Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezký podvečer.
Již mnohokrát jsem si tu byla u Vás pro radu a proto jdu i dnes. Některé mi možná řeknete neřeš to, nech to být, je to blbost atd…,ale mě to vnitřně pořad,,trápí„.
Jde o to, změ svoji rodinu nemám o to více tíhnu k manželově rodině. Když manžel jede pryč jedu k nim, mamku zvu často k nám, ona se mnou chce na ultrazvuk po Novém roce, upřímně je mam rada. Jak mamku tak tatku, když více,,vídám“ mamku. Bydlí od nás 210 km. Kolikrát pro ni i jedu, aby mohla byt u nas, nemá řidičák. Ona tvrdí, ze jsme si také sedli, jenže ona je typ člověka, který ma rad defakto každého, kdo je alespoň trochu normální. Jsou to věřící lidé, kteří nemluví nikdy sprostě, když se jim něco nelíbí narovinu, to skoro nikdy neřeknou, aby neurazili toho koho se to týká a mohla bych pokračovat. A teď o co se mi jedna. Všem v rodině samozřejmě vykám, mamka ( tchyně ) cely život vyká i mamince jejího manžela ( tedy tchána ) defakto si týká pouze se svými dětmi, s lidmi z práce, s manželem a rodinou tím to asi konci. Dřív cca před třemi lety mi manžel řekl, ze ji řekne ohledně týkají vůči mě, pravé kvůli tomu, ze nemám rodinu a i kvuli našim dětem. Já dnes za manželem přišla, jsem těhotná a narazila ma to tykání a on mi řekla ať si za ni dojdu a zeptám se ji. A me jde o to, co by jste na mem místě dělaly/i vy? Je mi líto, když si nade děti s nimi budou tykat a já jediná vykat, připadám si jako kdybych tam pak nepatřila… ![]()
A jde ti o to, aby tykala ona tobě, nebo abys tykala ty jí? Pokud ti vyká, tak ji řekni, ať ti začne tykat. A jinak já tchánům vykám a můj muž mým rodičům také vyká (a to s rodiči bydlíme v jednom domě). Přijde nám to normální, těm starším vykat a tykání by nám nešlo přes pusu.
No je to nezdvořilé. Měla by to nabídnout ona. Tudíž bych teda manžela nenápadně směřovala k tomu, ať to nějak zařídí.
@Daduka pardon, nenapsala jsem to jasné, ona mi samozřejmě tyká
a me jde o tykání ji ![]()
Já tchýni vykám a ani si to jinak neumím představit. Pokud ti tykání sama nenabídla, neozývala bych se a přijala to jako fakt. Nenech si kazit hezký vztah, který máte. Ono lepší vykání s fajn tchýní než tykání s tchýní, co stojí za prd ![]()
Přijde mi normální, že jim vykas, ale pokud to cítíš takhle, tak jim to rekni úplně stejně, jako jsi to tu napsala nám, že nechceš být neslusna, ale že to prostě máš takhle. Pak už je na nich, jak to vezmou ![]()
@Sibyla0 No právě, me je to taky blbé. Jenže to bych snad raději děti směřovala k tomu ať ji taky vykaji, protože já se pak budu cítit odříznuta…
Řekla bych jí to přesně tak, jak jsi to napsala tady. Jaký k ní máš vztah, co pro tebe znamenají (náhradní rodinu) a že by to pro tebe hodně znamenalo. Jak bys ji pak oslovovala? Mně by třeba mami/tati přes pusu nešlo, ale křestním jménem si říkáme běžně.
@zulitvi píše:
Přijde mi normální, že jim vykas, ale pokud to cítíš takhle, tak jim to rekni úplně stejně, jako jsi to tu napsala nám, že nechceš být neslusna, ale že to prostě máš takhle. Pak už je na nich, jak to vezmou
Jinak bych to ani podat neuměla, částečně se za to stydím, ale vázne je mam strašně rada! Tím jak nemam tu svoji, můj manžel si mnou rodinou dříve tykal, dokud,,byla"
Já byla s manželem dva roky a tykání mi tchýně nenabídla. Pak jednou byla oslava rodinná a manželův bratr si dovedl přítelkyni, viděli ji poprvé a jak byli přiopilí tak jí nabídli tykání. Mě se to tenkrát dotklo, protože máme krásněj vztah, bydlela jsem u nich asi sva roky. Pak mi nabízeli a nabízejí tykání v různých situácích a mě už to nejde. Tohle je taky nezdvořilé to nejřijmout ale jednou mě to zklamalo tak mi to teď nejde. Ale nijak mi to nevadí máme opravdu krásný vztah možná lepší než s mojí mamkou ![]()
Měla by Ti to nabídnout ona, maximálně si s ní o tom mezi čtyřma očima promluvit Tvůj manžel - její syn. Abys jí to nabízela sama, je podle mě nezdvořilé. Pokud Ti to nenabídne ona, přijmi to jako fakt. Mě vykání manželovým rodičům přijde normální, zatímco oni tykají. Většina přátel a známých to tak má..Znám i rodiny, kdy snachy tykají tchýním, ale je to spíš vyjímka, fakt až po tom narození dítěte(většinou po letech soužití před tím) a oslovují je „babičko“,jako děti.
Takže já bych s tím nic nedělala.
No k tématu - máma loni po asi třiceti letech řekla babičce, jestli už si nebudou tykat. A babička na to, dobře, tak mi říkej matinko, tak jí máma nadále vyká. To jí přes pusu nejde už vůbec ![]()
Mojí rodiče rodičům svého partnera vykají. příjde mi to zcela normální. ![]()
Edit. švagrová mým rodičům tyká, můj partner vyká a nechce to ani měnit ![]()
Příspěvek upraven 19.12.14 v 17:30
Ježíšmarjá, já mám fakt pohodovou tchýni, ale když mi na svatbě nabídla tykání a že jí mám říkat Lído nebo mami, tak se mi někde uvnitř protočily panenky tam a zpátky a říkala jsem si Proč? Upřímně je mi to nepříjemné, ale co už nadělám
@Takyjednasama Na jedno stranu mas pravdu, ale já se pak cítím sama. Teď mi to ani nevadí tolik, jako až budou děti.