znovu zažít to co teď,opravdu jsem myslela že je se mnou konec! Na druhou stranu to tak být nemusí a u IVF to riziko je taky.Mám z toho zamotanou hlavu ale přesto vám děkuju za názory a rady opravdu!
Mně v nemocnici taky neřekli nic,jen že mi víc řekne obvodni gyndr.Ten dostal operacni protokol,histologii a vse mi na kontrole rekl a vysvetlil.Tak se ho zeptej,jestli ten druhy je ok nebo ko.Drzim palce,at se zadari.pa
Kavetko,já bych si ten druhý vejcovod-pokud je v pořádku-nenechala vzít.Není přece psáno,že další těhu bude taky mimoděložní.
Pokud je šance,zkoušela bych to přirozeně.
Vím,o čem mluvíš,já mám za sebou taky dvě mimoděložní těhu. a je to tak nic nic a pak fofr.
Přeju ti aby vše dopadlo.A dej vědět,jak jste to vyřešili Ahoj ![]()
jo a co se týče prohlížení druhého vejcovodu - ze své zkušenosti mám pocit, že to ti udělají, jen pokud se jedná o plánovaný výkon odstranění mimoděložního, jestli je to neplánovaná operace - prostě najednou začneš krvácet do břicha a jdou zachraňovat tebe, tak na ten druhý tolik nemyslí ![]()
takže určitě zatím vejcovod nebrat, pokud není jistý jeho stav ![]()
Marťanko 9 let se snažíte?Ty musíš mít svatou trpělivost,moooc ti držím palce!!Borisko souhlasím s tebou že na ten nepoškozený vejcovod při těch operacích asi nemyslí prostě udělají to co mají a konec! Můj gynmudr. říkal že ať se rozhodnu jakkoliv že by doporučoval se do toho břicha podívat a napravit tu paseku po té krvi a zkontrolovat to břicho.Ale zase to už by byla 3 laparoskopie a to je to co se mi moc nechce.Kdybych pak přirozeně otěhotněla a bylo to zase MT tak by to byla 4 laparo. No ty myšlenky jsou hrozný!! Kdybych si ho nechala vzít při tý 3 laparo. tak jedný operace břicho ušetřím
Zatím opravdu nevím,manžel tohle samozřejmě nechává na mě ![]()
kavetko - jojo, já mám za sebou taky 3 LPS
a je pravda, že poté, co mi odstranili druhý vejcovod, sice částečné průchodný, ale se salpingitidou - zánětem, který ovlivňuje uhnízdění embryja v děloze, tak se mi moc ulevilo, co se týče strachu z mimoděložního, ale nezapomeň, že je to nezvratný krok a nikdy nevíš, jestli ti IVF pomůže, byť pomůže 90% párům…
takže já bych se ještě chvilku posnažila, možná zkusila IUI (i opakovaně, nic to není) a pokud by nevyšlo, tak bych šla do LPS začátkem nového roku - je to samozřejmě chirurgický zákrok se všemi riziky, ale i při stimulaci na IVF hrozí hyperstimulační syndrom, který tě taky může ohrozit ![]()
ale rozhodnutí zůstane vždycky na tobě ![]()
Já bych ten funkční vejcovod ponechala a at tě více dr při případném těhu sleduje,proč dělat něco ,co kdyby,když to jde až kdyby.
Ahoj, nevím jestli ještě sleduješ tuto diskusi, ale z vlstní zkušenosti můžu říct, že já ptodělala také dvě mimoděložní těhotenství. Nejprve jeden vejcovod a za tři měsíce jsem přišla i o ten druhý. Pro IVF je lepší nemít žádný. V současné době mám dvě děti a obě z IVF, tak se neboj, že by to nešlo. Držim palečky Kája
Ahoj Kájo.Děkuji za příspěvek sleduji diskuzi ale teď jsem si řekla že počkám do konce roku trochu se dostat z toho všeho stejně za chvíli budou vánoce a lítání kolem nich a v práci.A pak to nějak rozlousknu!Toho samotného IVF se ani tak nebojím asi už jsem se s tím smířila, pravděpodobně si nechám ten vejcovod vzít a ať se děje vůle boží
. Jen jestli to budou dvojčata tak manžela odvezou!!
Děkuji holky za rady
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď