Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
No jestli nemáte žádné horší starosti k řešení… Můj nejstarší syn byl se jménem dokonce čtvrtý v řadě, taky se mi to moc nelíbilo, ale dnes už je dokonce na světě můj vnuk - pátý v řadě:). Budete mít určitě ještě nějakého dalšího, tak se domluvte, že příští jméno vybereš ty. A řešit nějaké zvykání okolí mi přijde už úplně mimo. Máme v rodině několik případů, že do porodnice se jelo s jedním jménem, plánovaným několik měsíců, a z porodnice se přijelo s úplně jiným jménem. Nikomu to divný nepřišlo.
@Anonymní píše:
@lucenka
To je to co mi neprojde, můžu být ráda, že pritel nemá buh ví jaké jmeno ale je zcela normální. Pořád mě ale nepřijde na chuť aby byl už třetí v řadě.
Jednou to odsouhlasil, takže už bych z toho necouvla.
A proč tak moc nechceš, aby se jmenoval po příteli? Je to ošklivé jméno? Někteří chlapi to tak mají, že chtějí mít syna pojmenovaného po sobě, je to tradice. Můžete se dohodnout, že první bude po něm a druhé dítě pojmenuješ ty. Kdyby to bylo naopak a druhé třeba byla holka, mohl by jí pak chtít dát svoji variantu jména. U Jana třeba dobrý, u Rostsilava už míň. ![]()
@Anonymní píše:
@lucenka
To je to co mi neprojde, můžu být ráda, že pritel nemá buh ví jaké jmeno ale je zcela normální. Pořád mě ale nepřijde na chuť aby byl už třetí v řadě.
Jak neprojde? Ty jsi matka. Jak říká jedna moje známá ohledně výběru jmen: „no uterus, no opinion“
. Drsné, ale já s tím souhlasím. Navíc je to „jen“ přítel, tkz předpokládám, že příjmení bude mít dítě taky po nem, jiné než ty
![]()
Já to měla podobně, syn by byl už třetí toho jména v rodině, navíc v jednom baráku a navíc asi pátej na vesnici. No, já prostě nemám ráda jméno po otci. To je samý starej, mladej, ten a ten. Navíc tchyně po sobě pojmenovala i dceru a je v tom strašněj bordel. Takže já si to svoje oblíbený jméno vydupala. Jméno po otci jsem synovi dala jako druhé. Všichni říkali synovi tím prvním jménem, jen přítel tedy říkal druhým. Kolem třetího roku syna se cosi zlomilo, nevím, jestli se syn ohradil a řekl příteli, že se jmenuje takhle, nebo jestli mu to najednou přišlo k chuti, nevím, ale od tý doby říká synovi také prvním jménem a druhým už mu neřekne, ani mu neříká oběma jmény, prostě od těch tří let používá jen to první jméno a zdá se, že i s chutí a libostí. Tak se mu asi zalíbilo. Ale měla jsem s tím taky problémy. Tchyně mi volala po porodu do porodnice, jestli to je už zapsaný v matrice, jestli bych to ještě nemohla změnit. A když jsem jí řekla, že tedy neeee, tak to mi tedy nadala, jaká jsem sobecká a zlá. No, den po porodu takový telefonát, to bylo žůžo. Teď pořád vykřikuje, jak to jméno synovi sluší, jak je dobře, že se nejmenuje po tátovi… mám občas chuť jí to připomenout. Ale u nás to taky je hodně tím, že chlap má po čtyřech holkách konečně syna, takže pak už mu bylo jméno jedno, hlavně aby to byl kluk ![]()
@Anonymní píše:
@lucenka
jenže jméno se má líbit oběma. ne že on si ted dupne a hotovo. příjmení taky po něm co
. To musí být super partner který by klidně odešel ![]()
@Anonymní píše:
@Mauša5218
To už jsem několikrát zkoušela, ustoupí a druhý den je řev od znovu, typu co by mi to udělalo apod. Podle přítele právě v některých chvilkach z důvodu, že čekáme chlapa, tak do toho mluvit nemám, aspoň mě to tak přišlo.a myslím si, že v to opravdu doufal. A chtela jsem i kompromis, nekdo tvrdí, že ja jsem matka, tak je výběr na mě. A nekdo naopak. Myslím si, že je to na obouch. Ale fascinoval mě případný odchod, kvůli jednomu jménu. Nevím, jestli to bylo z trucu nebo myšleno vážně ale docela mě to zarazilo.
