Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak musim priznat, ze obzvlast posledni dva prispevky me potesily, jelikoz mam dcerku 9,5mes a rozhodne se vubec nema do plazeni, natoz do stani. Je pravda, ze jeji o rok starsi braska byl na tom uplne stejne. Zacal se plazit az v 10mes.a chodit zacal ve 14mes. Ale je fakt, ze to chozeni bylo naprosto suverenni a bez jakychkoliv padu.
Siamino, klobouk dolů ! Já bych jim stopro řekla něco neuctivého!
![]()
Lucie a Vilík (9měs a z toho měsíc postávající za jednu ruku u nábytku)
Ahojky,
chtěla bych tímto Vám všem poděkovat za příspěvky - kamarádka si jen chtěla udělat „hrubou představu“ o tom, jak dlouho dětičkám trvá fáze lezení - chození a též Vám mnohokrát děkuje. Obdobím nezdarů, padání a naopak úspěchů musí projít každá maminka a její mimi.
Našla jsem tu ale povzbudivé příspěvky i pro sebe, SIAMINO a KUDLACKU! Mám totiž holčičku - 9 měsíců a ta ještě ani neleze… Zpočátku mě to znervózňovalo, ale každý pokrok má svůj čas a Nika zase umí spoustu jiných věcí. Odmalička je na bříšku nerada, tak ani nemá důvod se nějak snažit, i když se pokouším ji na bříško pravidelně dávat…
Takže hodně zdaru mimčům a spoustu trpělivosti maminkám!
Ála + Nika.
pavlas píše:Siamina píše:To je pravda - nejhorší na pozdějším chození je reakce okolí a neustálé srovnávání. Přitom podle mého názoru, čím později začne dítě chodit, tím lépe pro jeho kyčle a záda.
Ahojky, také si myslím, že je to velice individuální. Synáček se začal stavět až kolem 13. měsíce, protože začal hodně pozdě lézt (až někdy po 11 měsících). Přitom je zdravý a úplně v pořádku, ale vzhledem k tomu, že si oblíbil plazení, ho lezení nelákalo, tudíž si neposiloval svaly ani kotníčky, které ke stání potřebuje. Až když se rozlezl, začal se stavět. Teď mu bude 15 měsíců a stojí, občas udělá i nějaký ten krůček, když se drží nábytku, ale sám ještě nechodí. Já s tím nemám problém, ale je velice nepříjemné, jak reaguje okolí (resp. příbuzenstvo). Mám na mysli hlášky typu „Proč malý ještě nechodí, když mu je UŽ tolik a tolik? Přece VŠECHNY děti na roce chodí!!!“ Občas musím počítat do deseti, abych neodpověděla něco neuctivého. Ale zase je to dobré k tomu, že se procvičím v trpělivosti
.
Ja se jenom pridam!!!! Nas syn je taky linejsi, takze si stoupl v 10mesicich, ted ma rok a chodi kolem nabytku a je dost nestabilni, nedovedu si predstavit, ze by stal sam ![]()
Uz od 8mesicu musim neustale poslouchat od vsech tech „uprimne a dobre to myslicich“- on jeste neleze, nestoji, nechodi, on je asi zaostalej…nejdriv jsem kvuli tomu i brecela, ale pak jsem se naucila odpoved, vzdycky kdyz nekdo zacne s tim „to je ale klidnej, pomalej (=zaostalej) chlapecek“, to ten nas je takovej dracek(=sikovny), tak na to reknu: „Vite pani on je ten nas zase chytrejsi“
Tahle veta ma uplne neuveritelnej efekt! Jana
Ahoj holky, nase mala se plazila asi az do svych 11 mesicu a az potom zacala lezt po kolinkach. Vzdycky jsem si po plavani, kdyz jsme si hraly spolu v herne v duchu rikala „vsichni lezou…“, ale je fakt, ze to lezeni po ctyrech prislo najednou ze dne na den, to same chozeni za rucicky, jeste minuly vikend nic a ted najednou chodi za rucicky. Vsechno ma svuj cas a hlavne mi prijde, ze je to potom vse najednou ze dne na den
Takze at si kazdy rika co chce, hlavne, ze ty nase deti jsou v pohode!!!!!! ![]()
Simona&Kristy(v nedeli rok) ![]()