Prosím o radu od "VOJTÍCÍCH" maminek

1371
3.10.10 22:45

Prosím o radu od "VOJTÍCÍCH" maminek

Přes měsíc teď cvičím Vojtovu metodu a ještě furt bojuju režimem. Jen s velkým úsilím se nám zadaří zacvičit 4× denně, většinou se daří 3× denně, ale stačí návštěva, delší procházka nebo že dýl spinká nebo nechce jíst a nají se až později a už je to třeba jen 2× denně.

Vím, že nejlepších výsledků se dosahuje právě při cvičení 4× denně, takže sama mám zájem na tom, abysme se k tomu 4× denně dostali, ale prostě den není nafukovací a nevím, kam to 4. cvičení „nacpat“.
Teď jsem ještě přečetla knihu k Vojtovce (Dítě ve Vojtově terapii), kde uvádí ke cvičení tyhlety pravidla:

• 1 hodinu před cvičením nejíst
  • 1 hodinu po cvičení umožnit dítěti volný pohyb (hraní si na zemi, nemá jít spinkat)
  • rozestupy mezi jednotlivými cvičeními má být 3,5 - 4 hodiny
  • cvičení trvá 12 - 15 minut (bez času na převlékání)

Už jsem byla tak bezradná, že jsem si dělala na papír časový osy a malovala pastelkama náš „harmonogram“. :mrgreen:
Když ale mám zapracovat to, že nesmí cvičit ani před a ni po jídle, že po cvičení si má sám hrát (= nechovat, nedávat do lehadla=nejíst, nedávat spinkat, nejít na procházku, nekoupat) a že mají být mezi cvičeníma několikahodinový rozestupy, tak to by musel mít první snídani před 6. ráno a jít spinkat až po 20:30 večer (to fakt nedá) a jíst po 3hodinových rozestupech (to taky nedá), spinkat nanejvýš vždycky 1,5 hoďky resp. procházka taky 1,5 hoďky max, aby se stíhalo už to další cvičení.

Jak praktikujete 4 cvičení za den vy vzhledem k režimu jídlo-spinkání-procházka-koupačka? Prosím, napište mi, jak zapadá vojtovka do vašeho programu dne.

„ideální“ den probíhá takto:
5:30 kojím a do 6:30 ležíme
7:15 cvičení
8:00 snídaně-kojení, pak si hraje
10:30 sváča a po ní jde hned spát, chrní nejmíň do 12h, někdy ale klidně až do 13h
pak cvičíme, chvilku se šmrdolí na zemi, než dopřipravim oběd,
oběd 12:30/13:30 podle spánku, po obědě se vypravujem ven a jdem na procházku
po návratu kojení (většinou +- 17:00), pak si hrajou s manželem
po 18:30 třetí cvičení, koupačka, kaše, kojo a před 20:00 ukládám

Nevím, kam to 4. cvičení nacpat a jak to udělat, abysme po cvičení nešli na procházku, nešli koupat, jíst kaši a spinkat :nevim: S posouváním jídla a spaní moc dobrý zkušenosti nemám - už jsem zkoušla a týden jsme se oba trápili (byl buď už hladovej nebo ještě nechtěl jíst, byl už ospikanej nebo ještě nechtěl být v posteli).

Příspěvek upraven 03.10.10 v 23:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11822
3.10.10 23:10

To teda koukám, co všechno by se mělo při cvičení Vojtovky dělat a nedělat 8-o Je to teda už nějaká doba, co jsem s malou cvičila, ale na tyhle doporučení mě nikdo vůbec neupozornil :nevim: Takže jsem cvičila podle dceřina režimu - v cca 8, 11, 14 a 17h, vždycky před jídlem. Zacvičila jsem s ní a pak šla hned kojit. Po jídle buď usnula, nebo si hrála, nebo jsme šli na prochajdu, prostě jsem to neřešila… Jestli to mělo třeba nějakej vliv na pozdější efekt cvičení nevím, každopádně na rehabilitaci byli s vývojem dcery spokojeni a ještě před jejími prvními narozeninami, kdy začala chodit, tak jsme cvičit přestali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
3.10.10 23:40

ahoj,to čtvrtý bych nacpala kamkoli bez ohledu na to, že nedodržíš některé z pravidel (mimochodem, taky jsem ty pravidla nikdy neslyšela.
to že máš takhle skvěle vymyšlený tři cvičení je bezadný, na tom bych nic neměnila…

podle tvýho harmonogramu se ti jedno další cvičení vejde těsně před svačinu, a nebo co nejdřív po příchodu z vycházky - když nbude moc hladovej, dala byh cvičení hned po příchodu (případně co nejdřív po jídle- ale hodinu bych nedodržela)

sama to mám tak, že pravidelně dávám jedno cvičení ráno hned jak vstanem a jedno před večerním ukládáním,koupáním kojením. další jedno až dvě prostě dám tam, kam se mi to vleze, řeším jediné, abyc to nebylo hned po jídle, vždy aspon čtvrt hodiny počkám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1874
3.10.10 23:46

Tyjo, to jsou pro mě novinky… 8-o

My jsme teda poctivě cvičily s malou přes 9 měsíců, 2×-3× denně a jak koukám tak skoro všechno špatně… :mrgreen:

