Končí mi rodičovská kvůli vyčerpání hotovosti dříve?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5075
21.11.18 08:46
@eumedon píše:
Jak to, že rodičovská dovolená nemá se zdravotním pojištěním nic společného? Je výslovně zmíněna v zákoně o veřejném zdravotním pojištění!Příspěvek upraven 21.11.18 v 08:28

Spletl jsem se, děkuji za upozornění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
21.11.18 08:50
@Evulina píše:
Nemáte pravdu. Ohledně sociálního pojištění je doba péče o dítě do 4 let věku tzv. náhradní dobou pojištění a je po tuto dobu hrazeno státem,

A pro zajímavost, kolik ten stát platí sociálního pojištění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.11.18 09:29

Já mám rodičák do 2,5 let dětí a na VZP mi to stejně nastavili do tří let a řekli, ať přijdu po jejich třetích narozeninách, do té doby mám pokoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
21.11.18 09:29
@Evulina píše:
Nemáte pravdu. Ohledně sociálního pojištění je doba péče o dítě do 4 let věku tzv. náhradní dobou pojištění a je po tuto dobu hrazeno státem, třebaže má rodič rodičovský příspěvek kratší, než na 4 roky. Nicméně po skončení rodičáku doporučuji zakladatelce rozhodně oběhat příslušné úřady a vše nahlásit, poptat se atd. - na zdravotní pojišťovnu to tak dokonce má povinnost udělat.

Ne, sociální pojištění není hrazeno státem, stát nikomu sociální pojištění nehradí. Pouze je doba péče o dítě do 4 let započítána jako náhradní doba pro důchodové pojištění, což je dost rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
21.11.18 09:31
@eumedon píše:
Sociální pojištění není povinné (navíc rodičovská dovolená je náhradní dobou z hlediska počítání let do důchodu) a jako rodič na rodičovské dovolené budete státním pojištěncem zdravotního pojištění (§ 7 odst. 1 písm. d) zákona o veřejném zdravotním pojištění )

To máš pravdu, ovšem podle toho co zakladatelka píše, tipuju, že na žádné rodičovské dovolené není, když řeší, kdy se má nahlásit na UP, kdyby na ni byla, tak by řešila, kdy se má vrátit do práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
21.11.18 09:32
@Evulina píše:
Nemáte pravdu. Ohledně sociálního pojištění je doba péče o dítě do 4 let věku tzv. náhradní dobou pojištění a je po tuto dobu hrazeno státem, třebaže má rodič rodičovský příspěvek kratší, než na 4 roky. Nicméně po skončení rodičáku doporučuji zakladatelce rozhodně oběhat příslušné úřady a vše nahlásit, poptat se atd. - na zdravotní pojišťovnu to tak dokonce má povinnost udělat.

Ale má pravdu. Jedna věc je počítání doby a druhá věc je placení. Vzhledem k tomu, že Česká správa sociálního pojištění je státní instituce, takže příjemcem pojistného sociálního pojištění je stát, tak „sociální pojištění placené státem“ by znamenalo, že stát platí sám sobě. Asi si to dává z jedné kapsy do druhé.
Sociální pojištění je nepovinné, ale doba osobní péče o dítě (rodičovská dovolená v to) se počítá jako náhradní doba důchodového pojištění (tedy započítává se do odpracovaných let pro účely nároku na důchod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
21.11.18 09:35

Než jsi šla na mateřskou, byla jsi zaměstnaná? Máš se po těch 3 narozeninách kam vrátit? Do 3 let dítěte platí že jsi na rodičovské dovolené, to máš dohodnuté se zaměstnavatelem. Pokud se nemáš kam, vrátit nemáš platnou pracovní smlouvu tak nejsi na dovolené, jenom pobíráš příspěvek a po jeho dobraní ti přide papír o ukončení a tím pádem ti i stát přestane platit pojištění. Můžeš se s tím papírem hlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, ale dítě třeba nesmí do školky tuším na víc jak 4h denně, takže se to špatně skloubí s prací. Pokud máš ještě tu jednu částku a nemenila si výši RP v posledních 3 mesicich, nech si ji protáhnout do toho února…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.18 09:35

Stačí zajít na ÚP státní sociální podpory, rodičovský příspěvek a rozdělit si poslední část až do 3let věku dítěte. Sice to bude menší částka, ale budeš v klidu. Mám klientku, která si taky zvedla rodičák a teď zjistila, že by musela do práce ve 2. roce dítěte, rodičovský příspěvek si nechala snížit a vyplácí se ji pouze 50,– Kč, ale aspoň může být v klidu, protože sociální i zdravotní za ni odvede stát

• Citovat
  • Upravit
19789
21.11.18 09:37
@j.a.n.i1 píše:
To máš pravdu, ovšem podle toho co zakladatelka píše, tipuju, že na žádné rodičovské dovolené není, když řeší, kdy se má nahlásit na UP, kdyby na ni byla, tak by řešila, kdy se má vrátit do práce…
Mně ten úvodní příspěvek dává smysl, že je na rodičovské dovolené, pouze rodičovský příspěvek vyčerpá před ukončením rodičovské dovolené. Nic z toho nenasvědčuje tomu, že by si pletla „rodičák“ (RP) s „rodičákem“ (RD):
@Anonymní píše:
Potrebuji prosim nutne radu.Mam syna kteremu budou v unoru 3 roky..rodicovskou jsem si nahlasila do 3 let veku syna.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
21.11.18 09:37
@j.a.n.i1 píše:
Ne, sociální pojištění není hrazeno státem, stát nikomu sociální pojištění nehradí. Pouze je doba péče o dítě do 4 let započítána jako náhradní doba pro důchodové pojištění, což je dost rozdíl.

Jo máš pravdu, já to myslela spíš takhle - že je to do 4 let náhradní doba a zakladatelka se nemusí obávat, že by si musela něco sama platit, jinak by jí doba po skončení rodič. příspěvku nešla do důchodu - do 4 let dítěte jí to do důchodu půjde. A se zdravotní pojišťovnou se dohodne (osobně) že bude vedena jako pečující o dítě do 7 let, sepíše se to a také nebude muset nic ze svého hradit, jak se obává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
21.11.18 09:42
@Anonymní píše:
Stačí zajít na ÚP státní sociální podpory, rodičovský příspěvek a rozdělit si poslední část až do 3let věku dítěte. Sice to bude menší částka, ale budeš v klidu. Mám klientku, která si taky zvedla rodičák a teď zjistila, že by musela do práce ve 2. roce dítěte, rodičovský příspěvek si nechala snížit a vyplácí se ji pouze 50,– Kč, ale aspoň může být v klidu, protože sociální i zdravotní za ni odvede stát

https://www.cssz.cz/…ojisteni.htm - sociální do 4 let věku dítěte opravdu platit nemusí, je to náhradní doba pojištění, která jí jde do důchodu.

Co se týká toho zdravotního - předposlední odstavec: https://www.vzp.cz/…ite-podminky

Pokud jde zakladatelce o strach, že jakmile ukončí pobírání rodič. příspěvku, tak si bude muset sama hradit sociální a zdravotní, tak tomu fakt tak není a nemusí se, pokud jí to nevyhovuje, pitvat s rozdělováním rodičáku na menší částky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
21.11.18 16:12

@Luboš P A jak to tedy je,kdyz jsem zamestnanec na RD,dovolena nahlasena do 3 let a prispevek vyberu driv.Take se musim hlasit na pojistovne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5501
21.11.18 16:16

@Maritina Ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie