Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dcera musí jít na trhání čtyřky. Bojí se hrozně moc. Vloni ji trhali pětku nahoře…ten zub byl už špatný, dvakrát vrtaný, ale i tak ji v noci brečela bolesti… ten zub bolel i po vrtání… pak už šel ven… ale to trhání bylo peklo… strašně ji to bolelo, křičela bolesti. Bylo to tím že už tam byl zánět??? že to nešlo umrtvit??? On ji tam i zubař připichával injekci.
Bojí se ona i já… zubař ji dělal rentgen, má tam váček pod tím zubem, prý to ale nějak odtéká bokem ten hnis… teď si občas stěžuje že zub bolí když kousne. Holky prosím, že ji to nebude tak bolet jako vloni? Jo a prý z části už není kořen… dle rentgénu.
Bylo to tím zánětem, podle mě určitě. Já jsem to měla takhle se zubem taky a říkala zubařka, že když je zánět, injekce nemusí působit. Jestli se tak moc bojí, a ani se nedivím, nezvažovali jste ošetření pod sedací? Sice se to na soukromé klinice platí, ale nás vzali prakticky ihned a máme s tím velmi dobrou zkušenost. Jinak snad ten mlíčňák půjde ven lehce, držím palce. Jen jsem si doteď myslela, že první zuby nemají kořeny?
Jasně, že to mohlo být tím zánětem, ale taky jí to bolet nemuselo, ale prostě jí přemáhal strach a tak řvala. Nikdo ti tady asi nepoví, že to teď bude v pohodě. Určitě nebude. I dospělí kolikrát radši nechodí k zubaři, protože se bojí, natož dítě. Přežít.
@Buba mara no jasně že mají, úplně stejný jako trvalé. Kořeny dočasného chrupu se spotřebovávají až okamžikem růstu trvalého. Jak by tam ten zub jinak držel?
@Buba mara píše:
Bylo to tím zánětem, podle mě určitě. Já jsem to měla takhle se zubem taky a říkala zubařka, že když je zánět, injekce nemusí působit. Jestli se tak moc bojí, a ani se nedivím, nezvažovali jste ošetření pod sedací? Sice se to na soukromé klinice platí, ale nás vzali prakticky ihned a máme s tím velmi dobrou zkušenost. Jinak snad ten mlíčňák půjde ven lehce, držím palce. Jen jsem si doteď myslela, že první zuby nemají kořeny?
Uvažovali jsme nad tím, ale doktor říkal že to může mít i opačný efekt když se dítě bojí… nevím. Kde jste byli? kolik to stálo?
@majuska852 píše:
Jasně, že to mohlo být tím zánětem, ale taky jí to bolet nemuselo, ale prostě jí přemáhal strach a tak řvala. Nikdo ti tady asi nepoví, že to teď bude v pohodě. Určitě nebude. I dospělí kolikrát radši nechodí k zubaři, protože se bojí, natož dítě. Přežít.
Myslím že tehdy ji to fakt bolelo hrozně moc… ani u injekce neplakala…až pak jak trhal… opravdu křičela, kopala… bylo to strašné!!! Ona nekřičí ani nebrečí ani u vrtání…drží krásně. Byla asi dvakrát.
@KKK85 synovi taky trhali zub v zánětu a řval jako šílený ještě čtvrt hodiny po výkonu a taky to byla čtyřka. Jasně že to bolelo, ale nedalo se s tím už nic jiného dělat.
@Velryba černá píše:
@KKK85 synovi taky trhali zub v zánětu a řval jako šílený ještě čtvrt hodiny po výkonu a taky to byla čtyřka. Jasně že to bolelo, ale nedalo se s tím už nic jiného dělat.
Já prostě jen doufám že teď to bolet nebude..je tam tedy váček pod tím zubem…
Nechci ať zase tak trpí strašně.
@KKK85 synovi trhali postupně 8 mléčných zubů kvůli rovnátkům, ještě měly hodně velké kořeny, takže taky náročné a i přes injekci poměrně bolestivé. Vždycky mu trhali dva zuby při jedné návštěvě.
Od druhého trhání jsme mu asi půl hodiny předem dali Ibalgin, aby se bolest ještě víc utlumila. Pomohlo to a myslím, že ho to i uklidnilo.
@Titty píše:
@KKK85 synovi trhali postupně 8 mléčných zubů kvůli rovnátkům, ještě měly hodně velké kořeny, takže taky náročné a i přes injekci poměrně bolestivé. Vždycky mu trhali dva zuby při jedné návštěvě.
Od druhého trhání jsme mu asi půl hodiny předem dali Ibalgin, aby se bolest ještě víc utlumila. Pomohlo to a myslím, že ho to i uklidnilo.
to je dobrý nápad, dám ji taky tabletku než půjdeme.
Já bych to asi shrnula tak, že chodit s dětmi k zubaři a je jedna z nejhorších věcí.
@KKK85 píše:
Uvažovali jsme nad tím, ale doktor říkal že to může mít i opačný efekt když se dítě bojí… nevím. Kde jste byli? kolik to stálo?
Byli jsme v Praze, v Karlíně. Teď si nevzpomenu na jméno kliniky, je to už delší doba. Ale najdeš na netu určitě, těch klinik je myslím dneska dost, i mimo Prahu. Stojí to podle rozsahu ošetření, to ti řeknou po konzultaci. My tam byli nejdřív na prohlídce a podle nálezu pak řekli kolik by to stálo. V Motole to snad dělají zadarmo, ale jsou tam dlouhé čekací doby. Malýmu byly tři roky a snášel to bez problému.
@Kipa22 píše:
A nechceš nechat dcerku ošetřit v analgosedaci?
Uvažovala jsem nad tím… zubař zase že to nedoporučuje, že to konzultoval už dříve s dětským lékařem, a že na dítě to může mít opačný efekt, jak se bojí…