Ani si nějak nepamatuju, jak to bylo ráno, jako kdy přesně po jídle, večer jsme ale cvičili před koupáním a potom hned jedla a šla spát… :nevim: Cvičení tak trvalo vždycky cca 5 min, ale já to ani nestopovala, vždycky jsem zazpívala 3 písničky (pro každou stranu 3), no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
4.10.10 06:38

cvicila jsem max 3×, obvykle pri rannim a vecernim prevlekani a jednou mezi tim, to uz bez svlekani, trvalo to pokazde asi 1 minutu a uplne nam to obema stacilo. Ale my nemeli vazny problem,nemusela jsem to nejak zasadne resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5907
4.10.10 07:15

Tak já teď taky chodím cvičit vojtovku-snažím se 4×denně(2×dopol.-2×odpol.).Cvičím tak 4 minuty,protože je to fakt boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1277
4.10.10 07:34

nooo pravdou ze uz necvicim dyl, ale…
rano,kdyz jsem prevlikala, cvicila, pak jsem se snazila cviceni nacpat pred obed, pak kolem 3-4 kdyz jsme prisli ze skolky a pak vecer pred koupanim.
dle pravidel,ktere pises,bychom 4× rozhodne nezacvicili.
Sam neurolog se me ptal,zda zvladam cvicit 4× a kdyz jsem rekla,ze horko tezko,sam rekl,ze 4× se udava proto,aby maminy cvicily aspon 3×.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
4.10.10 09:55

my cvičili zezačátku 4× denně, vždy před kojením protože náš kuba byl blinkající miminko a tak aby měl co nejvíc prázdnej žaludek, popravdě naše cvičení trvalo tak minutu na každou stranu a rychle pryř, cca po měsíci se náš problém s asymetrií spravil a my postupně přestali cvičit úplně. Mám pocit (a nejen pocit, potvrdila mi to i naše obvodní dr.)že na rehabilitaci si děti drží jen ze strvačnosti a nutí je cvičit 4× denně i když třeba žádný problém nemají (teda neznám váš případ tak to neber osobně, pro někoho je vojtovka to nejlepší a nejprospěšnější co může být). Podle mě cvič jak Vám to vyhovuje, když to bude 4× denně tak to bude super, když to bude občas 2× tak se nic vážnýho nestane ale trauma bych si z toho vážně nedělala. Ale obdivuju tě jak to máš všechno pečlivě nastudovaný a jak se snažíš to dodržovat, fakt klobouk dolu, já byla víc laxní…

• Citovat
  • Upravit
9909
4.10.10 10:11

To teda,to koukám,my jsme žádný instrukce neměli.já dodržovala jen to že jsme necvičili po jídle.a jenom 3krát denně víc jsme nestihli,byli jsme spací.A cvičili jsme tak 2 minuty,absolutně nespolupracoval.já bych se toho doporučení tolik nedržela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
4.10.10 11:28

Ahoj, nám bylo doporučeno cvičit taky 4× denně, malej spal přes den 2×2 hodiny, tak jsem to omezila na 3 cvičení, hned po probuzení. Na neurologii mi pak doktorka říkala, že 3× denně stačí, protože jinak se to do denního rozvrhu nedá nacpat :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1277
4.10.10 11:54
Eva a Vašek píše:
Ahoj, nám bylo doporučeno cvičit taky 4× denně, malej spal přes den 2×2 hodiny, tak jsem to omezila na 3 cvičení, hned po probuzení. Na neurologii mi pak doktorka říkala, že 3× denně stačí, protože jinak se to do denního rozvrhu nedá nacpat :nevim: .

no ona mi to sama rikala,ze rikaji 4×, aby mamky cvicily aspon 3×.
kdyby jim rekly 3×,tak zase treba jedno uberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
4.10.10 12:02

jj naprosto souhlasím..nám taky mudra řekla, že se říká 4×, ale obecně se ví, že to nejde vždy 4× aněkdy ani nee 3×.. cvičíme vojtovku už skoro 3tí měsíc a ty instrukce o jídle atd, jak píšeš my jsme tedanedostali..
cvičíme pořád pasení a taky netlačim na pilu.. myslím že si nemusíš lámat hlavu s 4×.. já to měla taky a mudra mi řekla že to prostěnejde každý den..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1277
4.10.10 12:05
mona.k.79 píše:
jj naprosto souhlasím..nám taky mudra řekla, že se říká 4×, ale obecně se ví, že to nejde vždy 4× aněkdy ani nee 3×.. cvičíme vojtovku už skoro 3tí měsíc a ty instrukce o jídle atd, jak píšeš my jsme tedanedostali..
cvičíme pořád pasení a taky netlačim na pilu.. myslím že si nemusíš lámat hlavu s 4×.. já to měla taky a mudra mi řekla že to prostěnejde každý den..

nam jedine rikala aby nebyla najedena a pak aby chvilku mela prostor na hrani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
4.10.10 12:12

cvičení vám trvá 15 min???? aha, tak to nám jenom max 3minutky… tak to je teda drsný… :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1277
4.10.10 12:15
mona.k.79 píše:
cvičení vám trvá 15 min???? aha, tak to nám jenom max 3minutky… tak to je teda drsný… :roll: :roll:

těch 15 minut bylo mozna fakt cviceni na rehabce, plus vzdycky chvilka na vydychani,uklidneni,nebo co mi ukazovala na panakovi.
doma nevim nevim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky