Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky.
Jsem prvorodicka a zkušenosti 0. Rada se obracím tedy pro radu sem ke zkušeným maminkam. Ano na netu je toho spousta, ale přijde mi ze nejlepší jsou osobní zkušenosti ![]()
Mám doma týdenní miminko. V nemocnici měl velkou žloutenku, byl pod lampou a strašně špatně jedl. Spal mi na prsu. Dokrmovala jsem tedy po kojení strikackou přes prst. Své mléko odstrikane. Mléka mám tedy dost i mrazim
Teď doma v systému pokračují i když jsme už bez žloutenky. Mimis saje 20 minut -30 minut. Někdy obě prsa někdy jen jedno (děla cavyky s přisatim tak jsem někdy rada ze se nasal a nechám ho na 1 prsu )
Kazfopadne ho kojim svleceneho, jinak mi totiž spi. Už ti není tak hrozny ale furt je spavec. Pak oblecu a zkusím dat spát. Většinou se ale ještě budí hlady tak mu dam na dokrmeni 20-40 ml ze stříkačky a krásne usne.
Problém je he nemám váhu, nevím tedy kolik reálne nasaje ode mě, ale máme mít teď 70ml tak si myslím ze má dost :
Vlastně nám to takhle cele skvěle funguje. Ale jde mi o to jestli tím neublížim kojení.
Dávám pozor aby i prst krásne sál.
Zajímá mě vás názor jestli je to takhle v pohodě než nabere sílu nebo byste změnili.
Nechala bych jo na prsu i hodinu, ale jak usina udělá si z bradavky dudlík a krvavý bradavky už nechci ![]()
A dotaz c. 2 jen pro inspiraci. Jak po kojení uspavatw takhle malé mimi?
Když odpadne je to super ale ne vždy hned usne …
Díky všem za rady ![]()
Aby nespal pri kojeni, simrej na bradicce. Prejizdej prstem po hrane celisti. Funguje to pekne. Jinak ja mela deti v noci u sebe v posteli, jak se napily, nejak odpadly, nevim jak ![]()
Uplne v pohode, nevidim v tom nic, co by mohlo ublizit. Na mililitry kasli, sleduj, jestli dost cura a pribyva na vaze (staci prevazit u doktorky), pak to znamena, ze ma dost.
Ja dokrmovala prvniho 2 nebo 3 tydny dokonce z tolik nedoporucovane lahve, mela jsem stesti a kojeni to neublizilo vubec, kojila jsem skoro 2 roky. Obe deti mely dudliky…Strikacka byva o dost bezpecnejsi volba.
Jinak mimina krome jidla dobre usinaji bud u pohybu (nositko, kocar, houpani), nebo pokud ti snese zavinovani, tak si dost lidi chvali i to, stejne jako bily sum, pripade nechat usnout na sobe s mirnym pohupem, at slysi tvoje srdce Proste co nejvic nasimulovat prostredi v deloze. Chce to otestovat, co nejlip zabere.
Vahu nepotrebujes, akorat to stresuje.
Kdyz ma pocurane pleny a nejde s vahou dolu, tak dobry. Ma holt horsi start a i ty mililitry bude mit mensi a je to takto v poradku, az bude silnejsi, bude pit zase vic.
Osobne bych ten dokrm pomalu odbouravala, spici mimino jsem simrala na brade a za uchem, fungovalo to.
Co se tyce prisati, chtelo by to dobrou laktacni nebo dobre kojici kamosku, at ti zkontroluje prisati, casto staci jeden figl a mimino se prisaje krasne.
Zaklad je nemit tvrde prso, rozmasirovat dvorec, zmacknout mezi prsty na placku a tu placku mimco krasne nasaje do vodorovne „skviry“ v puse.
Pokud u kojeni neusne, nech ho chvili koukat. Nauc se vypozorovat a jak zacne vypadat ospale, tak znovu prso a to uz ti u toho kojeni usne.
Kojila jsem vleze v posteli a usnute mimino proste nechala spat. Jen to chce sikmou rovinu jako v postylce kvuli blinkani.
@den93 píše:
Ahoj holky.
