Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
zdravím všechny těhulky nebo už zkušené maminky. jsem ve 29tt a už trochu přemýšlím , kde budeme rodit. Jelikož jsem prvorodička a ne zrovna nejmladší (34 let), tak bych chtěla rodit v nemocnici, která je i dobře vybavena pro novorozence. Slyšela jsem , že nejlépe vybavenou nemocnicí, co se týká péče o miminka, je fak. nemocnice v OV Poruba. Ale je tam prý dost nával a není snadné se tam dostat. Jsem sice z Frenštátu , což je cca 50 km od OV, ale zase bych chtěla, kdyby byly náhodou s mimi při porodu problémy, tak aby to mělo do Poruby co nejblíže. Jak jsem totiž slyšela, tak všechny miminka, když nastanou problémy vezou do Poruby. Můj doktor mi doporučuje OV-Vítkovice, protože tam 1× do týdne taky ordinuje. Dále jsem slyšela chválu na nemocnici ve Val. Meziříčí, ale zase nevím, jak je vybavena pro novorozence a jestli, v případě potíží, taky odvezou mimi do Ostravy. Můžete mi prosím vy, zkušené maminky poradit, které jste rodily max. před 5 lety? Moc děkuji za jakýkoliv příspěvek a přeji Vám nádherný zbytek dnešního dne.
Zkus se podivat na hodnoceni porodnic tady na emiminu:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
A z osobni zkusenosti - ja rodila dvakrat na Porube a dvakrat spokojenost, kamaradky rodily ve Vitkovicich a na Fofkach a spokojenost - ale slysela jsem i negativni hodnoceni vsech tri porodnic - ono je to i na souhre rodicka - personal - jak to zaskripe tam, tak to sebelepsi vybaveni neprebije.
Lesina
karinko - máš pravdu, že novorozenecká JIP je v Ostravě akorát na fakultce, a tam taky vozí problémové případy z celého okolí Ostravy. Vybavení špičkové, porodní pokojíčky nádhera, byla jsem se tam podívat. Co jsem ale slyšela, přístup sester nic moc.
Já rodila na Fifejdách, které se vybavením s fakultkou nedají srovnávat, ale porodní asistentka naprosto skvělá, sestry na šestinedělí úžasné (třikrát podtrhuju a dávám tři vykřičníky). Měla jsem po porodu problémy s tlakem, celý jeden den nemohla vstát, takže jsem musela neustále vyzvánět na sestru. Vždycky přišla okamžitě, vždycky byla ochotná a příjemná (musely se mnou, chuděrky, chodit i na záchod a do sprchy). Ačkoli jsem nejdřív myslela, že dám přednost krásnému vybavení a personál nebude až tak důležitý, zvolila jsem nakonec takhle a gratuluju si, protože jsem původně vůbec netušila, že budu potřebovat tolik pomoct (nějak jsem myslela, že je porod větší brnkačka
).
Kdyby byl nějaký problém s miminkem, šla bych do Poruby, abych měla jistotu. Ale pokud ne, nic bych na své volbě neměnila. Hodně štěstí při výběru tobě i miminku
.
Ahoj. Rodila jsem jako Lentilkah na Fifejdách. Vzhledem k problémovosti porodu už z nich tak nadšená nejsem. Předčasný (po odtoku plodové vody) nepostupující porod ve 35+1tt, klesající ozvy, zabržděný doktor a naštěstí rychle reagující primář = kříšený Radim s poporodními problémy, odvezený na novorozeneckou JIP. Na poporodní JIP super, jinak na šestinedělí celkem nezájem - neb co se starat o maminku bez miminka.
Příšernou nevýhodou Fifejdské novorozenecké JIP (jedná se o jednotku pro nedonošence 32- ukončený 36tt, dřívější poordy bere jen Poruba nebo ihned převážejí) jejejí umístění v jiné části areálu, takže já Radimka v inkubátoru viděla více jak 3 dny po porodu, kdy mě tam manžel dovezl autem, informace o stavu miminka jsou velmi kusé, protože telefonem je nedají a dr. z JIP dorazí max. jednou denně ( v mém případě ani to - byly Vánoce). Jinak maminky s bezproblémovým porodem a neprotivným miminkem byly spokojené.
Jinak rozhodnutá (1. porod) jsem byla rodit ve Vítkovicích (bohužel porody před ukončeným 36tt neberou, jako řada běžných porodnic). Prostředí starší, ale personál a PA super. Ležela jsem taky v těhu a chodila na kurs.
Teď asi budu rodit v Porubě, protože tam pracuje i můj gynekolog a máme to nejblíž. Porodní prý super, šestinedělí už trochu horší, ale to snad jako druhorodička - patřičně otrkalá a oprsklá
přežiju.
Asi na každou porodnici najdeš pro a proti.
Kamarádka vychvalovala Frýdek - Místek - jak porodní, tak šestinedělí (ležela na nadstandartu).
Beruška ![]()
Tak já jsem rodila ve Frýdku-Místku. Předporodní kurz v pohodě. Ukázali nám sály, vysvětlili jak si porod ulehčit a ukázali pokoje na šestinedělí.
