Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych na dálku poradit co dělat. Náš syn má rok a 8 měsíců. Je naše první, máme o něj veliký strach. S tímhle jsme se ještě nesetkali.
Včera odpo začal občas pokašlávat, tak trochu zahleněně, ale nic drastickýho. Vypadalo to v pohodě, ale teď v noci se to opravdu rapidně zhoršilo. Zkusím popsat - má vlhký kašel, hlen evidentně nějaký vykašle, ale pak jej zas spolkne. Rýmu nemá - zkoušeli jsme odsát a nic neodsáli. Nosem ale vůbec nedýchá, nemůže. Nemůže spát, budí jej to, kašle dost hlučně, jakoby se zalyká. Co by to mohlo být a co máme dělat? V místnosti jsem teď vyvětrala, dala mokré textil.plíny na topení, dala víc pod hlavu. Na kašel dostal kolem osmé Prospan.
Jsme z Brna, můžem kdyžtak i na pohotovost. Ale samozřejmě nechci jezdit třeba zbytečně jak plašan
Opravdu moc děkuju za radu ![]()
Ten Prospan je na noc blbej, protože právě podporuje to vykašlávání a to v noci budí. Na noc je lepší něco tišícího. Jinak ten nos, asi ho má ucpanej, na noc dávám ty „dryjácký“ kapky, po kterých sliznice splaskne a dítě může spát.
Pokud nekašle tolik, že by se nenadechl, tak asi nezbyde než tu noc vydržet a ráno pořídit vhodné léky ![]()
Ahoj,
Prospan na noc teda nic moc, ten měl dostat naposled mezi 17 - 18 hod ![]()
Na noc bych dala Ditustat/Tussin/Sinecod + Zyrtec/Aerius/Xyzal. Prostě co je z těhle léků po ruce. Máte z těchto léků něco doma?
Do nosu přes den používám Vincentku, ale na noc Olynth, Otrivin nebo Nasivin, dítko pak může dýchat.
Jinak co jsi mohla, už jsi udělala (větrání, zvlhčování)…
Přeju klidnou noc ![]()
Teda s tím Prospanem jsem to podělala… No vím pro přístě. Někde máme Fenistil kapky,z té druhé trojice (Zyrtec/Aerius/Xyzal) nemáme nic.
A co myslíte zítra - zajít a lékárny a koupit něco volně prodejnýho či zajet dopo na pohotovost, ať vše posoudí lékař?
Fenistil kapky klidně dej
(10-15 kapek)
Já nevím, uvidíš, jak bude vypadat noc a jak na tom bude prcek zítra. Ale většinou to dělám tak, že pokud nejsou teploty, na pohotovost bych nejela…
Přes den bych prostě dávala něco na odkašlávání, na noc na tlumení kašle + ten Fenistil ![]()
Já bych na pohotovost nejezdila, pokud by neměl vysoké teploty nebo se nedusil. Zítra zajeď koupit Sinecod na to tišení, kapky do nosu pro děti (ale ne mořskou vodu). To by snad mělo stačit.
Teď zkus dát Fenistil, to by mohlo pomoct.
Takže ještě pro ujištění
Přes den Prospan, ten však nejpozději v 17 hodin. Na ucpný nos dám Nasivin pro děti od 1 roku(máme doma). A až na noc pak Sinecod.
Malý má kašel hlenovitý, vlhký. Není Sinecod na suchý kašel?
Přesně tak. S tím Sinecodem nevím, je na tišení… A ten Nasivin bych dala jen na noc, já tyhle dryjáky nemám ráda zbytečně. Přes den stříkám Vincentkou.
Zítra už stejně musím do lékárny a na Sinecod se tedy poptám. Pohotovost snad nenavštívíme.
Holky děkuju za rady
![]()
dusk píše:
Takže ještě pro ujištěníPřes den Prospan, ten však nejpozději v 17 hodin. Na ucpný nos dám Nasivin pro děti od 1 roku(máme doma). A až na noc pak Sinecod.
Malý má kašel hlenovitý, vlhký. Není Sinecod na suchý kašel?
Přesně. Nebo kup Ditustat, u dětí zabírá, dávám na kašel na noc dětem, i když odkašlávají
A Nasivin, jak píše Anastazie na noc, přes den Sterimare, Vincentku… + bych k tomu lupla ještě na noc ten Fenistil ![]()
Ať je malý brzo fit ![]()
Tak mě právě doktorka doporučila na noc Sinecod kapka a fenistil kapky k tomu.