Jsem prvorodicka a zkušenosti 0. Rada se obracím tedy pro radu sem ke zkušeným maminkam. Ano na netu je toho spousta, ale přijde mi ze nejlepší jsou osobní zkušenosti![]()
Mám doma týdenní miminko. V nemocnici měl velkou žloutenku, byl pod lampou a strašně špatně jedl. Spal mi na prsu. Dokrmovala jsem tedy po kojení strikackou přes prst. Své mléko odstrikane. Mléka mám tedy dost i mrazim
Teď doma v systému pokračují i když jsme už bez žloutenky. Mimis saje 20 minut -30 minut. Někdy obě prsa někdy jen jedno (děla cavyky s přisatim tak jsem někdy rada ze se nasal a nechám ho na 1 prsu )
Kazfopadne ho kojim svleceneho, jinak mi totiž spi. Už ti není tak hrozny ale furt je spavec. Pak oblecu a zkusím dat spát. Většinou se ale ještě budí hlady tak mu dam na dokrmeni 20-40 ml ze stříkačky a krásne usne.
Problém je he nemám váhu, nevím tedy kolik reálne nasaje ode mě, ale máme mít teď 70ml tak si myslím ze má dost :
Vlastně nám to takhle cele skvěle funguje. Ale jde mi o to jestli tím neublížim kojení.
Dávám pozor aby i prst krásne sál.Zajímá mě vás názor jestli je to takhle v pohodě než nabere sílu nebo byste změnili.
Nechala bych jo na prsu i hodinu, ale jak usina udělá si z bradavky dudlík a krvavý bradavky už nechci
A dotaz c. 2 jen pro inspiraci. Jak po kojení uspavatw takhle malé mimi?
Díky všem za rady
Když odpadne je to super ale ne vždy hned usne …
Ne, dokrmuješ svým mlékem a stříkačkou, je to Ok. Taky jsem měla děti se žloutenkou a spavější.
Za mě, zkus odbourat co nejvíc věcí, co tě stresuje. Přírůstek váhy bude hlídat pediatr, ty se na nějaké množství vypitého mléka zkus povznést, pokud aspoň 4× za den čůrá. První miminko jsem taky budila, protože byl „malinký, slabý a podle tabulek má vypít určité množství“. A pro jistotu jsem jej budila v 3 hodinových intervalech, ve dne, v noci, k tomu dokrm přes stríkačku, protože to říkali v porodnici.
Stres jak blázen.
Potom pediatrička říkala, ať v noci nechám spinkat, ať se na dokrm přes stříkačku vyprdnu. Tak jsem v noci nechala spinkat, dokud se sám nevzbudil a přes den jsem taky nechávala spát klidně 4h.
Paradoxně miminko vzbudíš - nenabere dost síly - usíná u kojení - málo se napije z prsa - opět unavené miminko budíš, aby se najedlo - kojení se protáhne - potom se dostatečně nevyspí a zase budíš. Je to pak začarovaný kruh. Zkus jej nechat víc vyspinkat, nejspíš pak bude líp sát.
Místo dokrmu přes stříkačku bych raději znovu přiložila k prsu, pokud máš pocit, že se budí hladem. Možná nemá hlad, možná chce jen dudlat, přece jen blízkost a dudlání miminko uklidňuje, má tak pocit bezpečí. Dokrmem můžeš miminko snadno přecpávat, to jej bude projímat a nebude tolik přibírat.
Podle popisu máš dost mléka, klidně koj jen z jednoho prsa, příště z druhého. Na střídačku si aspoň bradavky odpočinou a taky se tak miminko dostane k zadnímu (hustějšímu) mléku, které ho zasytí víc.
A poslední moudro - stres blokuje spuštění mléka. Když jsi ve stresu, pro miminko bude náročné se během chvilky napít.
Vím, že se to všechno snadno řekne a pod nátlakem hormonů hůř praktikuje, navíc když v porodnicích straší a poučují, jako by to jinak nešlo. Ale nejlepší je hodit myšlenky za hlavu a věřit přirozenosti.
Z tvého popisu mi přijde, že s kojením nemáte problém, jen jsi z toho všeho vystresovaná (jako jsem byla i já jako prvorodička). Teda ale nevím, co myslíš tím, že dělá cavyky. Kdybys přece jen měla pocit, že je něco špatně, zavolej si laktační poradkyni, ta mrkne na techniku a poradí. ![]()