Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte…prosím vás, nevíte někdo co znamená,když mi pan doktor napsal USG: norm.charakter Doppler. křivky???
Jednalo se,že na CTG se mu nezdál tep miminka…na základě ctg mi udělal UZ a napsal větu,jak sem psala nahoře…
POkud někdo víte…prosím o radu…
Myslím,že to znamená normální křivku průtoku krve,pan doktor měl asi pocit aby miminko mělo OK srdíčko,což se taky prokázalo ![]()
No já doufám…dneska sem byla v porodnici a třikrát mi dělali CTG… a po druhem CTG mi řekl, že uděla UZ a bud si me tu nechaj nebo mi udelaj jeste jeden… PO dvou hodinach mi udělal další a pořád se mu to nezdálo…a říkal copa se mnou…poslal me domu,ale rano mam prijet zas… ![]()
Jsem celá z toho vyplašená…akorát mi řek u papíru z CTG, co se mu nezdá…ale to co mi napsal do papíru totálně nechápu…třeba co znamená: zúžená oscilace, akcelelrace + sporadické, decelerace O, undulace zúžené až silentní
plus ještě u prvniho a druheho CTG je napsano SZ. A u třetího FZ ![]()
Nevíte, co ty slova znamenají?
někdy to ktg bývá hraniční,něco se jim nezdá a raději ho zopakují i třikrát a zavolají te třeba na ráno a když se jim zase nebude něco zdát, tak třeba i večer nebo zase ráno.
neboj, už jste v cíli
Já takhle jezdila poslední týden 2× denně… klídek, to oni se tak jistí. Kdyby to nebylo v pořádku, nechali by si Tě tam okamžitě, tím si můžeš být jistá.
No já doufám…že je to vpořádku…páč on ten tep je normálně…plácnu třeba skákaj tam hodnoty 134-142-130-138-146-150 a pak zase dolů a tak…a najednou prostě jako by to přestalo skákat a jen to ukazuje 130-132-133-131-130-128-131-134 a tak, že to vůbec nedělá ty velké vlnky… ![]()
Doppler jsou průtoky pupečníkem a je důležité, že jsou normální. SZ je suspektní záznam ( to byl asi ten, co moc neskákal, někdy to může být způsobeno fyziologicky spánkem dítka, ale při takovém záznamu většinou snaží mimčo probudit). A Fz je fyziologický záznam. Jinak podle těch čísel, co píšeš by to byl " jen" zůžený záznam - i když taky těžko radit, když to člověk nevidí. Ze silentním by tě domu nepustili..
jowana píše:
Doppler jsou průtoky pupečníkem a je důležité, že jsou normální. SZ je suspektní záznam ( to byl asi ten, co moc neskákal, někdy to může být způsobeno fyziologicky spánkem dítka, ale při takovém záznamu většinou snaží mimčo probudit). A Fz je fyziologický záznam. Jinak podle těch čísel, co píšeš by to byl " jen" zůžený záznam - i když taky těžko radit, když to člověk nevidí. Ze silentním by tě domu nepustili..
Jojo…to se ho snažili probudit…jednou mi sestra houpala s bříškem a podruhé mi říkala at vzdycky dvakrát třikrát skrčím nohy… a u toho třetího CTG mi vpulce sestra položila na bok a bylo to dobry a ke konci zase slabší…
A to je jako špatně, když miminko usíná??? Stalo se vám to taky někdy??? ![]()
Myslim, ze je normalni, ze mimino spi. Podle me se s tim ktg straslive nadela. Jk pa na kurzu, tak v porodnici v Krci, jsou presvedceni, ze ktg ma vyznam az u samotneho porodu. Meri jen prutoky pupecnikem na utz a to je vse.
Myslim, ze kdyby ti namerili spatne prutoky, tak potom je ktg na miste jako doplnujici vysetreni, ale vychazet z nej, kdyz dite ocividne spi, to zbytecne plasi.
Takze bych nevysilovala, priste si zkus cca 20min pred vysetrenim dat neco sladkeho, mimino by se tim mohlo vzbudit a zaznam natocej hned napoprve
Není to špatně, prostě má chvíli aktivitu, chvíli spí a asi se zrovna trefili dotoho, když ten další záznam byl v pořádku. Jinak pokud se mu nelíbí, když jsi na boku, tak si příště tak hned lehni, popř. ho trošku "pošťouchej " před natáčením ![]()
čičinka: no jo no…já sem te zkousela zkoumat ty papíry o mého pana doktora, co mi dělal CTG na poradně a to co je napsáno u těch z porodnice a jsou to stejné slova…akorát jinej tep…prvně naměřil 150-170 a to mi sestra řekla, že je vzteklé miminko
A nikdy nic neříkali, že by nebylo něco ok…
Možná, že to moc řeším…zejtra si dám ráno čokoládu
![]()
naše mimi má zase moc rychlý tep. taky mi ji budili, protože oni potřebuji, aby se hýbala. protože při pohybu se vždycky ten tep zrychlí a to potřebují vědět. kdyby se při pohybu tep snižoval , tak by to bylo špatné.tak mi to vysvětlil aspon doktor.
Tak jsem tam včera zase byla a všechno ok…budit ho už nemuseli a ctg dělali jen jednou.....pan doktor řekl, že byl včera asi nějakej nevyspalej, tak hned jak byl klid, se to snažil dospat
Tak snad to bude dobré…
Jinak nevíte, jestli když neporodím do 1.TP, jestli přenáším? Nebo až po 2.TP? Asi až po druhém, viďte…
![]()