Strávila jsem 8 hodin na porodním boxu. Manžel byl se mnou. k dispozici jsme měli koupelnu se sprchovým koutem a záchodem jen pro sebe. V boxu jsou žebřiny, balóny, vaky a pod. Ozvy měřili téměř stále, sestry kmitaly. Přístup lékařů super. Měla jsem nadstandart. Manžel tam byl se mnou dopoledne, protože měl odpolední. Jinak lednička, televize věž, rychlovarná konvice, 2 křesla, konferenční stolek a kojící polštář. Spokojenost.
Ahoj Karinko! Před mateřskou dovolenou jsem pracovala v Ostravě -Porubě na oddělení nedonošenců..Péče o nezralé nebo nemocné novorozence je tam opravdu na špičkové urovni,a také veškeré možné vybavení.Pokud by Ti hrozil předčasný porod, nebo jsi měla Ty a miminko jiné potíže tak bych určitě rodila tam.Přeci jen převoz miminka z jiné poodnice chvili trvá.Je pravda,že tam bývá často přeplněno,ale to už ted může nastat kdekoliv v Ostravě.Pokud by bylo vše v pořadku ,tak výborná porodnice jie i ve Vítkovicích.Je sice stará ,ale personál na porodních sálech je skvělý.Je dobré ,aby jste s partnerem navštívili vybrané porodnice a na vše co Tě bude zajimat se zeptali přímo tam.
Přeji pohodový zbytek těhotenství,bezproblémový porod a krásné zdravé miminko
Kajutka
ahoj,
ja jsem rodila v 7/2005 v OV-Porube,byla jsem maximalne spokojena…byla jsem v dobe,kdy byl stop stav…porodnice preplnena a presto personal pracoval na sto procent a byli zlati.....jak porodni,tak sestinedeli…
Pokud prijela rodici zena vlastni dopravou,tak ji prijali,i kdyz byl stop stav…odmitali akorat sanitky vezouci rodicky..ty smerovali do jinych porodnic..tak to bylo tenkrat…
kamaradky rodily ve ValMezu,FM,OV-Vitkovicich a take byly spokojene…
Puvodne jsem chtela rodit v OV-Fifejdy…bohuzel okolnosti nedovolily…ale chodila jsem tam do kurzu a PA byla perfektni,uz na kurzu se nam venovala strasne ochotne a osobne se zajimala o kazdou z nas.....
ale je fakt,ze vsude muzes narazit na vola
…doporucuju si porodnice projet a dat na pocit,jaky z nich budes mit…
jo,kontakty a krasny prehled porodnic je tady
http://www.aperio.cz/…/index.shtml
at to dobre dopadne…Jaana
Ahoj, rodila jsem ve Valmezu, byla jsem moc spokojená, ale JIP pro miminka tam samozřejmě není. Myslím, že v případě problémů by je asi převezli do Zlína (podle kraje, to nevím, jen si to myslím).
Ahoj,
já jsem taky rodila ve Frýdku-Místku, 2× naprostá spokojenost i bez nadstandartu. Jak psala Sati - porodní box jenom pro sebe, žebřiny, balon, sestřička pořád k dispozici, vlastní koupelna se záchodem. I když bylo vždycky rušno (plně obsazeno), tak jsme se s ostatními maminami nerušily a nic nám nechybělo.
Klasický pokoj je pro 2 maminy + 2 miminka včetně koupelny a WC (není to společné pro několik pokojů, je to přímo pro ten 1 pokoj). Návštěvy jsou sice odpoledne, ale v podstatě když někdo příjde i přes den, tak ho taky nevyhodí, jenom nesmí moc rušit nebo obtěžovat. A sestřičky - PA, dětské - všechny moc ochotné a hodné, a to i v noci. Některé se zdají přísnější (třeba při kojení), ale jsou to hodné ženské, které chtějí pomoct. Jo a chodí tam ještě i rehabilitační sestra, která ukazuje cviky po porodu, zejména zaměřené na svaly pánevního dna, aby se předešlo případné pozdější inkotinenci.
Ale Frýdek máš asi trochu z ruky.
Míša
Holky, děkuji moc za tipy. Asi půjdu do těch Vítkovic. Byli jsme tam na prohlídce a i když ty pokoje jsou dost staré , tak mě tam hlavně potěšil přístup por. asistentky. Opravdu moc milá paní, která nám vše vysvětlila a kdyby náhodou nebylo s mimi něco v pořádku, tak by ho převezli do Poruby. Kolegyně před cca 3 měsíci rodily (jedna v Nov. jIčíně a druhá ve Frýdku Místku) a dost mě přístupem personálu nemocnic šokovaly. V obou případech museli miminka převážet do Poruby, v obou případech měla miminka obtočenou pup. šňůrů, jedné odtekla plod. voda v pátek a rodila az v pondělí, a ve druhém případě tak dlouho odkládali cís. řez , až se mimi narodilo celé fialové a bez srd. činnosti. Jo a ve FM na nov. odd. prý měli pouze 10 stupňů. Takže tyto 2 nemocnice jsem raději zavrhla.
Mějte se hezky a děkuji