PROSÍM, PORAĎTE - MIMINKA + CHOZENÍ

242
3.7.05 22:41

PROSÍM, PORAĎTE - MIMINKA + CHOZENÍ

Ahojky všem maminkám,

mám jeden dotaz za svoji kamarádku (bohužel nemá přístup na internet):

Jejímu chlapečkovi je přesně 7,5 měsíce (narodil se 19.11.2004), začal brzy lézt (cca v 6,5 měs.) a nyní si už stoupá, podpírá se o nábytek, ale také často padá…

Chtěla by se zeptat, jak dlouho trvá děťátku (dle Vašich zkušeností), než se naučí chodit samo a zda-li to u jejího chlapečka není brzy? Jaké máte zkušenosti - jak dlouhá byla zhruba doba mezi prvním postavením se na nožičky s oporou o nábytek a prvním samostatným krůčkem?

Všem Vám mockrát děkuji za Vaše zkušenosti a postřehy, vše vyřídím.

Mějte se krásně, přejeme příjemné prožití léta.

Ála + Verunka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
95
3.7.05 22:50

Ahojky,

tak naše Anežka si také začala stoupat v 7,5měsících , lezla pár dnů potom a nechodí doteď (10,5měsíce) a vlastně teprve teď začala obcházet kolem nábytku, držet se jednou rukou, ale na samostatné krůčky to ještě nevypadá.

Měj se hezky Veronika a Anežka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
3.7.05 22:52

Ahoj:)

Moje Eliška začala lézt a stoupat si (a obcházet nábytek)přesně v tom samém věku, jako chlapeček tvé kamarádky. Pak začala ťapkat za ručičku … ale na první opravdu samostatné krůčky jsme si počkaly až do jejích 13ti měsíců.
Naopak znám holčičku, která ještě v 9ti měsících stěží lezla… a pak utekla roku.
Je to strašně individuální … Pochybuju, že někdo dopředu odhadne, kdy které dítě začne chodit.
Vůbec bych to být tou tvou kamarádkou neřešila a nechala věcem volný průběh:)

Zdravíme,

Baghira a Eliška (skoro 15 m.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
4.7.05 07:31

Aohj Mufinko,

takže asi takhle: chlapeček kamarádky opravdu začal lézt a stavět se brzo, je dost možné, že bude i dřív chodit, než většina dětí (dřív než před 1rokem věku), ale taky to tak být nemusí. V odbor. literaturách se píše(i když se zde taky názory různí), že děti se bvykle staví na nožičky s oporou
cca v 9 až 10měs. v 10. až 11. měs.obchází kolem nábytku(s oporou) a obvykle ve 12. až 13.měsíci začnou chodit sami. Ale to se nedá říct zdaleka o všech dětech, já znám chlapečka, který začal chodit už v 8. měsících kolem nábytku a v 9. měsících sám. Takže kdoví......

Iriss + 2svišti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
4.7.05 07:48

Ahojky Mufinko:)

Přesně jak píšou holky, neřeš to:) Každé dítě je jiné a každé si určí svůj čas, kdy se co naučí. To že si stoupá, je v pohodě, u nás si začal David stoupat zároveň s lezením, začal hodně brzy a to v 6-ti a půl měsících. V osmi měsících už obcházel nábytek a lezl jak tryskomyš a v devíti a půl udělal první samostatné krůčky. Je to takové hádě hubené, teď ve 14-ti měsících (skoro) nemá ani 9 kilo!!! Hodně záleží i na konstituci ale hlavně to musí umět miminko zkoordinovat s mozečkem, no prostě každý mimi je jiný a není proto lepší ani horší!

Pa Diny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
4.7.05 07:53

Ahoj.
Můj syn se postavil 7m+1t a první samostatné krůčky měl 9,5m. Teď už sasmostatně i běhá. Nikdy ho do ničeho nenutím. S tím brzkým postavením- je to brzo. Syn neměl v 6m ještě hotová jaderka a tak jsme dostali příkaz mu stání znemožňovat. Jenže ten nález byl už měsíc starý a tak jsem si na ortopedii zašla znovu. Jadérka už byla tak jak mají být a já jsem se konkrétně ptala, jestli ho můžu nechat stát toho ortopeda a řekl mi, že ano. Ten zákaz jsme dostali od naší pediatričky. Jak už psali holky, je to všechno naprosto individuální. Teď třeba to dítě udělalo skok a pak se několik měsíců může na vydobité dovednosti držet aniž by se pohnul z místa. A padat se časem naučí.

CIBULKA+ ŠIMONEK 11m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
4.7.05 07:59

Ahojky.
Našemu Honzíkovi to trvalo od prvního postavení(9,5měs.),přes chození kolem nábytku až po první krůčky něco přes 2,5 měsíce.Na oslavě 1.narozenin udělal první dva krůčky,druhý den čtyři a do týdne už běhal sám.Ale každé dítě je jiné,to se nedá srovnávat.Některé si začne stoupat a chodit kolem nábytku brzo,ale pustí se a chodí samo třeba až po prvním roce.Jiné se postaví později a pustí se a chodí dříve.Nelámala bych si s tím hlavu a nechala bych tomu volný průběh.Až získá jistotu a zjistí,že je lepší chodit,pustí se a začne sám.Například sestřin chlapeček začal chodit kolem nábytku v 10.měsících a pustil se a začal chodit až ve 14.měsících,protože neměl jistotu a bál se.
Krásný den Katka+Honzík(13měs.) :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
4.7.05 08:03