No, říkám si, že je to z jeho strany určitý tip vydírání… Máš pravdu, taky si myslím, že výběr jména by měla být záležitost obou rodičů. Trochu podpásovka, celou dobu souhlasit a nechávat tě v tom a na poslední chvíli dělat caviky, ještě když máš před porodem a hlavně tě nervovat, vyhrožovat že odejde
zkoušela sis s ním v klidu promluvit? Bez emocí a nervů? Jste přeci dva rozumní lidé, rodiče maličkeho stvoření, kterému je jedno jak se bude jmenovat, hlavně když bude mít milující a šťastné rodiče. Chápu, že jméno je důležité, ale na druhou stranu, když nejde o život, jde o h***o.
![]()
Tak já bych dítěti hlavně dala příjmení po sobě, protože evidentně Vám to moc neklape a není nic potupnějšího, než kdyz se ti narodí dítě, které se jmenuje jinak nez mama, ktera se navíc stará nejvíc. Návštevy u doktora, ucitelky ve skolce…vsichni te budou oslovovat přijmenim syna, které není tvoje. A jméno křestní bych rozhodne nedala stejné jako mají další členové rodiny pouze kvuli tomu, že se to prostě plete. Tahle tradice mi přijde dost mimo. Dohodněte se na uplně novém jméně…
@Markéta80 píše:
jenže jméno se má líbit oběma. ne že on si ted dupne a hotovo. příjmení taky po něm co. To musí být super partner který by klidně odešel
přesně
a v případě, že těhotné partnerce vyhrožuje, že v přáípadě, že nebude po jeho, od ní odejde, bych určitě dítěti nedávala jeho příjmení.
@lucenka asi tak. Ještě by mohl říct něco že je to tradice
Tchýně taky všude v okolí říkala že to jméno co jsme vybrali nedáme a určitě pojmenujeme aby byl kluk už 4 v řadě. Jo jeden den narozeniny a druhý den svátek
Jméno se mne nelíbí, manžel řekl rovnou že to nechce a jméno jsme si vybrala už když mne bylo 15
. Nikdo jiný to neřešil, jen tchyně a že to přece dát nemůžeme
.U nejmladší zase přinesla kus papíru se jmény a jedno z toho at dáme
. Vypsala asi 5 jmen nejvíc používané
Prý se tak snaží a my snad zase chceme něco extra ![]()
@Markéta80 píše:
@lucenka asi tak. Ještě by mohl říct něco že je to tradiceTchýně taky všude v okolí říkala že to jméno co jsme vybrali nedáme a určitě pojmenujeme aby byl kluk už 4 v řadě. Jo jeden den narozeniny a druhý den svátek
Jméno se mne nelíbí, manžel řekl rovnou že to nechce a jméno jsme si vybrala už když mne bylo 15
. Nikdo jiný to neřešil, jen tchyně a že to přece dát nemůžeme
.U nejmladší zase přinesla kus papíru se jmény a jedno z toho at dáme
. Vypsala asi 5 jmen nejvíc používané
Prý se tak snaží a my snad zase chceme něco extra
My zase od začátku měli vybraný pro kluka jméno po chlapovi. A tchán nám vynadal, že se to nemá dávat a že to u nich v rodině není zvykem. Tak jsem mu řekla, že je mi to jedno, že nám se to jméno líbí.
Nedoporučuji ustoupit. Chlap chtěl taky jen jedno jediné jméno. Já navrhovala cca 70% jmen z českého kalendáře a pak ještě nějaká další. Trval si jak beran jen na tom svém, choval se jako ten váš. Hodně let jsem se s tím jménem neszila. Bylo to nepříjemné, někdy velice. Dnes už bych neustoupila a jednoznačně ho „nutila“ ke kompromisu. Dítě mají oba rodiče, ne jen jeden.
@sediza píše:
Tak já bych dítěti hlavně dala příjmení po sobě, protože evidentně Vám to moc neklape a není nic potupnějšího, než kdyz se ti narodí dítě, které se jmenuje jinak nez mama, ktera se navíc stará nejvíc. Návštevy u doktora, ucitelky ve skolce…vsichni te budou oslovovat přijmenim syna, které není tvoje. A jméno křestní bych rozhodne nedala stejné jako mají další členové rodiny pouze kvuli tomu, že se to prostě plete. Tahle tradice mi přijde dost mimo. Dohodněte se na uplně novém jméně…
A sranda je když jedna ženská má několik děti a každé má jiné příjmení i zploditele. ![]()