Ahoj naše Elinka se narodila 18.11.2004 a umí tak týden lézt po čtyrech do předu jinak předtím tak 14 dní couvala a ted se začla poukoušet sedět bez držení,ale mám strach ,aby nepřepadla do zádu ale zatím si ještě nestoupá,ale jak píšou holky nechala bych to být on sám bude vědět kdy má co dělat.
Eli a Elinka 7m a 14 dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.7.05 11:49

Ahojky,

náš malej se začal stavět taky tak brzy a taky zezačátku hodně padal jako každý, ale časem získal jistotu a chodit sám začal v 9,5 měs,aniž bychom ho nějak popostrkovali a k něčemu nutili. Je trošku živější,takže se to dalo čekat. Dneska je nám 13měs. a malej umí utíkat i chodit do schodů.
 Lisa

• Citovat
  • Upravit
327
4.7.05 12:07

Ahoj Mufinko,
u každého dítěte je to jinak. Dcera se poprve postavila v 8. měsícia já se strachovala, že začne za měsíc chodit. Chodit ale začala až okolo jednoho roku. Myslím, že drobečkům stačí, když už něco vidí (ve stoje) a v pohodě si po 4 dolezou kam potřebují - a to jim je fajn. :lol:
Druhá dcera si třeba začala stoupat až v desátém měsíci a začala chodit asi za měsíc a půl - před svýma prvníma narozeninama…

Takže to neřeště, oni si sami určí, kdy začnou chodit - mám taky zkušenost, že pokud je dítě drobnější a lehčí, leze dříve… Pokud je to nějaký obr, stačí mu lést po 4.
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.7.05 13:12

Ahoj!

Můj synáček se taky začal stavět docela brzo, asi v 7. měsících a taky hodně padal, když se snažil někam dostat. Teď je mu víc jak 14. měsíců a ještě sám nechodí. Když se má čeho držet, tak šlape, ale jakmile zjistí, že už není, kde se chytnout, tak jde na čtyři. To je přece jenom jistější :lol:

Rozhodně není důvod se příliš znepokojovat, každé dítě je opravdu jiné a určitě to nelze nijak výrazně ovlivnit.

• Citovat
  • Upravit
2480
4.7.05 13:14

Omlouvám se za anonyma.
Předchozí příspěvek byl můj.

Již přihlášená Žížalka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
4.7.05 13:24

Ahojky, také si myslím, že je to velice individuální. Synáček se začal stavět až kolem 13. měsíce, protože začal hodně pozdě lézt (až někdy po 11 měsících). Přitom je zdravý a úplně v pořádku, ale vzhledem k tomu, že si oblíbil plazení, ho lezení nelákalo, tudíž si neposiloval svaly ani kotníčky, které ke stání potřebuje. Až když se rozlezl, začal se stavět. Teď mu bude 15 měsíců a stojí, občas udělá i nějaký ten krůček, když se drží nábytku, ale sám ještě nechodí. Já s tím nemám problém, ale je velice nepříjemné, jak reaguje okolí (resp. příbuzenstvo). Mám na mysli hlášky typu „Proč malý ještě nechodí, když mu je UŽ tolik a tolik? Přece VŠECHNY děti na roce chodí!!!“ Občas musím počítat do deseti, abych neodpověděla něco neuctivého :D . Ale zase je to dobré k tomu, že se procvičím v trpělivosti :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
4.7.05 13:49
Siamina píše:
Ahojky, také si myslím, že je to velice individuální. Synáček se začal stavět až kolem 13. měsíce, protože začal hodně pozdě lézt (až někdy po 11 měsících). Přitom je zdravý a úplně v pořádku, ale vzhledem k tomu, že si oblíbil plazení, ho lezení nelákalo, tudíž si neposiloval svaly ani kotníčky, které ke stání potřebuje. Až když se rozlezl, začal se stavět. Teď mu bude 15 měsíců a stojí, občas udělá i nějaký ten krůček, když se drží nábytku, ale sám ještě nechodí. Já s tím nemám problém, ale je velice nepříjemné, jak reaguje okolí (resp. příbuzenstvo). Mám na mysli hlášky typu „Proč malý ještě nechodí, když mu je UŽ tolik a tolik? Přece VŠECHNY děti na roce chodí!!!“ Občas musím počítat do deseti, abych neodpověděla něco neuctivého :D . Ale zase je to dobré k tomu, že se procvičím v trpělivosti :wink: .

To je pravda - nejhorší na pozdějším chození je reakce okolí a neustálé srovnávání. Přitom podle mého názoru, čím později začne dítě chodit, tím lépe pro jeho kyčle a záda. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
4.7.05 14:14

Pavlas , máš naprostou pravdu! Je to tak; jakmile se člověk nějak odlišuje, jakmile je něco trochu jinak, než je považováno za tzv. „normální“, hned poslouchá rady a názory ostatních (většinou nevyžádané :wink: ). Mám s tím bohaté zkušenosti, tak jen jeden příklad: Vždy jsem chtěla mít první děťátko ve 30 letech, resp. až budu slavit třicátiny, chtěla jsem ho mít v bříšku. Manžel je o 5 let starší a tak jsem poslouchala hromady řečí, jak nám to nepůjde, protože UŽ nejsme nejmladší (Bože, jak já jsem na to UŽ alergická :roll: !). Já jsem ale cítila, že to takhle chci a tak jsem se na řeči vykašlala. No, předpovědi se nenaplnily - otěhotněla jsem přesně po týdnu snažení :D . Takže z toho vyplývá, že nejlepší je poslouchat sám sebe a své pocity, ne rady okolí, i když často dobře míněné. Ale to už je na jinou diskusi :wink: …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí